Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kasne obuka, isporuka...

ZAŠTO KASNE PROJEKTI HRVATSKE VOJSKE? MORH: "Ispunit ćemo sve obveze koje traži NATO"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sa susreta načelnika Glavnih stožera zemalja Američko-jonske povelje, na kojem je Hrvatska bila domaćin stižu poruke da hrvatska vojska može ispuniti sve obveze koje traži NATO.

Iako uvjeravaju kako je sve pod kontrolom, ima problema s obukom, a kasne i neki davno započeti projekti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zapad Afrike Prekinuli veze s Francuskom, primili ruske instruktore: ''Ovdje smo kako bismo uvježbavali vojsku'' Zoran Milanović uručio je odlikovanja i dodijelio počasne činove braniteljima Odlikovan i slavni pilot Milanović odlikovao branitelje, oni poručili: "Želimo ostati izvan predizbornih prepucavanja"

U Hrvatskoj su već 4 mjeseca, no na američkim helikopterima hrvatski piloti ne lete. Obuka je zapela, jer Amerikanci još nisu pronašli instruktore.

"Malo ima kašnjenja, kao i uvijek, to je sve dio procesa, ja bih rekao", kaže general zbora Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera.

Sa svime se već kasni, a načelnik Glavnog stožera kojeg to pred američkim partnerima nije zabrinulo najavljuje kako uskoro stižu i preostale letjelice.

Hrvatskoj još nisu isporučene ni skupo plaćene haubice. "Ubojite zvijeri" pokazane lani na vojnom mimohodu vraćene su u Njemačku na potpunu opremu pa isporuka kasni.

Ministar obrane ne misli da će zbog "čekanja" iznevjeriti obećanja o opremanju dana NATO saveznicima.

"Pouzdan partner"

"Hrvatska vojska izvršava sve obaveze koje ima, mislim da smo pouzdan partner", kazao je ministar obrane Damir Krstičević.

Nakon nekoliko godina oštrih rezova i štednje - više je novca za obranu. Potrošit će se na započete projekte dok ulaganja u nove zasad nema.

"Ta sredstva želimo iskoristiti za poboljšanje uvjeta u kojima žive i borave hrvatski vojnici", kaže Krstičević.

U Ministarstvu obrane šute i o slanju 15 Patrijinih oklopnjaka na servis. Vojska ih, neslužbeno doznajemo, nije pravilno održavala, pa je na njima bilo manjih tehničkih problema.

U SDP-u traže odgovore i tvrde - u mandatu njihove Vlade pokrenuta je modernizacija i brojni obrambeni projekti.

"Nažalost, oni su izuzetno spori. Ovo je sada pitanje ljudi koji organiziraju i vode sustavom, da odgovore zašto to još nije počelo, koji su razlozi", poručio je SDP-ovac Igor Dragovan, predsjednik saborskog Odbora za obranu.

U nasljeđe su ostavili i financijski najveći teret - borbene avione. Odluku o tome hoće li i s kojim zrakoplovima zamijeniti MIG-ove koje ima državni vrh trebao bi donijeti iduće godine. Remontom MIG-ova u Ukrajini koji se, u međuvremenu, našao pod povećalom istražitelja, dodatno  je kupljeno vrijeme. No, novu postavu Banskih dvora dugoročna odluka - još čeka.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene