Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Akter nove afere

Tko je Žarko Tušek? HDZ-ov zastupnik iz obitelji pune svećenika krenuo je u sjemenište. Tamo se jednom i potukao i zaradio ukor: "Bilo je tu i krvi"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Žarko Tušek, saborski zastupnik HDZ-a, našao se u središtu afere nakon objave snimke o kojoj priča cijela Hrvatska. Posljednji je to od tri nimalo ugodna slučaja za HDZ u dva tjedna. Požega, Sisak i sada Zagorje.

HDZ-ov saborski zastupnik iz Zagorja Žarko Tušek, nudio je nezavisnom vijećniku Oroslavja Viktoru Šimuniću tajno financiranje predizborne kampanje, ali i neka čelna mjesta javnih institucija.

Šimunić je tvrdio da se s Tušekom i HDZ-ovim gradonačelnikom Oroslavja Emilom Gredičakom našao u Gredičakovoj klijeti kod Oroslavja 16. siječnja.

Tko je Žarko Tušek?

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Nakon objave Crobarometra Plenković komentirao istraživanje Dnevnika Nove TV: ''Kad se HDZ zalaufa, bit ćemo kao zagorski cug'' Andrej Plenković Propucavanje Turudićeva automobila Plenković: ''Neki pucaju, a neki viču''

Žarko Tušek (HDZ) saborski je zastupnik treći put zaredom u Hrvatskom saboru. Rođen je 10. rujna 1981. u Zaboku. Završio je Visoko učilište Effectus (VŠS - stručni prvostupnik ekonomije).

Rođen u Zaboku, s obitelji je živio u Donjoj Šemnici. Njegovo su odrastanje i život obilježili svećenici. Puno ih je bilo u obitelji. Počeo je ministrirati s tri godine, a s 14 je napustio obiteljski dom i otišao u sjemenište.

"Srednjoškolsko obrazovanje formiralo me kao čovjeka. Kad s 14 godina napustiš roditeljski dom, sa sela odeš u grad, sam si, bez roditeljskog nadzora, moraš se formirati ovako ili onako. Svakako me naučilo disciplini i radnim obvezama", ispričao je Tušek za portal Ni Zagorje malo.

Iako su svi očekivali da će završiti kao svećenik i skrasiti se u nekoj od zagorskih župa, Tušek je, kao najbolji učenik u svojoj generaciji u Nadbiskupskoj gimnaziji, počeo prkositi pravilima kad bi ih smatrao nepravednima. A za sobom je povukao i svoje prijatelje.

Dobio ukor pred isključenje

Još dok je bio u sjemeništu, potukao se s godinu dana mlađom ekipom i dobio ukor pred isključenje zbog buntovništva.

"U sjemeništu u 1. razredu nemaš nikakva prava. Ništa ne smiješ, nigdje ne smiješ. Povratak izvana, ako i ideš, je u 20 sati. Tek u 2. i 3. razredu penješ se na hijerarhiji za više prava i slobode. I tak' je to funkcioniralo dok su sjemenište vodili isusovci. Onda su nas preuzeli redovni svećenici i to je bio užas", rekao je Tušek.

"Izgubili smo sva prava koja smo čekali, pa smo u 4. imali manja nego ovi u 3. To je bila hijerarhijska sramota za nas, pa smo revoltirani, organizirano, dočekali ove iz 3. i prebili ih. Bilo je tu i krvi, istražnog povjerenstva, obavijesnih razgovora. I tak' sam dobil ukor pred isključenje zbog buntovništva. Bila mi je to poruka da su moćniji od mene", opisao je Tušek.

Iz sjemeništa je pobjegao u 4. srednje, unajmio je stan i nastavio ići na nastavu. Nakon srednje škole upisao je Pravni fakultet u Zagrebu.

Od studija odustao na trećoj godini

Na trećoj godini studija je odustao. Okušao se u medijskim vodama kao novinar na lokalnom radiju, a potpisao se i kao urednik monografije "Zagorje u slici i riječi".

Privukla ga je politika. U HDZ se učlanio 2000., a već 2005. bio je na listi za lokalne izbore. Predsjednik Mladeži postao je tri godine kasnije, a 2012. se kandidirao na unutarstranačkim izborima i pobijedio.

Najmlađi predsjednik županijskog HDZ-a

Otad je predsjednik županijskog HDZ-a. Time je 30-godišnji Tušek postao najmlađi županijski predsjednik u redovima HDZ-a u Hrvatskoj.

Prvi put u Sabor ulazi u 8. sazivu. Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i na posljednjim parlamentarnim izborima za 10. saziv Sabora najavio je kako će nositelj u trećoj izbornoj jedinici biti upravo Žarko Tušek.

Govorio o korupciji

Posljednju kampanju obilježili su sukobi na relaciji Plenković - Milanović i afera Vjetroelektrana. Tada je Tušek gostovao u Dnevniku Nove TV.

O aferi Vjetroelektrane je kazao: "HDZ osuđuje bilo kakvu toleranciju prema korupciji, prema bilo kakvom kaznenom ponašanju i u tom smislu smo vrlo, vrlo jasni. Istraga će pokazati što se tu dogodilo, vidjet ćemo hoće li doći do optužnog prijedloga."

Izazvao prometnu nesreću pa nazvao šefa policije

Pamtimo ga i po prometnoj nesreći u kojoj je autom udario u 11-godišnju djevojčicu na pješačkom prijelazu u Krapini. 11-godišnja djevojčica prevezena je u bolnicu i ubrzo je puštena kući.

Zanimljivo je da je Tušek, umjesto broja 192, nazvao osobno načelnika krapinske policije kojeg je, kako kaže, obavijestio da se dogodila nesreća i rekao da pošalju patrolu.

Aferu komentirao i Plenković

Nakon što je ranije u javnost procurilo kako je HDZ-ov Žarko Tušek nudio nezavisnom vijećniku Oroslavja Viktoru Šimuniću tajno financiranje predizborne kampanje, Tušek je poručio kako je sve karikirao te se ne boji istrage.

Premijer Andrej Plenković komentirao je aferu Žarka Tušeka i nuđenje tajnog financiranja kampanje nezavisnom vijećniku Oroslavja. Kazao je kako je Tušek iskusan političar koji si tako nešto nije smio dopustiti.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene