Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavili kolektivnu kaznenu prijavu

Zaposlenici Srebrnjaka prosvjedovali zbog optužbi za nadriliječništvo, Nogalo: ''To je rezultat patološke mržnje dviju žena''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zaposlenici Dječje bolnice Srebrnjak održali su u četvrtak prosvjed zbog optužbi za nadriiječništvo, kako bi zaštitili svoj i dignitet pacijenata koje liječe te su najavili podnošenje kolektivne kaznene prijave za lažno prijavljivanje i nanošenje štete ugledu ustanove.

Odluku o prosvjedu koji su održali u pauzi za ručak jednoglasno je donijelo tamošnje Stručno vijeće jer je Grad Zagreb nakon smjene Bore Nogala s dužnosti ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak, protiv njega podnio kaznenu prijavu zbog nadriliječništva, a na tematskoj sjednici Odbora za zdravstvo i kontrolu za nadriliječništvo je bolnicu prozvala zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević.

Liječnike, medicinske sestre i ostalo osoblje u bolničkom su dvorištu došli podržati mali pacijenti i njihovi roditelji, a dolazak smijenjenog ravnatelja Boru Nogala dočekali su srdačnim pljeskom.

Nogalo: Patološka mržnja dviju žena

Smijenjeni Boro Nogalo kazao je da je cijela situacija ''rezultat patološke mržnje dviju žena'' - Ane Stavljenić Rukavine i Jelene Pavičić-Vukićević, dodavši da se na optužbe za nadriliječništvo može samo nasmijati. "Tko zna što me sad čeka. Možda optužbe za mito, drogu i pedofiliju, ima puno mašte u tim ljudima", dodao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gost Dnevnika Nove TV Dr. Nogalo prozvao Stavljenić-Rukavinu: "Otvorila je tvrtku koja mi je pokušala nametnuti niske standarde gradnje"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BURNO NA SJEDNICI Grad Zagreb podnio kaznenu prijavu protiv bivšeg ravnatelja bolnice Srebrnjak dr. Bore Nogala

Zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića pozvao je na razgovor kako bi riješili problem, a uz njega i premijera Andreja Plenkovića i ministra zdravstva Milana Kujundžića.

"Razgovarao je s ovim dvjema ženama i ima sliku kakvu ima. Gospodine gradonačelniče, molim vas da sjednemo, razgovaramo i riješimo situaciju. Ako si humanista, ako imamo neki krimen, ja ću se posuti pepelom. Ali i ti se moraš posuti pepelom ako je dio tvoje krivice da si slušao informatore koji su te dezinformirali", poručio je Nogalo Bandiću.

Neshvatljivo je da se događa nemoralna i protuzakonita smjena u vrijeme kad su "najjači u povijesti Srebrnjaka", dodao je.

Na pitanje hoće li liječnici davati ostavke i otkaze zbog njegove smjene, Nogalo je rekao kako im to neće dopustiti. Njemu i bolnici bitno je što ih je podržala Hrvatska liječnička komora, koja je ocijenila da je godinama uspješno vodio bolnicu, te istaknula da nije zaprimila niti jednu pritužbu na stručni rad liječnika.

Odvjetnik Miro Marinović najavio je da će zaposlenici bolnice protiv podnositelja kaznene prijave za nadriliječništvo podnijeti kolektivnu prijavu za lažno prijavljivanje i nanošenje štete ugledu ustanove i djelatnicima.

Ne može biti nadriliječnik netko tko ima licencu

Najprije će, kaže, pričekati da im dođe prijava Grada pa će protiv njezinih potpisnika podnijeti kolektivnu prijavu. Marinović je ustvrdio da je izjava zamjenice gradonačelnika o nadriliječništvu "prevršila svaku mjeru" i predstavlja "moralno dno dna". Ne može biti nadriliječnik netko tko ima licencu, kaže.

"Više od 50.000 zahvata se godišnje pruži pacijentima, nikada nikakvih primjedbi, tužbi ili propusta u liječenju. Ovdje se ne radi o smjeni ravnatelja već pokušaju protuzakonitog razrješenja", ustvrdio je Marinović.

Istaknuo je da su poslodavcu i Upravnom vijeću bolnice predali zahtjev za zaštitu prava iz radnog odnosa zbog protuzakonitog pokušaja razrješenja ravnatelja. "Propisi su prekršeni jer se nekome jako žurilo, napravljeno je u nuždi, preko noći i uvjereni smo da hrvatsko pravosuđe neće imati težak zadatak da ovu odluku na sudu poništi", kazao je.

Nije želio spekulirati kome se žurilo, dodavši da se zna tko je osnivač bolnice i tko je pokrenuo postupak smjene. Marinović kaže da su uvjereni u uspjeh na sudu ako Upravno vijeće i poslodavac ne promijene odluku, a za to imaju mogućnost 15 dana.

Predsjednica Stručnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak Lana Tambić Bukovac rekla je da su napisi u tjedniku Nacional i izjave zamjenice gradonačelnika skandalozne i neprovjerene te narušavaju dignitet struke i bolnice koja je strpljivo, marljivo i vrijedno gradila svoj imidž.

U tijeku inspekcija Ministarstva zdravstva

Tambić Bukovac kaže da je javni istup jedini način da se zaštite jer nemaju zaštitu niti od novog ravnatelja. U bolnici je u tijeku inspekcija Ministarstva zdravstva

Članica Stručnog vijeća Mirjana Turkalj istaknula je da su optužbe za nadriliječništvo zajedno s optužbama da se nutricionist bavi liječenjem pacijenata "više nego nonsens" te da povlače za sobom krivičnu odgovornost. Optužbe vjerojatno iznose ljudi koji ne znaju bit nutricionizma niti funkcioniranja modernih zdravstvenih ustanova.

"Nutricionističke preporuke i praćenje pacijenata su priznati ne samo u Hrvatskoj, ne samo od našeg HZZO-a, nego u svim europskim centrima. Nutricioinist nije liječnik. Mi smo provjerili svu dokumentaciju, nigdje nije pisalo da je nutricionist liječnik. On je radio u suradnji s liječnikom, na kraju je sve dogovorio s liječnikom i liječnik je napisao nalaz", rekla je.

Krimena za ovu kuću nema, ali posljedice oko digniteta su velike, dodala je, istaknuvši da se u toj bolnici nikada ništa nije napravilo da bi na bilo koji način ugrozilo pacijente.

"Stručno vijeće moli naše pacijente da i dalje budu na našoj strani, oni su nam najvažniji, za njih živimo i radimo", kazala je Turkalj poručivši da će se u bolnici i dalje raditi na najvišoj razini i u cilju što bolje skrbi i zaštite pacijenta. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene