Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZAKLADA SOLIDARNA

Prvi put u Hrvatskoj osnovan Fond za žene: ''Države koje ulažu u ravnopravnost uspješnije su u svim planovima''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zaklada "Solidarna" predstavila je u utorak Fond za žene koji će proširiti djelovanje zaklade na pomoć žrtvama obiteljskog i seksualnog nasilja, ekonomsko osnaživanje, reproduktivno zdravlje te edukaciju i prevenciju rodno uvjetovane neravnopravnosti.

Fond za žene naslanja se na rad kampanje "Drugotna", programa "Odvažna", fonda "Spasi me" i kampanje "Dosta", te zaokružuje dosadašnje aktivnosti i proširuje djelovanje zaklade "Solidarna".

Iz Fonda će zaklada moći financirati educiranje o kontracepciji, higijenske potrepštine, ginekološke preglede, prekide trudnoće najranjivijih skupina i troškove putovanja njihovih pratnji.

Više će se usmjeriti na razvoj i održivost stvaranja uvjeta koji su potrebni za dostojanstveni život svake žene, pri čemu su glavna programska područja pomoć žrtvama obiteljskog i seksualnog nasilja, reproduktivno zdravlje, ekonomsko osnaživanje te edukacija i prevencija.

Pročitajte i ovo Obiteljsko nasilje - Ilustracija - 3 CRNI NIZ BEZ KRAJA Zločin bez kazne: ''Zlostavljač može biti čak i financijski nagrađen za nasilje nad ženom i djecom''

"Solidarna" radi od 2019. na programu "Odvažna", kojim financijski i mentorski podržava ženske poduzetničke projekte. Njime pomaže i velikim kompanijama u osiguravanju rodne ravnopravnosti na radnim mjestima, istaknula je voditeljica Fonda i Zaklade Karla Pudar, koja operativno vodi Fond uz članove Zakladnog vijeća Fonda koji čine Sanja Sarnavka, Jelena Kovačić, Dean Ajduković, Jasenka Grujić i Antonija Petričušić.

Vizija Fonda za žene je, ističu, izgradnja zajednice u kojoj je ravnopravnost naša stvarnost, u kojoj i najranjivija članica ili član ima zadovoljene osnovne životne potrebe te mogućnost ostvariti svoje potencijale.

Pročitajte i ovo Ilustracija Borba protiv nasilja nad ženama Žrtve obiteljskog nasilja zlostavlja se tri puta: Kako ih ohrabriti da ga prijave?

Osim što će i dalje biti krizna podrška ženama, kroz Fond žele aktivno raditi na razvojnim projektima kako bi stvarnu ravnopravnost učinili dijelom naše svakodnevice, poručili su iz zaklada Solidarna koja od svog osnutka radi na zaštiti ženskih prava i promicanju rodne ravnopravnosti.

Uspostavljanjem Fonda za žene zaokružuju svoj dosadašnji rad u borbi protiv nasilja, ostvarivanju prava svake žene na život bez nasilja, prava na dostupnu zdravstvenu skrb, prava na političku, ekonomsku i društvenu ravnopravnost.

Pročitajte i ovo Pomoć postoji STOP NASILJU NAD ŽENAMA ''Mislila sam da ću se spasiti samo ako me ubije, ali prijateljica mi je dala besplatni broj 0800 55 44''

Zbog ograničenih sredstava pojedina žena može dobiti najviše 15.000 kuna

Sarnavka je govorila i o fondu "Spasi me" kojim se pomaže žrtvama obiteljskog i seksualnog nasilja. Najčešće je to u hitnim situacijama plaćanjem triju stanarina ženama koje nemaju kamo otići te plaćanjem odvjetničkih usluga.

"Naše vijeće razmatra koje su mogućnosti i s koliko novca možemo pomoći, a zbog ograničenih sredstava 15.000 kuna je maksimum koji pojedina žena može dobiti", kazala je Sarnavka dodavši kako pomažu i muškim žrtvama nasilja.

Reproduktivno zdravlje također je područje institucionalnog nasilja nad ženama, zbog čega se Vijeću Fonda za žene pridružila ginekologinja Jasenka Grujić.

Pročitajte i ovo Mirela Čavajda - 2 zahvat u sloveniji 5000 eura Najavljeni i prosvjedi: Za Mirelu prikupljeno više od 220 tisuća kuna

Naglasila je važnost pristupa informacijama, obrazovanju i sredstvima koja se tiču reproduktivnog zdravlja, što je Hrvatska prihvatila ratificirajući UN-ovu Konvenciju o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena.

Od povjerenika koji nadzire provođenje konvencije, a djeluje u UN-ovu Odboru za ukidanje svih oblika diskriminacije žena, dobili smo brojne kritike, napomenula je Grujić.

"Povjerenik je još krajem 2015./2016. zatražio da prekid trudnoće i kontracepcija budu na teret HZZO-a", kazala je inzistirajući da se besplatna kontracepcija omogući barem adolescenticama.

''Reproduktivno zdravlje je stanje potpunog fizičkog, mentalnog i socijalnog blagostanja, ne samo odsutnost bolesti i nemoći u svim područjima vezanim uz reproduktivni sustav i njegovo funkcioniranje, u svim fazama života'', podsjetila je Grujić te istaknula da je aspekt
brige o seksualnoj edukaciju u školama jako loš tj. nema ga.

Upozorila je na rodnu i socijalnu diskriminaciju: ''Značajan spektar usluga ostaje nedostupan ženama, mladim ženama, ženama koje se školuju, koje ne rade i one koje su siromašne, a sve te troškove snose žene. Ovaj Fond će u nekim takvim situacijama izaći u susret i pomoći najranjivijima kada govorimo o reproduktivnom zdravlju''.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna prikupili 9,5 mil kuna Otvoreno pismo Plenkoviću: ''Hitno oslobodite plaćanja PDV-a stradalnike i humanitarne organizacije"

Kada je riječ o ekonomskom osnaživanju žena, ono je proces kojim žene i djevojke prelaze iz pozicije ograničene moći, glasa i izbora kod kuće i u gospodarstvu do posjedovanja vještina, resursa i prilika potrebnih za ravnopravan pristup tržištu.

''Doniranjem u Fond za žene podržavate život bez nasilja kroz direktnu financijsku potporu ženama žrtvama obiteljskog i seksualnog nasilja, omogućujete dostupnu zdravstvenu zaštitu iz područja reproduktivne skrbi svakoj ženi, dajete podršku ženama poduzetnicama i cjeloživotnom obrazovanju i radu s mladima, te osiguravate sustavni zagovarački rad na ostvarivanju političke, ekonomske i društvene ravnopravnosti'', istaknula je Pudar.

Edukacija i prevencija predstavljaju zaseban programski stup Fonda za žene jer smatraju da dugoročne promjene dolaze sustavnom, na znanosti baziranom edukacijom mladih žena, ali i muškaraca. Žele stoga uložiti dodatan napor te u suradnji sa školama u cijeloj Hrvatskoj omogućiti dostupnost svih relevantnih informacija kako bi već u idućoj generaciji vidjeli pozitivne pomake.

''Veselim se pokretanju novog fonda i nadam se da će i drugi prepoznati važnost ulaganja u djevojčice, djevojke, žene. Vrijeme za, zapravo zadnji čas, da shvatimo kako je borba za ravnopravnost investicija koja će nas sve obogatiti - i emocionalno, i intelektualno i financijski. Države koje ulažu u ravnopravnost uspješnije su na svim planovima. Život bez nasilja svima donosi blagodati. Obitelj postaje ono što bi trebala biti - mjesto sigurnosti i rasta za sve. A zadovoljniji ljudi su kreativniji, poletniji pa i ekonomija na svim razinama raste. Skrb o zdravlju, posebno reproduktivnom, ulaganje u obrazovanje, život bez nasilja teme su kojima će se u Fondu posvetiti najveća pažnja. Nadam se da će njegovu važnost prepoznati mnogi i pridružiti nam se'', poručila je Sarnavka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene