Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavljeni rezultati natječaja

Zaklada Ana Rukavina odabrala liječnicu za stručno usavršavanje i donirala 1.500 testova za HLA tipizaciju KBC-u Zagreb

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zaklada Ana Rukavina je u petak, 23. studenog predstavila rezultate natječaja kojim će odabranoj liječnici omogućiti stručno usavršavanje u trajanju od 12 mjeseci na Georgetown Universityju u Washington D.C.-ju, SAD i donaciju 1.500 testova za HLA tipizaciju KBC-u Zagreb.

Gotovo 800 tisuća kuna, koliko će biti uloženo u stručno usavršavanje dr. Barbare Drete i 1.500 testova za HLA tipizaciju prikupljenih uzoraka, omogućili su građani svojim donacijama. „Zahvalni smo i sretni što, uz pomoć brojnih donacija i solidarnosti naših sugrađana, omogućujemo daljnje usavršavanje liječnika kako bi prikupljenim znanjem u inozemstvu, oni omogućili što bolju zdravstvenu skrb pacijentima u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Humanitarni koncert Zaklade Ana Rukavina - 6 060 9000 Glazbeni spektakl ''Želim život" održan na zagrebačkom Trgu: Prikupljeno više od 170.000 eura Zaklada Ana Rukavina - 3 nada za život Pronađen darivatelj za mladog vatrogasca Filipa koji se bori s leukemijom: "Iz ove kože ne možemo, samo glavu gore"

Brojni građani svojim donacijama omogućili su i dosada stučno usavršavanje petero mladih liječnika te smo od srca zahvalni na velikoj podršci javnosti koja nam daje snagu i motivaciju da nastavimo i dalje pomagati potrebitima“, izjavila je upraviteljica Zaklade, gđa. Rukavina.

Detalje o stručnom usavršavanju u prestižnoj zdravstvenoj ustanovi u SAD-u otkrio je prof. dr. sc. Mirando Mrsić, dr. med, medicinski direktor Zaklade i predsjednik Stručnog vijeća, te je pritom istaknuo kako je ovaj natječaj važan za Zakladu jer je njime Zaklada nastavila važnu aktivnost kojom mladim liječnicima u Hrvatskoj otvara priliku za odlazak u svjetske centre gdje će se baviti kliničkim i istraživačkim radom i projektima koji će pomoći oboljelima od leukemije i limfoma u zemlji.

„S ponosom možemo istaknuti da je Zaklada Ana Rukavina otkako smo krenuli s radom prije gotovo 12 godina, ispunila sve svoje ciljeve, ali s ovim ciljem nastavljamo jer želimo mladim liječnicima kontinuirano osiguravati stručno usavršavanje. Naša želja je da Zaklada Ana Rukavina postane mali Alfred Nobel i doprinese razvoju hematologije u Hrvatskoj“, izjavio je prof.dr.sc. Mrsić.

Dr. Barbara Dreta, specijalizantica hematologije iz KBC-a Zagreb koja krajem siječnja 2019. kreće na jednogodišnje stručno usavršavanje u SAD-u, istaknula je: „Željela bih zahvaliti Zakladi Ana Rukavina na velikoj prilici da naučim najnovije metode liječenja iz područja limfoma i multiplog mijeloma pod mentorstvom jednog od najvećih svjetskih stručnjaka iz područja limfoma prof. Brucea Chesona. Ovim vrijednim stručnim usavršavanjem mogu dati svoj doprinos hrvatskom zdravstvu i, ono najvažnije, pomoći oboljelim osobama“.

18. prosinca Zaklada Ana Rukavina održava koncert Želim život na Trgu bana Josipa Jelačića, a svi građani moći će donirati sredstva za daljnji rad Zaklade putem humanitarnog telefona koji će biti aktivan tijekom cijelog prosinca.

Tijekom gotovo 12 uspješnih godina rada Zaklada je uz pomoć brojnih građana povećala broj potencijalnih darivatelja s početnih 150 na današnjih 60.417 potencijalnih darivatelja, od čega je čak 56.824 uzoraka tipizirano. Iz Hrvatskog registra izdana su ukupno 98 transplantanta za hrvatske i inozemne pacijente. Povećanje upravo te brojke te edukacija mladih liječnika znače novu šansu za život teško oboljelih, što je ključni motiv daljnjeg rada Zaklade Ana Rukavina.

Dodjela sredstava za stručno usavršavanje

U svibnju 2018. godine, Zaklada Ana Rukavina objavila je četvrti javni natječaj za dodjelu sredstava za stručno usavršavanje jednog liječnika specijalizanta hematologije do 35 godina starosti u zdravstvenoj ustanovi Georgetown University, Washington D.C., Sjedinjene Američke Države, u trajanju od 12 mjeseci.

Cilj ovog stručnog usavršavanja je edukacija iz područja liječenja limfoma i multiplog mijeloma pod mentorstvom jednog od najvećih svjetskih stručnjaka iz područja limfoma prof. Brucea Chesona.
Osnovni kriteriji za dodjelu sredstava su izvrsnost podnositelja prijave na studiju i u znanstvenostručnom radu te zasnovan radni odnos.

Zaklada Ana Rukavina obvezala se da će pokriti sve troškove jednogodišnjeg stručnog usavršavanja u vrijednosti više od 400.000 HRK. Odabrani liječnik će po povratku u zemlju nastaviti svoj rad u matičnoj zdravstvenoj ustanovi kako bi stečena znanja primijenio u svakodnevnom radu s pacijentima.

Proces odabira kandidata:

Upravni odbor Zaklade odabrao je dr. Barbaru Dretu na prijedlog Stručnog vijeća koje je bilo zaduženo za provedbu natječaja te za prijedlog kandidata za dodjelu sredstava. Obrazloženi prijedlog Stručno je vijeće dostavilo Upravnom odboru Zaklade.

Stručno vijeće se sastoji od pet članova (osobe koje su se istaknule u svom zdravstvenom, stručnom i javnom djelovanju u zemlji i inozemstvu) koje imenuju Zakladnici većinom glasova na prijedlog medicinskog direktora, koji je, ujedno, i jedan od članova Stručnog vijeća.

Sastav Stručnog vijeća:
• prof. dr. sc. Boris Labar
• prof. dr. sc. Ivan Đikić
• prof. dr.sc. Steven Živko Pavletić
• prof. dr. sc. Srđan Verstovšek
• prof. dr.sc. Mirando Mrsić dr. med. (predsjednik Vijeća)
Sastav Upravnog odbora Zaklade:
• Marija Rukavina (predsjednica Odbora)
• prof.dr.sc. Mirando Mrsić
• Gordana Leto
• Tome Lučić
• Ivana Pezo Moskaljov
• Nataša Zečević
• Antun Krešimir Buterin

O odabranom kandidatu:

Dr. Barbara Dreta završila je Medicinski fakultet u Zagrebu te se potom zaposlila u Kliničkom bolničkom centru Zagreb. Trenutno je na petoj godini specijalizacije iz hematologije pod vodstvom prof. dr. sc. Silve Zupančić-Šalek. Dr. Dreta sudjelovala je na najprestižnijm europskim edukacijama i kongresima o limfomima što će doprinijeti jednogodišnjem stručnom usavršavanju na uglednom Georgetown Universityju koje će joj omogućiti Zaklada Ana Rukavina.

Prethodni natječaji:

Zaklada Ana Rukavina je u srpnju 2014. godine raspisala prvi javni natječaj za dodjelu sredstava za stručno usavršavanje jednog liječnika specijalizanta hematologije do 35 godina starosti u trajanju od 12 mjeseci u zdravstvenoj ustanovi Georgetown University, Washington D.C., Sjedinjene Američke Države.

Prvi izabrani kandidat bio je dr. Vibor Milunović iz Kliničke bolnice Merkur koji je tijekom godine dana imao priliku učiti od najboljih svjetskih stručnjaka iz područja hematologije. Dr. Milunović vratio se u Kliničku bolnicu Merkur u rujnu 2016. godine te vrijedna znanja stečena prilikom stručnog usavršavanja primjenjuje u liječenju oboljelih iz svih krajeva Republike Hrvatske.

U lipnju 2016. Zaklada Ana Rukavina raspisala je i drugi Javni natječaj za dodjelu sredstava za stručno usavršavanje jednog liječnika specijalizanta/specijalista interne hematologije i drugih srodnih specijalizacija u suradnji s Georgetown Universityjem u Washington D.C., SAD u trajanju od 12 mjeseci.

Dr. Ana Zelić Kerep, specijalizantica hematologije zaposlena na KBC-u Zagreb druga je kandidatkinja koja je u Washingtonu stekla neprocjenjiva znanja te se u ožujku 2018. godine vratila u KBC Zagreb kako bi pomogla oboljelima u svojoj domovini.

U travnju 2017. godine Zaklada Ana Rukavina raspisala je treći Javni natječaj za dodjelu sredstava za stručno usavršavanje za jednog liječnika specijalizanta pedijatrije. Na natječaju je izabrana dr. Nevenka Cigrovski, specijalizantica pedijatrije iz KBC-a Zagreb koja je 3 mjeseca provela u Wilhelmina children's hospital, Utrecht, Nizozemska, a 3 mjeseca u The Great North Children's Hospital, Newcastle upon Tyne, Ujedinjeno Kraljevstvo. Nakon povratka u Zagreb u travnju 2018., primjenjuje stečeno znanje iz područja transplantacije matičnim stanicama u djece oboljele od metaboličkih bolesti i imunodeficijencije.

Donacija 1.500 testova za HLA tipizaciju KBC-u Zagreb:

Sredstvima osiguranima na prošlogodišnjoj humanitarnoj akciji i koncertu „Želim život“ pozivima građana Zaklada Ana Rukavina je organizirala 39 akcija upisa u Hrvatski registar te je donirala KBC-u Zagreb 1.500 testova za potrebe HLA tipizacije. Uzorke prikupljenje na akcijama upisa u Hrvatski registar potrebno je tipizirati na tzv. antigene tkivne snošljivosti pomoću kojih se utvrđuje podudarnost darivatelja s oboljelim osobama. Iako je tipizacija uključena u Državni proračun RH, s obzirom na izuzetno velik broj uzoraka prikupljenih tijekom 2018. godine (gotovo 5.000) Zaklada Ana Rukavina donirala je 1.500 testova za potrebe utvrđivanja antigena tkivne snošljivosti kako bi se uzorci što prije tipizirali te se smanjilo čekanje na pronalazak podudarnog darivatelja oboljelim osobama.

Vrijednost testova za HLA tipizaciju na tri lokusa, HLA-A, HLA-B i HLA-DRB1, koje je Zaklada Ana Rukavina donirala KBC-u Zagreb je 365.625 HRK.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene