Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Namijenjeno kapitalnim investicijama

Zagrebački HDZ podržat će novo zaduženje Grada za 350 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački HDZ najavio je u ponedjeljak da će na idućoj sjednici Gradske skupštine u utorak, 4. lipnja, podržati izvještaj o izvršenju proračuna za 2018., kao i novo zaduženje Grada kod Privredne banke u iznosu od 350 milijuna kuna namijenjenih za kapitalne investicije.

"S obzirom na pozitivne pomake koji se odnose na fondove EU-a i povlačenje sredstava, a isto tako na očekivanje da će se gradskom imovinom bolje upravljati u tom segmentu i značajnije pojačati prihode Zagreba, podržat ćemo izvještaj o izvršenju proračuna Grada Zagreba za 2018.", najavio je na konferenciji za novinare HDZ-ov gradski zastupnik i predsjednika gradskog Odbora za financije Davor Filipović.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Nakon 13 godina Gradu Zagrebu promijenjen kreditni rejting Divlje odlagalište otpada - 3 Obnova od potresa U Zagrebu bujaju divlja odlagališta građevinskog otpada, a gradska vlast i dalje traži rješenja

Iz zagrebačkog HDZ-a ističu da je u 2018. ostvaren manjak prihoda i primitaka u odnosu na rashode i izdatke u iznosu od 138 milijuna, no proračunski deficit bio je manji nego godinu prije, kada je iznosio 449 milijuna kuna.

Prihodi Grada u 2018. bez vlastitih proračunskih prihoda ostvareni su u iznosu većem od 7,2 milijarde kuna, dok se najveći rashodi odnose na zaposlene, oko 1,7 milijardi kuna, te materijalne rashode, oko 2,4 milijarde kuna.

Subvencije su iznosile 734 milijuna kuna, a najveći korisnici su ZET s 580 milijuna kuna, Arena s oko 67 milijuna kuna i URIHO s oko 28 milijuna kuna.

"Prihod od prireza u 2018. iznosio je 841 milijun kuna, a kada ga se stavi u odnos sa subvencijama razvidno je da se gotovo 87 posto prihoda od prireza potroši na subvencije. Očekujemo od korisnika subvencija da učine dodatne napore kako bi osigurali prihode vlastitim naporima", poručio je Filipović.

Podržat će zaduživanje

Najavio je da će HDZ podržati zaduživanje Zagreba kod Privredne banke u iznosu od 350 milijuna kuna, uz kamatnu stopu 1,08 posto i poček od dvije godine.

Filipović kaže da je u proračunu za 2019. predviđen taj iznos, a njime se planiraju financirati kulturne ustanove, škole, sportski i zdravstveni objekti, te socijalna skrb. Dijelom će se financirati i sljemenska žičara u iznosu od 23,5 milijuna kuna.

Novi predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Drago Prgomet odgovorio je na kritike da se HDZ-ovi zastupnici ne javljaju često s replikama. "Više vrijedi 280 milijuna kuna povučenih sredstava za rotor, koji osigurava HDZ-ova Vlada, i naš klub kao dio gradske većine nego tisuću javljanja Mire Bulja u Saboru", poručio je.

Novinari su upitali zagrebačke HDZ-ovce da prokomentiraju loš rezultat u Zagrebu na izborima za Europski parlament i medijske tvdnje da je na sjednici Predsjedništva zagrebačkog HDZ-a došlo do povišenih tonova i optužbi među članovima.

HDZ-ov gradski zastupnik Mislav Herman nije želio ni potvrditi niti demantirati te tvrdnje, samo je kazao da su postizborne analize u tijeku. "Nismo zadovoljni izborima. No, i kada nismo zadovoljni, pobjeđujemo", dodao je.

Prgomet je rekao kako se očito različito definira sukob i rasprava i otvoreni razgovor. HDZ je izašao sam na izbore i pobijedio. To nisu bili izbori za Zagreb niti za Sabor već za Europski parlament, gdje je HDZ dobio pet posto više od drugog konkurenta, poručio je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene