Obavijesti Video Pretražite Navigacija
REDOVITA KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Tomislav Tomašević o proračunu za iduću godinu, problemu otpada i stanju u koaliciji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević održao je redovitu konferenciju za medije utorkom u predvorju Gradske uprave u Zagrebu.

Tomislav Tomašević na redovitoj konferenciji za novinare govorio je o proračunu za iduću godinu.

Poručio je kako su povećani i prihodi i rashodi povezani uz obnovu, prvenstveno iz Fonda solidarnosti.

"Oko 5 milijardi kuna otpada na gradske ustanove koje imaju svoje prihode, rekao je. 

Proračun je veći za 1,1 milijardu jer će se povećati prihodi od prdaje imovine, nekih nekretnina i prodaje udjela u APIS-u. Povećani su i porezni prihodi. Što se tiče rashoda za 700 milijuna kuna više ćemo otplatiti duga", rekao je gradonačelnik.

"Odvojili smo oko 160 milijuna kuna za sufinanciranje obnove privatnih zgrada, što je gotovo dvostruko više nego ove godine jer nije bilo odluka o tome", rekao je.

O amandmanima

Osvrnuo se i na amandmane.

"Prihvatit ćemo amandman kluba SDP-a vezano za povećanje kompenzacijske mjere u odnosu na mjeru roditelj-odgojitelj što se tiče kapaciteta vrtića. Predvidjeli smo 52 milijuna kuna, što je više nego dvostruko na prosjek u zadnjih pet godina. Pored toga smo predvidjeli još 15 milijuna kuna za najam prostora za privremeno povećanje kapaciteta dječjih vrtića, i tu je klub SDP-a podnio amandman da se poveća na 25 milijuna kuna", rekao je.

Tomašević kaže da je Most zakanio s amandmanima i zato ne može biti prihvaćen, ali prihvatit će još veće povećanje satnice za pomoćnike u nastavi. Satnica je već podignuta na 27 kuna po satu, ali sada se diže na 30 kuna. Gradonačelnik se nada da će iduće godine za to dobiti novac EU. 

Neće prihvatiti amandman HDZ-a za mjeru roditelj-odgojitelj, da se uzme 250 milijuna kuna od ZET-a, to je potpuno nepirhvatljivo jer bi znalčilo da bi ZET posato autmoatski gubitaš i ne bi mogao povlačiti EU fondove za nova vozila. 

Što se tiče amandmana stranke BM365 kaže da su nezakoniti i sadržajno neprihvatljivi.

"Fascinantno je to što to dolazi od ljudi koji su upravljali ovim gradom. Niti iz prvog pokušaja, niti iz drugog pokušaja nisu uspjeli složiti amandman koji je u skladu sa zakonom. On zadire u opći dio proračuna što je protuzakonito i sadržajno je neprihvatljiv. To pokazuje zašto smo u situaciji u kojoj jesmo. Došli su na genijalni ideju, na isti trik, da se proda Zagrepčanka i Gredelj, takva se prodaja ne može realizirati sljedeće godine. Potpuno isti trik, to je vrhunac financijske neodgovornosti", rekao je.

Sortirnica otpada ide dalje

Tomašević odgovara na novinarska pitanja. Prvo je o problemu otpada u Zagrebu.

"Vidim da je sad odjednom problem u sortirnici smeća, to mi je potpuno neprihvatljivo. Bitno je da se otpad može sortirati, ta sortirnica ne smrdi i ne ugrožava nikog. Sortirnica definitivno ide dalje, želimo osigurati da se većina novca za to osigura iz EU fondova. Radimo na tome da grad Zagreb na kraju našeg mandata ima svoju sortirnicu i kompostanu", rekao je gradonačelnik.

Komemoracija obitelji Zec

Odgovarao je i na pitanje o odavanju počasti Aleksandri Zec i njezinim roditeljima. Tomašević kaže kako smatra da je vrijeme da netko u ime Grada Zagreba da pijetet žrtvama.

"Prihvatio sam poziv udruga i organizacija koje organiziraju komemoraciju obitelji Zec i prije izjava o ulici. Smatram da je 30 godina prošlo od zločina, bilo je kranje vrijeme da netko oda počast žrtvama tog zločina. Tragedija je da nitko to nije napravio u ime Zagreba. To je gesta pijeteta prema žrtvama i zalog za bolju budućnost Zagreba, gdje nitko neće biti diskriminiran, a kamoli da bi bio izvršen zločin zbog toga", rekao je.

"I dalje ćemo razgovarati s SDP-om i partnerima o načinima na koje se može komemorirati jedna od najsramotnijih epizoda u povijesti ovog grada", dodao je.

Bez problema u koaliciji

Gradonačelnik kaže da u koaliciji nema problema. 

"Nema nikakvih problema u koaliciji, razgovarat ćemo s njima i dalje, imamo i koalicijski sporazum. Očekujem da će SDP-ov klub usvojiti reviziju mjere roditelj odgojitelj", rekao je.

"Nije dobro da se demografska politika provodi na razini lokalne samouprave. Vi dodatnim mjerama kao što je bila ova mjera roditelj odgojitelj u Zagrebu zapravo smanjujete broj stanovnika u ostalim dijelovima Hrvatske, jer u drugim mjestima možda nema financijskih mogućnosti za to", naveo je.

Novi šef zagrebačkog SDP-a poručio je da će ići s inicijativom da Zagreb dobije ulicu maršala Tita, ali i ulicu Aleksandre Zec. Tomašević je rekao da je kao gradski zastupnik bio protiv preimenovanja trga i glasao je protiv toga.

"Ja sam bio protiv preimenovanja Trga maršala Tita, ali smo u kampanji rekli da to nije jedna od prioritetnih tema obzirom da pucaju cijevi po gradu, grad nije obnovljen. Međutim, i o toj temi ćemo razgovarati s koalicijskim partnerom u SDP-u", rekao je.

Ilegalna odlagališta su biznis

Poručio je kako problem ilegalnih odlagališta nije novi problem, niti samo problem Zagreba.

"Trebamo zajedno s Državnim inspektoratom poduzeti znatnije mjere, staviti videonazdor gdje kamioni odvoze. To je biznis, nažalost. Tome treba stati na kraj", rekao je i poručio kako bi se trebalo znatnije kažnjavati takve situacije.

"Čak i kada smo stavljali blokade, kamere, uvijek se nađe način da se to zaobiđe i da se odlaže otpad", poručio je.

O proračunu na sjednici u četvrtak

Na sjednici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak glavna tema bit će Prijedlog gradskog proračuna za iduću godinu, koji je za 1,1 milijardu kuna veći nego za 2021.

Prvi je to proračun vlasti koja je predvođena Tomislavom Tomaševićem prvi put prije pol godine osvojila vlast u Zagrebu, a na taj ključni dokument već je stiglo puno kritika pored niza drugih problema kojih u Zagrebu ne manjka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi prijedlog Veće cijene za one koji ne odvajaju smeće: U Zagrebu uskoro naplata odvoza po količini miješanog otpada
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sastanak o žičari Sljemenska žičara uskoro u pogonu, ali ne zato što su smanjili buku: Beroš mijenja pravilnik, tekst mu napisao Butković?!

Tomašević će kasnije danas na Sljemenu odati počast Aleksandri Zec i njezinim roditeljima, kao prvi predstavnik Grada Zagreba u posljednjih 30 godina.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene