Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protiv štetnog GUP-a

Zagrepčani Bandiću ispred Gradske skupštine dali crveni karton: "Želimo poslati jasnu poruku"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruge Zelena akcija, Pravo na grad i Siget u srijedu su ispred zagrebačke Gradske skupštine, uoči početka sjednice Skupštine, održale prosvjed protiv Bandićevih izmjena Generalnog urbanističkog plana (GUP) poručivši kako je to početak kampanje protiv rasprodaje zelenog pojasa i javnog prostora uz Savu.

Prosvjednici su istaknuli veliki transparent na kojem je pisalo "Crveni karton za GUP", kao i nekoliko manjih transparenata, te mahali mnoštvom "crvenih kartona" uz glasno zviždanje i bubnjanje.

Ivčić: Štetne odredbe GUP-a pokušat će se još jednom provesti

Bernard Ivčić iz Zelene akcije rekao je novinarima da su organizirali prosvjed upozorenja iako je prijedlog izmjena GUP-a, koji bi trebao omogućiti izgradnju "Zagrebačkog Manhattana", povučen sa današnje sjednice Gradske skupštine.

"Želimo poslati jasnu poruku da ćemo idući put ovdje biti još brojniji, žešći i glasniji. Ne sumnjamo u to da će gradonačelnik sve štetne odredbe GUP-a, koje je htio sada provesti bez procedure, zahvaljujući svojim 'dizačima ruku' i 'žetončićima' pokušati provesti još jednom kroz proceduru. Mi ćemo se suprostaviti tome i štitit ćemo grad", poručio je Ivčić.

Pročitajte i ovo Milan Bandić (Foto: Dnevnik.hr) OBJAVILO MINISTARSTVO Bandić dobio odbijenicu za GUP: Zasad ništa od gradnje "zagrebačkog Manhattana"

Pročitajte i ovo Novi prijedlog izmjene GUP-a? (Foto: Dnevnik.hr) USUSURET SJEDNICI SKUPŠTINE Nisu samo Hipodrom i Velesajam: Izmjene GUP-a mogle bi potpuno promijeniti lice Zagreba, doznajte što se sve planira

Ocijenio je kako je Bandić povukao izmjene GUP-a s dnevnog reda današnje sjednice jer je na to bio prisiljen zbog odluke Ministarstva graditeljstva, koja potvrđuje sve što su udruge cijelo vrijeme tvrdile. "Ovakav GUP nije usklađen s Prostornim planom Zagreba i nije provedena javna rasprava", istaknuo je.

Problem je što ogroman prostor površine 110 hektara gradonačelnik namjerava u dogovoru s investitorom, mimo bilo kakvog javnog dogovora, jednostavno privatizirati.

Nakon posjeta Bandića Dubaiu odustalo se od javne rasprave

Početkom godine bila je planirana javna rasprava o izmjenama GUP-a, međutim, nakon što je Bandić s nekoliko pročelnika posjetio Dubai i tamo potpisao Memorandum o razumijevanju s investitorom, od javne se rasprave odustalo.

Javna rasprava o GUP-u bila je prije dvije godine i u njoj nije bilo nikakvog spomena o megalomanskim projektima i otimanju javnog prostora, istaknuo je Ivčić.

Iva Marčetić iz Prava na grad rekla je da se u prijedlogu izmjena GUP može vidjeti da gradonačelnik i njegovi suradnici nisu uopće poštivali odluke zborova građana u zadnjih godinu dana. "Nisu poštivali potrebe građana, ali su zato otvorili prostor globalnoj financijskoj eliti da uzima zemljište ovoga grada", istaknula je.

Marčetić je poručila kako "sve dok nemamo u svojim rukama dokument koji razvija grad, priprema ga za klimatske promjene i donosi kvalitetne poslove i priuštivo stanovanje - dotle nemamo GUP".

Gordana Pasanec iz Udruge građana Siget rekla je kako je ponosna na ljude koji su došli na prosvjed, na struku koja se oglasila, na sinergiju inicijativa i udruga koje su se konačno složile i zajedno će se dalje boriti za "nepokoreni Zagreb".

Vucelić: Živi zid bi podnio prijavu Visokom upravnom sudu

Na prosvjedu su bili i saborski zastupnici Gordan Maras iz SDP-a, Slaven Dobrović i Marko Sladoljev iz Mosta, te Damjan Vucelić iz Živog zida.

Vucelić je Hini izjavio da je kojim slučajem Bandić dobio dozvolu Ministarstva graditeljstva za izmjene GUP-a Živi zid bi podnio prijavu Visokom upravnom sudu za ocjenu zakonitosti.

To je možda jedan od razloga zašto Ministarstvo graditeljstva nije moglo "zažmiriti na jedno oko" i pustiti Bandićev GUP, a drugi je razlog to što su se napokon građani digli na noge. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene