Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pala u četvrtak

Banožić nakon pada besposadne letjelice kod Jaruna: "Na njoj smo našli dijelove aviobombe"

Mjesto pada besposadne letjelice na zagrebačkom Jarunu od četvrtka je ograđeno i provodi se istraga. Dežurne službe su na terenu nastavile s izvlačenjem letjelice, koja je izvučena malo prije 10 sati. Novinarima se potom obratio ministar Mario Banožić, koji je kazao da letjelica nije bila izviđačkog tipa.

Dežurne službe na terenu su od četvrtka navečer. Studenti 1. paviljona Studentskog doma su zbog nastavka radova na iskopavanju letjelice i jutros premješteni u zajedničke prostorije unutar Studentskog doma.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pad letjelice u Zagrebu Oglasio se i DORH: "Balističkim vještačenjem utvrđeno je da se radilo o aviobombi s pripadajućim upaljačem" Slika nije dostupna PROMIJENILI PROTOKOL Slovenski ministar objasnio zašto NATO nije dojavio da stiže dron: "Mislili su da je to tzv. lažni trag"

Na terenu je bio i ministar obrane Mario Banožić. "Istraga je ušla u završnu fazu, trebala je biti gotova jučer. Dobili smo informaciju o fragmentima eksploziva, morali smo njezino vađenje obaviti na siguran način", rekao je i dodao kako je pronađena tzv. crna kutija.

"Iz nje bi trebali izvući podatke o samom letu. Komparirat ćemo te podatke s drugim krakom istrage koji radimo s članicama NATO saveza. Na osnovu odraza koji se pojavljivao na radaru rekonstruirat ćemo odakle je letjelica došla", kazao je Banožić.

"Pronađeni su tragovi eksploziva, ali i elementi koji upućuju da letjelica nije bila izviđačkog tipa kako se pokazalo prvo jutro", rekao je Banožić.

Pronađeni dijelovi aviobombe

"Na letjelici su pronađeni dijelovi aviobombe. Aviobomba, iz ovog što do sada možemo zaključiti, je također sovjetske proizvodnje. Ona je odvezena s ovoga područja, nakon dublje analize moći ćemo reći koji je tip i za koju svrhu", istaknuo je i dodao da se radi o aviobombi koja se koristila na avionima sovjetske proizvodnje.

"Postoje elementi koji mogu ukazivati da je letjelica stigla i s ruske, ali i s ukrajinske strane", dodao je i naveo kako će istraga još potrajati.

"Bitno je pokazati da je područje sigurno, nema eksplozivnih sredstava, teren će još biti detaljno pregledan", najavio je.

Aviobomba sovjetske proizvodnje

Banožić kaže da su se u subotu, pri početku radova, pokazali određeni elementi koji su se dobivali kroz iskapanje i to promjenom boje, mirisa i detekcijom.

"Riječ je o fragmentima eksploziva, to je u prošlom svršenom vremenu", rekao je i dodao da je jučer obavljena cjelodnevna istraga.

"Svi podaci koje imamo su na osnovu prve preliminarne analize koja se dogodila na terenu. Što dalje budemo išli u sam proces, utvrdit će se o kojem je eksplozivu riječ", rekao je i dodao da je sve prevezeno na vojnu lokaciju gdje će se provoditi daljnja analiza.

"Aviobomba je sovjetske proizvodnje, to se vidi po upaljaču", navodi Banožić i dodaje da će se analizom dalje utvrditi kad je ona bila na letjelici.

Je li eksplodirala pri padu i u kojem trenutku je aktivirana, bit će utvrđeno analizom, naveo je Banožić.

"Analizom ćemo dobiti podatke o tipu bombe, koji je upaljač bio i koji tip eksploziva pa ćemo znati i razmjere štete", kazao je.

U NATO-u komunicirati zašto nije srušena

"Prema našim saznanjima, tu nema eksplozivne naprave, no proći ćemo još dublje u tlu kako bi sve provjerili i bili sigurni", rekao je i dodao da je bager otkopavao letjelicu.

Banožić kaže kako će u NATO-u komunicirati zašto letjelica nije zaustavljena na vrijeme i zašto je uspjela doletjeti do Hrvatske. "Razgovor s NATO-om je već obavljen u nekoliko navrata. Spomenut ćemo ovu temu i na sastanku ministara. I od Mađarske i od Rumunjske očekujemo odgovor", dodao je.

"Imamo i određena saznanja koja vidimo sada na izmjenama na letjelici - pojedini sklopovi ne odgovaraju povijesnom razdoblju za koje se prvog jutra govorilo da je ovakva letjelica bila izrađena, za izviđanje", rekao je.

Kako je rekao, letjelica ima oštećenja, ali analizom će se utvrditi više podataka.

Navodi kako želi točno utvrditi što se dogodilo. "Postoje mnoge teorije koje su samo uznemirile javnost. Sa saveznicima će se napraviti kompletna analiza o tome što se događalo", rekao je.

Na terenu u pogonu bila i dizalica

Reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš javio je ranije da je na terenu u pogonu bila i dizalica, prvi put nakon 36 sati otkad je dovezena.

Oko 9:45 izvučen je dio letjelice. Reporter Goleš javio je i kako se ne zna još je li to cijela letjelica, ali dizalica se zasad povukla. Studenti će se u 1. paviljon moći vratiti od 16 sati, objavili su predstavnici studenata te dodali da sutra evakuacija neće biti potrebna jer će danas svi radovi biti okončani, a cesta će se otvoriti za dan-dva.

 

Brigadir Vlado Kovačević, načelnik Samostalnog sektora za vojnopolicijske poslove Ministarstva obrane, potvrdio je jučer da je pronađena crna kutija letjelice. Također je rekao da dio fragmenata letjelice ukazuje na to da je nosila eksploziv.

Zabila se duboko u tlo u parku pokraj studentskog doma u Zagrebu, u kojem je smješteno 4,5 tisuća studenata. Udar letjelice napravio je veliki krater i oštetio četrdesetak automobila. Nasreću, nije bilo žrtava.

Jarun je u subotu ujutro obišao premijer Andrej Plenković s ministrima. Kako je rekao, radi se o situaciji koja se ne može tolerirati i prijetnji na koju se treba reagirati.

U dosadašnjoj istrazi ustanovljeno je da se radi vojnom izviđačkom dronu srednjeg dometa s operativnim doletom od tisuću kilometara TU-141 Strizh, koji je proizveden u bivšem Sovjetskom Savezu. U hrvatski zračni prostor ušao je iz Mađarske.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene