Obavijesti Video Pretražite Navigacija
JEDINO KIŠA MOŽE SMIRITI SITUACIJU

Opet zagađen zrak u Slavonskom Brodu: ''Ne osjećamo se baš ugodno, imamo malu bebu...''

Stanovnici Slavonskog Broda opet imaju onečišćen zrak. Iako se isprva mislilo da je to krivica rafinerija, tamo trenutačno ne radi postrojenje koje proizvodi naftu.

Kako bi udahnuli čist i svjež zrak, mnogi Hrvati odlaze u prirodu, ali takvu sreću nemaju stanovnici Slavonskog Broda. Iako su godinu dana imali čist zrak, već nekoliko dana ekstremno je zagađen

Mještani ističu - problem je velika potrošnja goriva, lokalni zagađivači, loženje, ali i južina. Na mjernim postajama izmjerena je vrijednost lebdećih čestica čak do 330 mikrograma, a u prosjeku ne bi smjelo biti više od 20 do 50, što je ekstremno visoko zagađenje.

''Ja svaku večer šetam sat vremena i neki dan sam baš primijetila da jednostavno ne možeš disati koliko je to zagađeno'', komentirala je Marica.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna STIŽE PROMJENA Prašina iz Sahare i nama će donijeti "krvavu" kišu: Meteorolog objasnio odakle pustinjski pijesak na europskom tlu

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ODLAZAK LEGENDE Preminuo Ante Mrvica, dobri duh Splita. Bio je ikona luke, svi su za njega imali samo riječi hvale: "Uvijek je bio nasmiješen"

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo brodsko-posavske županije, Ante Cvitković, komentirao je da kratkotrajna izloženost ne bi trebala imati znatan utjecaj na zdravlje pojedinca.

''Ne osjećamo se baš ugodno, imamo malu bebu i sad bi voljeli da netko nešto napravi po tom pitanju'', komentira Marina iz Slavonskog Broda.

Do sada je glavni krivac onečišćenog zraka bila rafinerija u Bosanskom Brodu. No iz rafinerije su dopis poslali ministarstvu krajem siječnja u kojem ističu kako postrojenje koje proizvodi naftu ne radi.

''Dominantno dakle kućna ložišta i promet je taj koji igra ulogu u onečišćenju zraka'', izjavio je Cvitković.

No, neki smatraju da je rafinerija ipak započela s radom.

 ''Tu ima i lokalnih zagađivača, a ima problema i s južinom. Tu je problem daljinskih onečišćivanja od Tuzle, termoelektrana, ali mi u ovom trenutku ne znamo, ipak sumnjamo na to da možda ipak rafinerija počela s radom'', rekao je Peter Tot-Đerđ, Građanska inicijativa "Za čist zrak".

Po karti europske agencije zaštite okoliša zrak u Slavonskom Brodu u godinu dana onečišćen je 40 posto. Stručnjaci ističu jedino kiša može smiriti zagađenje koje utječe na zdravlje ljudi. Struka još uvijek nema odgovor odakle Brođanima toliko onečišćenje. Smatraju da je u pitanju položaj i ruža vjetrova.

Više informacija potražite u videozapisu.

 

Najgledanija informativna emisija u zemlji, Dnevnik Nove TV, u utrci je za medijsku nagradu Večernjakova ruža u kategoriji TV emisija godine.

Podržite je svojim glasom, a kako to učiniti saznajte ovdje.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene