Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEDOSTAJE 50 MILIJUNA KUNA

PUKOTINE GLAVNI UKRAS Zadarska riva tone, nema novca za obnovu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zadarska riva i dalje propada, nedostaje 50 milijuna kuna za obnovu. Djelovanjem mora narušena je statika, a pukotine se šire, na što smo upozoravali protekle zime.

Riva se tada urušila, a nade su se polagale u europske fondove, no mogućnost za sanaciju zasad ne postoji.

Pročitajte i ovo Pobuna u Karlovcu - 3 Svaki dan nova pukotina Izbila pobuna, traže hitno zaustavljanje radova: "Ja izađem, ali iznad mene žive ljudi s troje male djece" Snažan potres prije četiri godine pogodio Zagreb - 1 Spora obnova FOTOGALERIJA Četiri godine od zagrebačkog potresa: Plenković promijenio četiri ministra, a obnova je predmet interesa europskog tužitelja

Kamena ljepotica nikako da dočeka bolje dane. Pukotine su i dalje glavni ukras ploča, a čim padne kiša, vidljivo je da zadarska riva tone.

Prošle zime, tijekom nevremena, riva se urušila, a tipke s Morskih orgulja pale su u more. I još jednom je postalo jasno da riva u obnovu mora u cijelosti. No, stvari se ne miču s mrtve točke. Projekt obnove je gotov, radovi procijenjeni na više od 50 milijuna kuna, ali novca nema. Ni grad, ni država, ni najveća uzdanica.

"Trenutno nisu otvoreni fondovi Europske unije koji bi mogli pratiti takve projekte", kaže Darko Kasap, pročelnik Upravnog odjela za graditeljstvo Grada Zadra.

Unutar 940 metara dugog obalnog zida nastala su dubinska oštećenja, a zbog djelovanja mora narušena je i statika. Kasap kaže da propada nosivi sloj ispod samog popločanog dijela. 

Iznenadna oštećenja, koja je potrebno hitno sanirati, rješavaju se privremenim zakrpama. Šteta, jer zadarska je riva nezaobilazno odredište za turiste.

"Ona je sama po sebi brend. Možete vidjeti po društvenim mrežama i ostalim sadržajima, svaka treća slika s heštegom Zadar vam je sigurno riva", kaže Ante Galić iz Turističke zajednice Zadar.

 A uz rivu, temeljitu rekonstrukciju čeka i Pozdrav Suncu. Bez novca na vidiku, sve je to pogled u prazno. 

U Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU kažu da trenutačno doista ne postoji niti jedan natječaj kroz koji bi se novcem iz europskih fondova financirao jedan ovakav projekt kao što je obnova gradske rive.

Rješenje bi bilo da Grad Zadar samostalno financira etapnu obnovu, a to bi značilo godinu po godinu, dio po dio. Zadrani baš i nisu skloni takvoj ideji.

Kažu, sve bi to moglo otegnuti i trajati u nedogled. Sigurnost prolaznika na rivi zasad nije ugrožena, ali izgled je svakako narušen. Zabrinjavajuće je i što ova riva nikada u svojoj povijesti nije prošla zahtjeva zahvat i cjelovitu obnovu. Razlog više da se krene u ozbiljan posao.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene