Obavijesti Video Pretražite Navigacija
austrija osnovala povjerenstvo

Zabranjuje li se komemoracija na Bleiburgu? "Obilježavanje kakvo je bilo do 2019. godine vjerojatno neće biti prihvatljivo"

Nacionalsocijalističkim i fašističkim simbolima nije mjesto na memorijalnim događajima. U Austriji nema mjesta za veličanje režima terora, stav je Republike Austrije zbog kojeg je izvjesno da se Bleiburške žrtve neće moći komemorirati kao do sada. Iz Hrvatskog sabora, koji je pokrovitelj komemoracije, najavljuju - sjećanje na žrtve održat će se u Hrvatskoj.

Na komemoraciju u Bleiburgu Austrijanci već dugo ne gledaju s odobravanjem. Ekstremizam, revizionizam i fašističke simbole u svojoj zemlji ne žele.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna bivši predsjednik Josipović: Bleiburška komemoracija u funkciji je rehabilitacije ustaštva Dio prosvjednika na Bleiburgu (Foto: Dnevnik.hr) UNATOČ MJERAMA OPREZA Incident na komemoraciji u Bleiburgu: Jedan muškarac uhićen zbog dizanja ruke u nacistički pozdrav, prijeti mu zatvorska kazna

"Imali smo određenih, ja bih rekao naznaka da onakvo obilježavanje kakvo je bilo do 2019. godine vjerojatno neće biti prihvatljivo", rekao je Željko Reiner, potpredsjednik Sabora.

Odavno je Bleiburg prestao biti samo spomen na žrtve, smatraju iz zeleno-lijeve koalicije, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac.

"Puno više je taj Bleiburg uvijek bio politički događaj na kojem se doslovno dakle promovirala i podržavala fašistička i nacistička ideologija i kvislinški sistem koji je bio dio tog fašizma i nacizma u Hrvatskoj, dakle NDH", smatra Sandra Benčić.

"Izgleda da je Austrija osim lockdowna za necijepljene od Covida uvela i lockdown za necijepljene od fašizma", rekao je Arsen Bauk.

Prijedlog da se komemoracija na Bleiburgu zabrani donijelo je stručno povjerenstvo koje je osnovano na inicijativu austrijskog ministra unutarnjih poslova. Iznimka je Sveta misa. U Saboru ne vide ništa sporno u tome što su pokrovitelji manifestacije koju je zbog fašističkih simbola zabranila Austrija.

"Sabor nije organizator, niti je bio, Sabor je pokrovitelj", kaže Reiner.

To će, kaže, i ostati.

"Jer se obilježava nevina žrtva, ne slavi se nikakav totalitarni režim jer je to neprihvatljivo naravno", rekao je Reiner.

S desnog spektra su razočarani. Krive Vladu.

"Očito i njima politički ne odgovara taj skup, a možda i na pravi način ne osjećaju žrtvu Bleiburških mućenika", kaže Hrvoje Zekanović.

"To je poraz vanjske politike RH i o tome ne treba dvojiti", smatra Ivan Penava.

S lijevog spektra pak pozivaju Vladu da slijedi Austrijski primjer.

"Kako su nedvosmislene u provođenju svojih zakona", kaže Emil Daus.

"To može biti samo način na koji se i mi trebamo konačno obračunati sa pojedinim obilježjima, a ne uvijek imati zarez i ali", rekla je Anka Mrak Taritaš.

Iz Počasnog Bleiburškog voda za su sada bez komentara. Pažljivo će iščitati zaključke povjerenstva i poslati im svoje primjedbe na njih. Iz Sabora već najavljuju da će se Bleiburške žrtve ubuduće komemorirati u Hrvatskoj.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene