Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POTPUNA ZABRANA PUŠENJA?

Novim zakonom planiraju se uvesti nepušačke zone u gradovima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zone bez cigarete predložene su izmjenama Zakona o ograničavanju duhanskih proizvoda koji je na snagu trebao stupiti još u svibnju. No tek sada čeka saborsku raspravu.

I dok Brođani od svake Vlade traže čistiji zrak, ova nova Brođanima, ali i ostatku Hrvatske, planira pročistiti zrak i uvođenjem nepušačkih zona. Piše to u izmjenama Zakona o ograničavanju duhanskih proizvoda, koje su izazvale ogorčenje ugostitelja. Strahuju da će se pušenje zabranjivati i na terasama kafića, gdje ostvaruju najveću zaradu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Uznemirena javnost Prvi na svijetu zabranili su potpunu prodaju duhana, a sada su donijeli novu odluku Slika nije dostupna Novi zakon Svi rođeni nakon 2008. godine više neće moći kupiti duhanske proizvode: "Želimo osigurati da mladi nikada ne počnu pušiti"

Upitali smo stoga građane što misle o tome. Mišljenja su bila suprotna: neki su isticali kako je to odličan potez te da se i u svijetu ne puši na javnim mjestima, a drugi su kazali da je to "loš, blesav i nepametan prijedlog". Dubrovčanin Mario bio je ogorčen: "A svuđe zabranjeno, šta ću onda doma se sakrit i pušit?". Reakcije građana možete pogledati u priloženom videu.

Nepušačke zone gradovi bi uskoro mogli proglasiti u cijelom gradu ili na nekim javnim površinama. Zbog nejasno napisanog zakona ugostitelji strahuju - nepušačke zone mogle bi zabraniti i pušenje na terasama kafića.

"Smatramo da bi to trebalo jasno definirati. Oni objekti koji su po zakonu definirani, neka ostanu, a već ako se moraju određivati neke zone, neka se to odnosi na javne prostore koji nisu prilagođeni prostorima za pušenje", kazao je Nenad Šepak, predsjednik Ceha ugostitelja.

Zone bez cigarete predložene su izmjenama Zakona o ograničavanju duhanskih proizvoda koji je na snagu trebao stupiti još u svibnju. No tek sada čeka saborsku raspravu. "Pretpostavljam da će tim zakonom doći do smanjenja broja gostiju, a time i do pada prometa", ustvrdila je riječka ugostiteljica Larisa Štefanić.

No već i sada gradonačelnici turističkih perjanica priznaju - o nepušačkim zonama će razmisliti. "Mislim da na javnim površinama trebamo učiniti neprihvatljivo pušenje za bilo koga; trebamo polako imati zone slobodne od pušača", istaknuo je Andro Vlahušić, dubrovački gradonačelnik (HNS).

"To ne može odlučiti samo jedan čovjek, to trebaju odlučiti predstavnička tijela, konkretno u Puli Gradsko vijeće, donijeti adekvatne odluke, ali nakon provedene javne rasprave svih zainteresiranih strana", kazao je pak pulski gradonačelnik i šef IDS-a Boris Miletić.

Istaknimo da danas dan bez cigarete ne može zamisliti svaki treći Hrvat.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene