Obavijesti Video Pretražite Navigacija
krški fenomen

Ekskluzivne snimke: Naše kamere zabilježile prizore ronjenja kroz krošnje i livade u čudesnom jezeru u zaleđu Bakra

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ronioci su kamerama samo za Dnevnik Nove TV zabilježili jedinstveno iskustvo ronjenja kroz krošnje i livade jezera Ponikve u zaleđu Bakra.

Dubina od 15 metara krije voćke i cvjetne livade, a ronioci se u jezeru Ponikve orijentiraju po planinarskim znakovima i mahovini.

"Totalno neobično bestežinsko stanje, a ti si u šumi. Prekrasno. Ima i šipka, i suhozida, drveća", rekla je Morana iz Zagreba.

Jezero Ponikve pravi je krški fenomen, skriven u zaleđu Bakra. Pojavi se do dva puta na godinu, a njegova pojavnost i dubina ovisi o oborinama.

"Vode, najvjerojatnije s Grobničkog platoa i polja, polako se spuštaju tim podzemnim kanalima jer prate takozvani dinaridski sliv. Te se vode pojavljuju nakon obilnih padalina na stotinama izvora", objasnio je Boro Štrbac, profesor povijesti u Pomorskoj školi Bakar.

U ronjenju zahtjevnim terenom svatko je imao svoje brige. Sve to, uz temperaturu vode od devet stupnjeva, traži i posebnu pripremu.

"Tijelo troši puno energije i onda ronjenja moraju biti kraća jer gubi toplinu. Najbolje je u takva ronjenja ići u suhom odijelu jer onda ne dolazi do pothlađenosti", rekao je Mario Franolić iz Zavod za podvodnu i hiperbaričnu medicinu KBC-a Rijeka.

Pročitajte i ovo Bakar - 1 Sadržaj za svih Božić u Bakru: Humanitarni turnir "Zaigraj s prvom ligom" i mnoštvo događanja za sve generacije!

Pročitajte i ovo Bakar - 3 Poželjna destinacija Priča nekad najvećeg hrvatskog grada: Od industrije do turističkog bisera

Dojam hladnoće pojačava burno vrijeme, koje uzrokuje i povlačenje vode. Naime, od subote do nedjelje pala je za oko 20 centimetara. Na svoje jezero mještani su ponosni, no posebno pamte 1972. godinu.

"To ljeto smo bez struje bili šest mjeseci. Nismo imali struje, nego agregate, pa smo se snašli i preživjeli", rekla je Zvezdana iz Ponikvi.

Čak i kada se voda povuče, ovaj je kraj poseban. Uz, kako ih zovu, velike zvijeri poput risa, medvjeda i vuka, tu se kriju i endemske biljne vrste.

"Više od osam i pol kilometara uređene staze koja vodi od izvora do vrha Liburnske gradine stare preko 4000 godina", kaže Sonja Jelušić Marić iz Turističke zajednice Grada Bakra.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene