Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TRAŽI SE SADRŽAJ I KVALITETA

Hrvatski apsurdi: Turizam ruši rekorde i u rujnu, ali za jednu je važnu prijevozničku tvrtku sezona je gotova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turistički rekordi nastavljaju se i u rujnu, a Hrvatska bi prvi put u povijesti do kraja godine trebala ostvariti 100 milijuna noćenja i premašiti 10 milijardi eura zarade u turizmu.

Ipak, za Jadroliniju je sezona gotova i od jučer je na snazi izvansezonski, odnosno zimski red plovidbe. To znači manje trajektnih linija, što nikako ne ide na ruku ni otočanima ni turistima. 

Pročitajte i ovo Uvođenje reda u Splitu - 4 Otvorena sezona uriniranja Pokušavaju uvesti red među razuzdane turiste: Svima koji ne poštuju pravila prijete velike kazne Odlična turistička podsezona - 5 Odlične brojke Ima ih sve više i ne kriju oduševljenje: "Nevjerojatno je sve - od ljudi, grada, ambijenta do zgrada"

Prihodi pak ne prate tako dobro rast noćenja, Hrvatskoj je potreban sadržaj i kvaliteta kako bi se zaradilo više, a broj dolazaka ostao je na održivoj razini.

Dubrovnik je u prvih devet mjeseci rekorder po noćenjima, ostvareno ih je 3 i pol milijuna. Najbrojniji su gosti, tradicionalno, Britanci.

Od početka godine u Hrvatsku je stiglo 17 milijuna posjetitelja i ostvareno je više od 97 milijuna noćenja. Najbrojniji su gosti Nijemci, slijede ih Austrijanci, pa Slovenci.

Prihodi bi trebali premašiti lanjskih 10 milijardi eura, a prvi put Hrvatska bi do kraja godine trebala doći na 100 milijuna noćenja. No rast prihoda puno je sporiji od rasta dolazaka.

"Povećava se udio gostiju u jeftinijoj varijanti smještaja kao što su kampovi i privatni smještaj, što dovodi do ukupnog smanjenja prihoda na globalnoj razini", ističe Neven Ivandić iz Instituta za turizam.

Upravo je u privatnom smještaju u prvih devet mjeseci ostvareno najviše noćenja – čak 12 milijuna više nego u hotelima.

"To s jedne strane može dugoročno utjecati na našu tržišnu poziciju, a isto tako kvalitete prirodnih i kulturnih resursa se smanjuju. To znači da moramo prije svega umanjiti taj rast kako bi kroz nove segmente došli do potražnje koja će dovesti bitno veće prihode", kaže Ivandić.

Broj dolazaka i noćenja samo su dio priče. Najboji primjer za to je Austrija, koju godišnje posjeti tek 4 milijuna stranih turista više nego Hrvatsku, a devizni prihod od turizma gotovo im je dvostruko veći nego naš. 

Za Jadroliniju sezona – gotova

No za Jadroliniju je sezona gotova i od ponedjeljka je na snazi izvansezonski, odnosno zimski red plovidbe. To znači manje trajektnih linija, što nikako ne ide na ruku ni otočanima ni turistima.

U Jadroliniji tvrde da održavaju red plovidbe sukladno propisima koje je definirala Agencija za obalni linijski pomorski promet i sukladno potpisanim koncesijskim ugovorima.

„Trenutno na svim linijama koje održava Jadrolinija ponuđeni kapaciteti brodova zadovoljavaju potrebe prometa. Primjerice, putnici s polaskom iz Splita prema otoku Hvaru dnevno na raspolaganju imaju četiri trajektna putovanja i pet putovanja katamaranom. Dodatno, Jadrolinija je produžila plovidbu sezonske katamaranske linije na relaciji Split – Hvar – Split, iako trenutna popunjenost kapaciteta iznosi između 30 i 40%“, poručuju iz kompanije.

Na linijama gdje je to moguće i gdje promet zahtijeva, a na zahtjev lokalne samouprave, kažu, redovito se uvode dodatna putovanja, i u sezoni i tijekom cijele godine. U Ministarstvu turizma nisu zadovoljni početkom zimskog reda plovidbe u listopadu. Želja im je, kažu, cjelogodišnji turizam i prilagođavanje reda plovidbe Jadrolinije tome. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene