Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki uspjeh

NJEGOVO IME OBIĆI ĆE CIJELI SVIJET Za Filipa iz Osijeka zna i NASA

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za Filipa Glogoškog iz Osijeka odnedavno zna i NASA. Autor je najboljeg plakata kojim se obilježava Svjetski tjedan svemira. Tema je 'Remote sensing' odnosno promatranje Zemlje iz satelita.

Filip Glogoški učenik je četvrtoga razreda osječke Škole primijenjene umjetnosti i dizajna. Za svoje je grafičko rješenje plakata, kojim će biti obilježen Svjetski tjedan svemira, osvojio prvo mjesto. Oko 100 tisuća plakata s Filipovim imenom obići će cijeli svijet, a za njihov je tisak u Americi potrošeno gotovo deset tisuća dolara.

Pročitajte i ovo Sergej Šojgu i Vladimir Putin Oružje u svemiru Putin odgovorio na glasine da razvija svemirsko nuklearno naoružanje: "SAD zna..." Kalifornijski požar iz svemira (Foto: AFP) Odnijeli najmanje 25 života Zastrašujuće snimke: Pogledajte kako kalifornijski požari izgledaju iz svemira

Mladi je Osječanin mnogo truda, ali i neprospavanih noći uložio u ovaj rad. 'Komunikacija je bila dosta velik problem jer u vrijeme kada je kod nas dan, kod njih je noć', kaže Filip.

A sve je moralo odgovarati zbog iznimno strogih kriterija. 'Dijelovi satelita moraju se razlikovati, npr. kapsula od solarnih panela. Jedan tip mora biti američki, drugi ruski i kineski, jer radi se o plakatu koji ide na globalnu razinu', objašnjava.

Filipovu sreću i uspjeh dijele svi u školi. 'Taj plakat će definitivno obići cijeli svijet i ostat će zauvijek u povijesti kao obilježje tog događanja za 2016.godinu', kaže Ina Marić, ravnateljica ŠPUD Osijek.

'To je veliki uspjeh za Filipa, a tim činom se može promovirati i cijela škola', kaže Ivan, jedan od učenika.

18-godišnji grafički dizajner vrlo je svestran. Šest je godina član Aerokluba Osijek i do sada je dobio više od 80 nagrada. 'Postao je vrhunski modelar. Čak je sada uključen i kao mentor', kaže Antun Šikić, mentor u Aeroklubu Osijek

'Tu ima dosta sličnosti. Jedna do najvažnijih karakteristika je pedantnost potrebna u oba posla', smatra Filip.

A posla će za njega zasigurno biti, jer kako kaže, spreman je za lansiranje novih ideja.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene