Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O mirovinama i zapošljavanju

Ministrica Šikić: 'Vlada je odlučila - nema rezanja plaća i nema rezanja mirovina'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz proračuna se za mirovine njih izdvaja najviše novca, i opet nije dovoljno. Europska komisija od Vlade traži kažnjavanje prijevremenog odlaska u mirovinu. O tome u za Dnevnik Nove TV govorila ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić.

Vaše ministarstvo raspolaže s oko 41 milijardu kuna na godinu. Kakvo je stanje s mirovinskim sustavom?

Pročitajte i ovo Ilustracija Nova ideja Dijelimo Šengen, euro, Erasmus i zajedničko tržište: Europska komisija želi uvesti i europsku diplomu Predsjednik Zoran Milanović Nova objava na Facebooku Milanović se ponovo oglasio: "Imamo inflaciju pohlepe! Država to može riješiti"

Stanje mirovinskog sustava je sigurno održivo. Ono što je ova Vlada odlučila je da nema rezanja mirovina i nema rezanja plaća. To je sasvim sigurno.

Umirovljenici mogu biti sigurni da će na vrijeme dobiti svoje mirovine?

Dobit će ih na vrijeme i u punom iznosu.

Bez obzira na odnos radnika i umirovljenika, 1 naprema 1, Vi smatrate da je sustav održiv. Do kad možemo tako izdržati?

Naravno da ne možemo dugo, U nekim je županijama taj omjer manji, pa imamo više umirovljenika nego zaposlenih ali još uvijek, sufinanciranjem iz sredstava državnog fonda, možemo to izdržati.

Većina novaca odlazi na mirovine. Odakle nam novac?

Ne znam odakle se sveukupno skuplja novac za državni budžet. Jedan dio se prikuplja iz sredstava plaća od svakog radnika, a ostali se dio financira iz državnog proračuna. A odakle novac u državnom proračunu, vjerojatno od svih poreza i svega ostalog što je namijenjeno za državni proračun.

Što se ranijih odlazaka u mirovinu tiče, nismo ih uspjeli smanjiti i Europska komisija time nije zadovoljna. Kako spriječiti ranije odlaske u mirovinu?

Preporuke Europske komisije su veća penalizacija ranijeg odlaska u mirovinu. Još razmišljamo o modelima i načinu kako to penalizirati, a osim toga, preporuča se duži ostanak na tržištu rada.

Kako to stimulirati?

Ono što mi u ovom trenutku preporučamo je ostanak duže na tržištu rada onih koji to žele, do 68 godine, naročito za deficitarne struke. To se odnosi na liječnike i one kojih nema dovoljno na tržištu, a osjećaju se sposobnima da dalje obavljaju svoj posao.

Puno novca se krije, to su deseci milijuna eura, u europskim fondovima. Uzimamo li dovoljno tog novca?

Ne, ne uzimamo, pogotovo zato što se u ovom trenutku nalazimo u suspenziji europskog socijalnog fonda.

Što znači ta suspenzija?

To znači da je 12. veljače, Europska komisija odučila da nam neće platiti 88 milijuna kuna iz europskog socijalnog fonda. Zato što nismo otklonili nepravilnosti u poslovanju, potrošnje sredstava iz europskog fonda kako nam je bilo naloženo, po revizorskom nalazu. Također nismo napravili akreditaciju za novi socijalni fond od 2014. do 2020. godine što je izuzetnim naporima, ova sadašnja garnitura, pokušala otkloniti. Najveći dio već jesmo otklonili te se nadamo da će u travnju biti skinuta suspenzija.

Treba li još nešto napraviti? Kako doći do tih novaca?

Moraju se otkloniti sve nepravilnosti u poslovanju koje je registrirala Europska komisija i revizorski nalazi koji su bili negativni.

To ćete stići do travnja?

Već više od 70% problema jesmo otklonili, a nadamo se, uz njihovu pomoć, da ćemo otkloniti sve tako da neće to sve pasti na državni proračun što ne znači da se svi ti projekti ne održavaju i dalje.

Tko je kriv za to?

Ja o tome ne bi govorila, neka građani sami prosude. Mislim da je sve jasno.

Veliki problem je i nezaposlenost mladih. Koji su novi programi za sprječavanje rasta nezaposlenosti mladih?

Ja mislim da nije samo problem nezaposlenost mladih. Problem je uopće nezaposlenost u Hrvatskoj i mladih koji raspolažu znanjima i novim tehnologijama puno lakše pronalaze poslove, što vidimo u krajnjoj liniji u Europskoj uniji. Mi ne mislimo srezati sredstva za zapošljavanje mladih, ona ostaju jednaka. Prema tome stimulacija zapošljavanja mladih je neupitna.

2400 kuna, hoće li biti povećanja eventualnog?

Ne, neće biti povećanja. Nažalost ni u kojem segmentu ne možemo povećati ništa. Ono što mislimo stimulirati je to što poslodavci registriraju jedan veliki broj ljudi koji su na Zavodu za zapošljavanje kao nezapošljivi. Mi njih mislimo sa prekvalifikacijama i dokvalifikacijama upoznati sa novim tehnologijama tako da budu i oni konkurentni na tržištu rada.

Vi ste u ekipi ministara koja pregovara sa sindikatima, hoće li ove godine u proračunu biti novca za rast plaća u javnom državnom sektoru?

U pregovorima sa sindikatima, ja se nadam da će naši socijalni partneri imati dovoljno sluha za situaciju u kojoj se nalazimo pa da ćemo uspjeti ispregovarati da se ipak odloži primjena kolektivnih ugovora jer se bojim da za to u ovom trenutku sredstava nema.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene