Obavijesti Video Pretražite Navigacija
28 godina poslije

Vukovarci se danas prisjećaju najbolnijeg dana u novijoj povijesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Komemorativnim skupom u dvorištu vukovarske bolnice te kolonom sjećanja gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata Vukovarci, ali i cijela Hrvatska prisjetit će se u ponedjeljak, na 28. obljetnicu sloma obrane Vukovara, najbolnijih dana u novijoj povijesti toga grada.

Tijekom gotovo tromjesečne opsade Vukovara grad je gotovo sravnjen sa zemljom. Bitka za Vukovar počela je 25. kolovoza 1991. kada su bivša JNA i srpske paravojne postrojbe krenule u opći tenkovsko-pješački napad na Vukovar. Hrvatska vojska organizirala je nekoliko pokušaja deblokade Vukovara na koji je znalo dnevno padati i do 11.000 bombi, granata i raketa, a među napadima najizloženijim objektima bila je bolnica na koju je svakodnevno padalo prosječno 700 granata.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prošle su 32 godine Završilo obilježavanje žrtve Borovog naselja: "Od potrage nikada nećemo odustati" Kolona sjećanja - 2 32. obljetnica Tragedija grada heroja u brojkama: Vukovar je pod opsadom bio tri mjeseca, na njega je ispaljeno više od 6,5 milijuna projektila

Nakon posljednjeg neuspjelog pokušaja deblokade, 12. i 13. studenoga, skupine branitelja pokušavale su samostalno izaći iz opkoljenog Vukovara i dokopati se slobodnog vinkovačkog područja. Opkoljeni Vukovar branilo je oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde (ZNG) i policije te dragovoljaca HOS-a ustrojenih u 204. brigadu hrvatske vojske. Nakon gotovo tromjesečne vojne opsade obrana grada slomljena je 18. studenoga 1991. godine. U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko 7000 zarobljenih hrvatskih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba.

28. obljetnica sloma obrane grada

Prema popisu koji je sastavio Franjevački samostan u Vukovaru nakon dvogodišnjeg prikupljanja podataka o stradalima u obrani Vukovara, tijekom agresije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi na taj grad 1991. godine stradalo je 2717 branitelja i civila. Program ovogodišnjeg obilježavanja vukovarske tragedije u Domovinskom ratu počeo je u utorak 8. studenoga, a u ponedjeljak 18., utorak 19. i srijedu 20. studenoga se održavaju središnji komemorativni programi.

Diljem Hrvatske u gradovima se obilježava obljetnica. Na zidovima brojnih ulica nalaze se murali koji su stalni podsjetnik na žrtvu Vukovara. 28 godina nakon strahovitog razaranja grada diljem Hrvatske nalazi se simbol vukovarskog otpora - Vodotoranj, uz poruke hrabrim ljudima koji su pokušali čuvati grad. Poruke su to koje odolijevaju svim vremenima i stoje kao trajni podsjetnik na žrtvu Vukovara.

U ponedjeljak, 18. studenoga, na 28. obljetnicu sloma obrane Vukovara, nakon okupljanja pred vukovarskom bolnicom i prigodnog komemorativnog programa (10 sati), sudionici obilježavanja, predvođeni hrvatskim braniteljima i članovima obitelji ubijenih, poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Vukovara, krenut će u Koloni sjećanja prema Memorijalnom groblju hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, gdje će najviša državna i ostala brojna izaslanstva polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odati počast poginulima u obrani Vukovara (u 12:30). Misu zadušnicu na groblju u 13 sati predvodit će biskup mostarsko-duvanjski, mons. Ratko Perić. U večernjim satima (17 sati) niz Dunav će biti pušteno nekoliko stotina upaljenih lampiona, "Svjetlosna rijeka sjećanja" u spomen na ubijene u nestale branitelje Vukovara.

19. studenoga obilježavanje stradanja žrtava Borova naselja

Stradanje žrtava iz vukovarske gradske četvrti Borovo naselje obilježit će se 19. studenoga polaganjem vijenaca podno Spomen-ploče na ruševinama poduzeća "Borovo Commerce" (9:30), a zatim će sudionici u Koloni sjećanja krenuti prema crkvi Gospe Fatimske, u kojoj će biti služena misa zadušnica (11 sati). Nakon mise predviđen je odlazak u Borovo (12:30), na farmu "Lovas" (13 sati), gdje će biti odana počast hrvatskim braniteljima stradalima na tim mjestima te polaganje vijenaca i paljenje svijeća i podno spomenika osobama nestalima u Domovinskom ratu u Borovu naselju (13:30). Navečer (18 sati) u Gradskoj knjižnici održat će se Novinarsko-književnički susret "Grad - to ste vi" u spomen na urednika i novinara Hrvatskog radija Vukovar Sinišu Glavaševića, ubijenog na Ovčari.

Obilježavanje "Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991." završava u utorak 20. studenoga, odavanjem počasti žrtvama koncentracijskog logora u "Veleprometu" (9:30) te žrtvama ubijenima na Ovčari (13 sati) dok će u večernjim satima u Župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova biti služena misa zadušnica (17 sati). U spomen na stradanje Vukovara i njegovih stanovnika u Domovinskom ratu Hrvatski je sabor 1999. proglasio 18. studenoga Danom sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., a odlukom Vlade od četvrtka, od iduće godine 18. studenog obilježavat će se kao državni blagdan, Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. (Hina, M.V.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene