Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Okupile se tisuće ljudi

Andrija Jarak ispred vukovarske bolnice: "Crne brojke podsjećaju zašto se na ovom mjestu svake godine pale svijeće u znak sjećanja na žrtvu grada heroja"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vukovar se prisjeća svih žrtava Domovinskog rata.

Reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak s nekoliko tisuća ljudi bio je večeras u dvorištu mjesta herojske obrane Vukovara – vukovarske bolnice koja je tijekom velikosrpske agresije primila 4000 ranjenika, a njih 262 odvedeno je u nepoznatom pravcu. Dvjesto ih je ekshumirano na Ovčari, a za još 363 vukovarska branitelja i civila se i dalje traga. Upravo je zato ovo mjesto odabrano da se tu svake godine zapale svijeće i polože vijenci u znak sjećanja na veliku žrtvu grada heroja.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović na obilježavanju Dana hrvatskih branitelja Vukovara - 2 Predsjednik odao počast Obilježen Dan hrvatskih branitelja u Vukovaru: "To je primjer žrtve i patnje, ali i njihovog herojstva i zajedništva" Počast žrtvama Vukovara - 2 Uoči obljetnice Dana sjećanja Prva Vlada koja je spojila oporbu i vlast obišla Vukovar: "Sve smo mi to proživljavali s njima"

Obitelji zatočenih i nestalih danas su položile ruže i upalile svijeće za sve poginule branitelje na Memorijalnom groblju jer svojim najmilijima nemaju gdje zapaliti svijeću. Obitelji koje nemaju gdje zapaliti svijeću učinile su to na grobovima tuđih sinova. Vukovar danas još traga za 363 nestale osobe. ''Takva sjećanja naviru, takva pitanja da je to jedna teškoća. Nekad se pitam gdje stane u čovjeka toliko tuge'', kaže Marija Šestan.

''Umrla je, a nije ga našla''

Svijeću je zapalila i Matija Kušić koja traga za svojim suprugom. ''Imao je majku samo njega je imala. Žena je umrla prije 10 godina i uvijek je govorila: 'Ja ću umrijet neću ga naći'. I umrla je, nije ga našla'', priča Matija.

U agresiji na Vukovar ubijeno je 33 djece, 51 je ranjeno, četvero je nestalih i četvero nađenih na Ovčari. Najmlađe dijete bilo je staro svega 6 mjeseci. ''To se uvijek pitamo kome je što skrivila starica od 104 godine, kad gledam one bijele križeve Vjera u budućnost. Što je ona kome skrivila ili što je skrivila bebica od šest mjeseci'', pita se Agneza Aleksijević, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo u Općoj županijskoj bolnici Vukovar.

Žrtvama Vukovara u koloni sjećanja 18. studenog će se pokloniti cijela Hrvatska. ''U Vukovaru se sutra očekuju deseci tisuća ljudi, a neke procijene govore više od 50.000 ljudi. Već večeras je Vukovar pun. Građani su došli iz cijele Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Njemačke'', izvijestio je iz Vukovara Andrija Jarak.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene