Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Inauguracijski govor

Vučić: "Sa susjedima ćemo pokušati graditi mostove prijateljstva"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u svom je inauguracijskom govoru poslao poruku susjedima.

"Želim reći svim našim susjedima na Zapadnom Balkanu, iz kojeg, iz meni nepoznatog razloga svi pokušavamo da pobjegnemo, stideći se, nerijetko, i sebe i drugih, da će Srbija pokušavati s vama graditi mostove prijateljstva i novu snagu i Europe i svijeta" naglasio je Vučić, javlja Blic.

Pročitajte i ovo Danka Ilić potpuna agonija Roditelji malene Danke prvi puta zajedno istupili u javnost: "Sve je laž" Policija u Srbiji, ilustracija Pretukli Hrvate u Pančevu Hrvatska uputila prosvjednu notu Srbiji: "Najoštrije osuđujemo napad, bio je nacionalno i etnički motiviran"

Kazao je kako Srbi, koliko god bili jaki, zajedno mogu više i jače.

"Mi Srbi i vi Hrvati, Bošnjaci,Crnogorci, Albanci i Makedonci, zajedno možemo planine pomaknuti, ne radeći nikakve nove Jugoslavije, ali radeći zajedno i boreći se zajedno za bolje sutra naših siromašnih građana", dodao je.

Pet tisuća uzvanika

Na najvećem okupljanju stranih dužnosnika u Srbiji u posljednjih nekoliko desetljeća očekuje se oko pet tisuća uzvanika, a o svima brinu elitne jedinice srbijanske vojske i policije. U Beogradu je i hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović koja se sastala s Vučićem.

Inauguraciju prati reporterka Nove TV Marina Bešić Đukarić koja se u Dnevniku Nove TV uživo javila iz Beograda.

„U Beograd je stiglo oko 60 predstavnika država iz cijelog svijeta. Među njima je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je izazvala najveće zanimanje medija. Vučić se u jednom trenutku našalio, izašao pred medije i kazao kako nitko nije zainteresiran za predstavnika Bjelorusije, ali svi čekaju hrvatsku Kolindu. Ovo je prvi službeni posjet hrvatske predsjednice Beogradu. Objasnila je kako nije mogla surađivati s Vučićevim prethodnikom Tomislavom Nikolićem, pogotovo oko otvorenih pitanja poput nestalih i prava hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. Očekuje dijalog s Vučićem, a dobila je obećanje da će odnosi biti bolji već do kraja godine“, izvijestila je Bešić Đukarić.

Predsjednik Vučić sastao se s predsjednicom Grabar-Kitarović uoči same inauguracije.

„Vjerujem da u narednih 6 mjeseci do kraja godine možemo postići značajnije rezultate koji bi značili i Srbima u Hrvatskoj i Hrvatima u Srbiji. I koji bi značili vjerojatno, kakvo takvo popravljanje bilateralnih odnosa između Srbije i Hrvatske, rekao bih i u cjelini između Srba i Hrvata“, kazao je Vučić kojem je hrvatska predsjednica poklonila bombonijere i čokolade koje je on, kako kaže, „s oduševljenjem prihvatio“.

Srbija još nije ukinula Zakon o univerzalnoj jurisdikciji

Odnose trenutačno opterećuje pitanje zakona o univerzalnoj jurisdikciji. Srbija ga još nije ukinula.

Premijer Andrej Plenković kaže kako je Hrvatska više puta upozoravala europske partnere na taj problem.

„Štitimo hrvatske branitelje, štitimo naše državljane. Ne želimo da oni kao državljani članice europske unije budu u podređenom položaju. Ja sam nebrojeno puta rekao da je riječ o jednom zakonu koji ima svojevrsni hibridni karakter proširene regionalne jurisdikcije“, kaže Plenković.

Plenković bi u budućnosti mogao voditi razgovore s Anom Brnabić, koju je Vučić odredio za novu premijerku, a rok za izglasavanje nove vlade je 30. lipanj.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene