Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nasuprot spomeniku Tuđmanu

Bandić otvorio Spomenik domovini vrijedan 34,7 milijuna kuna: "Ćaća gleda ovo djelo, a djelo gleda ćaću"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Spomenik domovini, u čiju je izgradnju utrošeno 34,7 milijuna kuna, danas je svečano otvoren uz nazočnosti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, predstavnika državnih vlasti i drugih uzvanika.

Uoči otvorenja Spomenika domovini gradonačelnik Bandić trebao je položiti vijence na spomeniku Franji Tuđmanu s druge strane Vukovarske ulice, no došlo je do nesporazuma.

Pročitajte i ovo Spomenik domovini, aerodrom u Istanbulu (Foto:Grad Zagreb/Getty) Usporedite fotografije Primjećujete li sličnost? Budući Spomenik domovini prilično nalikuje jednom već izgrađenom objektu Vesna Nađ (Video: Dnevnik Nove TV) SILNI MILIJUNI Otkrivamo zašto je Spomenik Domovini iznenada postao skuplji za čak 8 milijuna kuna

Izaslanstvo grada čekalo je Bandića kod spomenika Tuđmanu u Vukovarskoj pa su se iznenadili kad im je iz protokola javljeno da je gradonačelnik na Mirogoju i tamo polaže vijence na grob Franji Tuđmanu, čija se godišnjica smrti danas obilježava.

Izaslanstvo se potom brže-bolje uputilo na Mirogoj, dok je spomenik Tuđmanu u Vukovarskoj zasad ostao bez vijenaca. 

Kasnije se nesporazum očito razriješio te je oko 9:15 počela svečanost otvorenja. 

"Ćaća gleda ovo djelo, a djelo gleda ćaću. Nismo mogli bolje mjesto izabrati. Hvala ti, Neno (Nenad Fabijanić, autor idejnog rješenja, op. a.) za ovu stinu. Ja sam rođen na stini i znam što to znači. Ona će ovdje vječno stajati. Ovaj spomenik svjedočit će o našem identitetu u Hrvatskoj i izvan nje. Hvala svima onima koji su svoje živote ugradili u Hrvatsku", rekao je Bandić na otvorenju.  

Izgradnja Spomenika domovini počela je 23. rujna 2019. godine kada je postavljen kamen temeljac na zelenoj površini ispred Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski. Autor idejnog rješenja za spomenik je arhitekt Nenad Fabijanić.

Na svečanost su došli ministar branitelja i potpredsjednik Vlade Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, kardinal Josip Bozanić, potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner te rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene