Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vruće, vruće

Vrhunac novog toplinskog vala: Temperature se penju i preko 40 stupnjeva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsku trese novi toplinski val. Temperature bi u nekim krajevima Hrvatske u iduća dva dana mogle dosegnuti i do 40 stupnjeva Celzijevih.

Kolovoz nastavlja biti jedan od najtoplijih u povijesti mjerenja. Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda napominju kako će u idućim danima UV indeks biti vrlo visok - najopasnije bi trebalo biti na području Splita i okolice. Novi udar topline bit će kratkoga daha, jer nas već u petak, a osobito u subotu, čeka radikalna promjena vremena.

Pročitajte i ovo Snijeg u okolici Gospića - 3 Ožujak ''luđak'' Vratila se zima: Snijeg zabijelio i dijelove Zagreba Ilustracija Vremenska prognoza Meteorolog Ivan Čačić otkriva kakvo nas vrijeme očekuje početkom Velikog tjedna

U nekim krajevima temperature bi mogle premašiti i 40 stupnjeva Celzijevih. Najkritičnije bi trebalo biti na području Splita i okolice. Liječnici savjetuju da se ne izlažete pretjerano suncu i vrućinama te da uzimate dovoljne količine tekućina.

Blizu rekorda

Temperature su posvuda opet blizu rekordnih vrijednosti, posebno na jugu Hrvatske gdje je u većini gradova danas između 37 i 41 . Iako će i u četvrtak biti pljuskova, treba izdržati do petka navečer odnosno subote kad nas očekuje jedna veća promjena vremena uz koju će biti i jakog nevremena.

Iako je vruće, ispred hladne fronte koja nam se nalazi zapadnije već će biti nestabilnosti, doduše u četvrtak samo u kopnenom dijelu.

Ujutro još posvuda sunčano i toplo ili vrlo toplo. Noćas će najniža temperatura na južnom Jadranu biti 29, ponegdje i 30 stupnjeva. I u ostalim područjima vrlo toplo jutro, ali ipak oko 20 uz slab vjetar.

Iako na prvi pogled izgleda kao da nas očekuje kišovit dan, nije baš tako - veći dio dana prevladavat će sunčano ili pretežno sunčano, a onda poslijepodne i prema večeri uz povremene lokalne grmljavinske pljuskove. Unatoč njima, bit će vruće - od 33 do najviše 37.

Vruće i pretežno sunčano i na istoku zemlje, a poslijepodne - osobito u zapadnoj Slavoniji mogući su lokalni grmljavinski pljuskovi. Bit će vruće - do 38.

Sparine uz koje će sve biti još teže podnijeti

Grmljavinskih pljuskova bit će poslijepodne i u Gorskim područjima i u unutrašnjosti Istre, no prije toga temperatura će se opet popeti i do 34. Na moru sunčano, a u noći i ovdje može biti kakvog pljuska.

Jedino na jugu i dalje sušno, vrlo vruće i noću i danju, a puhat će umjereno jugo, u zaleđu jugozapadnjak.

Nakon ovih visokih temperatura i sparine uz koju će ih biti još teže podnijeti, od petka - u večernjim satima očekujemo dosta naglo osvježenje. U subotu kiša i oblačno, moguće i jače nevrijeme praćeno jakim udarima vjetra i tučom iza čega - u nedjelju smirivanje. Na ovih 25 će se sigurno lakše disati.

I Jadranu se isto približava promjena vremena i niža temperatura, čak i na južnom dijelu kojeg su prošle ciklone i kiše potpuno preskočile. Osim hladnijeg zraka, u nedjelju će zapuhati umjerena do jaka bura i sjeverozapadnjak. Do petka navečer vrlo vruće i sparno u cijeloj zemlji uz vrlo visok UV indeks. U petak navečer kiša i velika mogućnost za olujno nevrijeme - najprije na zapadu i sjeverozapadu zemlje, a kroz noć i drugdje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene