Obavijesti Video Pretražite Navigacija
AMBROZIJA PRIJETI

Stiže pošast koja svake godine pogađa sve veći broj ljudi: "Grdo, oči se zakrvare..." Stručnjakinja savjetuje na koji si način možete pomoći

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U zraku je visoka koncetracija ambrozije koja mnogim alergičarima zadaje muke, a njih je svake godine sve više.

Ambroziji se nitko ne veseli, a posebice ne alergičari. Pelud je, naime, najjači alergen današnjice.

Pročitajte i ovo Ambrozija u Zagrebu - 5 PROBLEM I ZA TURIZAM Ambrozija buja, a kazni niti akcija čupanja više nema? Alergičari su očajni: "Ne može se disati, maske ne pomažu, gušiš se!" Slika nije dostupna Tegobe osjećaju mnogi Upozorenje svim alergičarima: Zagreb je osim koronavirusa i pod pritiskom visokih koncentracija peludi ambrozije u zraku

"Grdo, oči se zakrvare kao da preljev neki dobije preko očiju, kao neka mrenica. Svrbi jako, nos stalno izgleda kao da će kihnuti", ispričala nam je Alice svoja iskustva.

Tako će biti sve do sredine rujna, a vrhunac koncentracije tek se očekuje.

"Nažalost, nema doba dana kada su te vrijednosti niže. Ambrozija je prisutna i tijekom dana i tijekom noći", rekla je Barbara Stjepanović iz Laboratorija za aerobiologiju.

"Ako baš moramo provjetriti prostoriju, učinimo to za vrijeme neke manje oborine. Znači, ne oluje, nego kada je kiša vani", dodala je.

Alergičari bi na otvorenom trebali boraviti što manje.

"Ako već moraju izaći van, neka se zaštite kapama, naočalama, maskama. U vrijeme korone svakako imamo maske", objasnila je Stjepanović.

Zbog toga je važno znati razlikovati običnu alergiju od gripe ili korone.

"Činjenica je da više-manje svi koji boluju od korone imaju temperaturu, makar ona bila 37,2, a alergija to ne izaziva. Dakle, alergijska reakcija definitivno ne može izazvati temperaturu", rekla je Alma Rožman iz Poliklinike za bolesti dišnog sustava.

Uklanjanje ambrozije je obavezno, a nepoštivanje te odredbe novčano je kažnjivo.

"Ako su to javne površine, onda se svakako možete obratiti komunalnom redarstvu, a isto tako ovim putem ću pozvat sve građane da slobodno otkinu travku ambrozije ako ju vide ispred zgrade", rekla je poljoprivredni redar Marija Profazić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene