Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ratni zločinac

Odluka Vrhovnog suda: Kapetan Dragan ostaje u zatvoru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dragan Vasiljković ostaje iza rešetaka, odluka je Vrhovnog suda.

Vrhovni sud odbio je žalbu Dragana Vasiljkovića protiv rješenja Županijskog suda u Varaždinu o odbijanju njegova prijedloga za uvjetni otpust s izdržavanja kazne. Na stranicama Vrhovnog suda navedeni su samo inicijali D. V.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić Turudićevi tajni sastanci Predsjednik Visokog kaznenog suda podnio prijavu protiv Turudića Donald Trump Predsjednički imunitet Trump zatražio intervenciju Vrhovnog suda

Vrhovni sud u objašnjenju navodi sljedeće:

"Nije u pravu zatvorenik kada u žalbi tvrdi da je pobijano rješenje nerazumljivo i nejasno te da nema razloga o odlučnim činjenicama zbog čega se isto ne može ispitati.

Pri tome ističe kako prvostupanjski sud u pobijanom rješenju, osim na samom njegovom kraju i to manjkavo, nije naznačio na temelju kojeg zakonskog propisa je nadležan za odlučivanje niti temeljem čega je prijedlog za uvjetni otpust zatvorenika odbio.

Iako stoje navodi žalitelja da u izreci pobijanog rješenja nije naznačen zakonski propis na temelju kojeg je donesena pobijana odluka, ne radi se o takvom propustu prvostupanjskog suda radi kojeg bi citirano rješenje bilo nerazumljivo ili se ne može ispitati, navodi se u odluci Vrhovnog suda.

Bitne povrede odredaba kaznenog postupka na koje žalitelj ukazuje nisu ostvarene, pa je njegova žalba zbog tih razloga neosnovana“, navodi na svojim stranicama Vrhovni sud.

Krajem prošle godine Županijski sud u Varaždinu odbio je prijedlog da se Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao Kapetan Dragan, pusti iz zatvora na uvjetni otpust. Vasiljković u Kaznionici u Lepoglavi izdržava zatvorsku kaznu od 13 i pol godina zatvora zbog zločina u Kninu i Glini tijekom Domovinskog rata.

Vasiljković je u lipnju 2018. pravomoćno osuđen na 13,5 godina, a budući da mu je u vrijeme izdržavanja kazne uračunato ono provedeno u ekstradicijskom zatvoru u Australiji te u istražnom zatvoru u Hrvatskoj, stekli su se formalni uvjeti za puštanje na slobodu.

U studenom 2018. Centar za dijagnostiku u Zagrebu, Kaznionica u Lepoglavi i Državno odvjetništvo protivili su se uvjetnom otpustu jer je Vasiljković tek bio počeo izdržavati kaznu te je i dalje negirao počinjenje kaznenog djela. Tada su zaključili da svrha kažnjavanja nije ostvarena.

Očekivani istek kazne je 28. ožujka 2020.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene