Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Vremenska prognoza

Očekuje nas buran zimski vikend: Meteorolozi imaju tri važna upozorenja, koja ne bismo smjeli ignorirati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog bure meteorolozi kažu kako će u subotu osjet hladnoće biti i do minus 10 stupnjeva. No, to nije jedino upozorenje.

Na Jadranu jaka, olujna, na mahove orkanska bura, dobro je propuhala i obalu i otoke. Za subotu su bitne tri karakteristike vremena.

Pročitajte i ovo Ilustracija Promjena vremena Upaljeni meteoalarmi: Stiže olujni vjetar, nevrijeme i drastično zahladnjenje Ilustracija Gotovo je ljeto u proljeće DHMZ se oglasio zbog velike promjene vremena i zahladnjenja: "Pratite upozorenja na opasne pojave"

Prvo, iznimno hladna noć i jutro u unutrašnjosti. Temperatura će se spuštati i do -15, a obzirom da još ima i snijega ili ostataka snijega, na mjestima bi moglo biti poledice. Zato u subotu oprezno i na cesti i na nogostupima. To bi bilo drugo važno upozorenje.

Treće, i dalje se očekuje jaka i olujna bura na Jadranu. Uz temperaturu blizu nule, osjet hladnoće u subotu ujutro ponegdje bi mogao bi biti kao da je -10.

Ipak, bura će slabjeti tijekom dana kako se ciklona bude popunjavala i postupno premiještala istočnije. 

Sjeverni i sjeverozapadni dio zemlje trebao bi imati vedru noć i vedro jutro zbog čega će se i tlo i zrak u prizemnom sloju jako hladiti. Očekujemo se temperaturu od desetak, lokalno čak i 15 stupnjeva ispod ništice. U Slavoniji od -3 do -7 stupnjeva Celzijevih.

Dosta hladno bit će i u Zagori i u unutrašnjosti Istre, ali čak i na obali, odnosno oko nule ili samo koji stupanj iznad. Uz jaku i olujnu buru, činit će se i 10-ak stupnjeva hladnije. Barem ne bi trebalo biti mnogo oblaka, a ni oborina. Jedino u Slavoniji se u subotu ujutro mjestimice može očekivati malo snijega.

Od sredine dana ipak promjenjivije u kopnenom dijelu, zbog blizine fronte bit će malo više oblaka, no uglavnom suho i hladno uz temperaturu oko nule.

I u Slavoniji će poslijepodne biti djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku. Temperatura, oko -1 stupanj.

U gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu veći dio dana prevladavat će sunčano, poslijepodne tek prolazno više oblaka. Jaka i olujna bura će slabjeti, prvo na sjevernom dijelu, a potom će i okrenuti na sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura bit će između 5 i 9 stupnjeva, a u gorju od -2 do 2 stupnja Celzijeva.

Što se tiče Dalmacije, u subotu se očekuje djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku i burno. Puhat će jaka i olujna bura, a prema kraju dana u slabljenju i okretanju na sjeverozapadni vjetar. Temperatura će biti većinom između 7 i 10 stupnjeva.

U drugom dijelu vikenda zapuhat će jugozapadnjak, tako će već u nedjelju biti manje hladno. Očekuje se i porast naoblake pa će krajem dana mjestimice biti kiše, a u gorju i snijega. Početkom novog tjedna očekuje se kiša, sve više susnježice, potom i snijega uz zahladnjenje.

Na Jadranu u nedjelju jugo u jačanju te također porast naoblake i u početku malo kiše na sjevernom dijelu. U ponedjeljak bi duž obale lokalno moglo biti i izraženijih grmljavinskih pljuskova. Nešto kiše i u utorak, potom smirivanje. A nakon toplijeg vremena u nedjelju i ponedjeljak, prema sredini idućeg tjedna opet će biti hladnije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene