Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rano proljeće stiglo na naplatu

Promjena vremena: Snijeg u Gorskom kotaru, zabijelili se Platak i Sljeme

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrijeme se mijenja. Temperature će padati. Bit će mraza i, ponegdje, snijega. Evo gdje.

Pred nama je osjetno zahladnjenje! Na Sljemenu je u utorak ujutro pao i slab snijeg, a temperatura se spustila na 0,8 stupnjeva. Oko 10 sati više nije padao, a i onaj na tlu ubrzano se topi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Promjena vremena Upaljeni meteoalarmi: Stiže olujni vjetar, nevrijeme i drastično zahladnjenje Ilustracija Vremenska prognoza Kakva će biti najavljena promjena vremena? Što sve možemo očekivati donosi meteorolog Ivan Čačić

Snijeg je zabijelio i skijalište na Platku kraj Rijeke, kao i dijelove Gorskog kotara. Prema podacima DHMZ-a, jak snijeg pada na području Čabra. Snijeg pada i u Mrkoplju, ali se topi u dodiru s tlom.

Na Zavižanu također pada slab snijeg, a temperatura se u 10 sati spustila dva stupnja ispod ništice.

Pravo proljeće prvo je uranilo, tako smo još u ožujku, a i do sad u travnju mjerili 15-ak do 20 stupnjeva, na dane i više, mnogi su primjetili, čak su i jorgovani ove godine procvali gotovo tri tjedna ranije nego je to uobičajeno.

To preuranjeno proljeće sad nam zato, u ovom tjednu dolazi na naplatu. Nećemo se iznenaditi ako toplo ne bude ni u idućem tjednu, no još je malo prerano za jasnu prognozu.

U ovom tjednu dakle već od danas, na kontinentu danju samo desetak stupnjeva ili manje, noću i ujutro bit će ispod 5, a nakon kišnog kolaža sredinom tjedna, u petak sa stabilizacijom vremena ujutro može biti i mraza: u ovom razdoblju, ovako daleko u travnju to je posebno opasno za biljni svijet. Sjećamo se, ne tako davno, prošle godine na samom kraju travnja hladnoća i mraz napravili su milijunske štete na mnogim poljoprivrednim kulturama.

Prodori hladnog zraka u travnju inače nisu neobična pojava, ne iznenađuje kiša, niti snijeg: dapače, travanj jest mjesec vrlo nestabilnog vremena, mjesec u kojem se često izmjenjuju razdoblja pravog proljeća, velike topline, no ponekad se vrati i zima: ipak, najčešće, samo na kratko. Razlog je to izmjena u općoj cirkulaciji atmosfere. Naime, Azorska anticiklona, ona koja nam ljeti donosi vruće i suho vrijeme, još nije dovoljno ojačala pa u tavnju ostavlja prostor brzoj izmjeni ciklona sa zapada koje onda nekad znaju povući i prilično hladan kontinentalni zrak, čak i na pragu svibnja.

Idućih dana dakle, uz hladnije vrijeme, u početku će biti i dosta nestabilno, uz kišu i pljuskove, a gotovo cijeli tjedan i prilično vjetrovito, u unutrašnjosti jak sjeverac, na Jadranu jaka bura. U petak, na Jadranu i ranije, bit će suho, sunčanije, za vikend danju i malo toplije, no noću i ujutro, u unutrašnjosti oko nule, dakle, dosta hladno, uz mraz. Zaštitite svoje biljke, koliko je to naravno moguće.

Pazite da vas vrijeme ne prevari

Premda ovi prodori hladnog zraka u proljeće najviše znaju naštetiti biljnom svijetu, nemojte zaboraviti ni da se naš organizam ne privikava tako lako na nagle promjene vremena. To sad nema veze s proljetnim umorom, idućih dana više trebate pripaziti da vas vrijeme ne prevari. Treba se primjereno odjenuti, posebno u večernjim i jutarnjim satima kad će se temperatura spuštati ispod 5 stupnjeva, a krajem tjedna moglo bi biti i oko nule.

Vrijeme će već danas kod nas ponovno biti oblačno i kišovito. Od jutra je mjetimice moguće malo kiše, a na sjevernom Jadranu i u gorskoj Hrvatskoj uglavnom već bi moglo biti i izraženije oborine: na moru pljuskovi, u višem gorju možda čak i snijeg. Na sjevernom Jadranu zapuhat će umjerena i jaka bura, na južnom će puhati jugo. Raspon temperature bit će od skromnih stupanj ili 2 u gorju, 5 ili 6 u unutrašnjosti, a od 7 do 12 sutra ujutro očekuje se duž Jadrana.



Kiše i pljuskova, u središnjoj Hrvatskoj bit će uglavnom od sredine dana. Puhat će umjeren, povremeno i jak sjeverac, a i ona najviša dnevna temperatura bit će tek 10ak stupnjeva.

Slično očekuje i naš istok zemlje, u Slavoniji također danas pretežno oblačno, mjestimice s kišom. Osobito poslijepodne. Vjetar, većinom umjeren, sa sjevera, temperatura oko 10 stupnjeva.

Na sjevernom Jadranu promjenjivo, u gorju pretežno oblačno. I dok su na moru mogući izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom, u gorju bi povremeno mogao padati i snijeg. I ne samo to, ponegdje će biti uvjeta i za stvaranje snježnog pokrivača. Puhat će umjerena i jaka bura i sjeverozapadnjak, a temperatura će cijeli dan biti ispod 15 stupnjeva. U gorju oko 7.

Jača kiša i izraženiji pljuskvi u Dalmaciju stižu uglavnom poslijepodne. Na južnom dijelu puhat će jako jugo, sjevernije istočnjak i bura. Temperatura će biti većinom između 14 i najviše 17 stupnjeva.

I idućih dana promjenjivo

I idućih dana zadržat će se promjenjivo vrijeme, povremeno uz još malo kiše, a u gorju snijega. Puhat će umjeren i jak sjeverac pa će se i temperatura postupno snižavati. Posebno hladno bit će pred vikend, kad bi noću i tijekom jutra moglo biti oko nule.

Inače, ovo su prognozirane vrijednosti na visini od 2 m. Uz tlo će biti hladnije, tako da se slab mraz idućih dana može očekivati ne samo u gorju, nego i ponegdje u niznama.

I na Jadranu će se zadržati promjenjivo, uz sunčana razdoblja, ali i dalje je mjestimice moguća slaba kiša ili neverin: u srijedu na sjevernom, a u četvrtak na južnom Jadranu. Puhat će umjerena i jaka bura i bit će dosta svježe.

Dakle, danas se toplo odjenite i ponesite kišobrane.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene