Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vremenska prognoza

Na oprezu moraju biti i vozači i pješaci: Nova promjena vremena donosi kišu, ali i snijeg i led

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pred nama je nova promjena vremena. Stiže naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom, a u kopnenom dijelu i susnježicom i snijegom.

Ponajprije na zapadu, uz vrlo nisku temperaturu, na tlu može biti poledice. Oprez u prometu vrijedi i za vozače i za pješake.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vremenska prognoza Kakva će biti najavljena promjena vremena? Što sve možemo očekivati donosi meteorolog Ivan Čačić Ilustracija Crveni meteoalarm Stiže velika promjena vremena, ponegdje će padati i snijeg: U jednom dijelu Hrvatske vrijeme će biti izuzetno opasno

Snijeg povremeno pada u Lici i Gorskom kotaru, zimski su uvjeti na većini državnih, županijskih i lokalnih cesta u Gorskom kotaru, uključujući dionicu stare ceste kroz Gorski kotar između Zdihova i Delnica (DC3), izvijestio je u ponedjeljak ujutro Hrvatski autoklub.

Za sve skupine vozila otvorene su: autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb te državna cesta DC1 Karlovac-Slunj-Knin-Split, Jadranska magistrala (DC8) te Krčki i Paški most.

Autobus je u kvaru na autocesti A1 između čvorova Ogulin i Brinje u smjeru Dubrovnika, kolona teretnih vozila pred graničnim prijelazom Bregana u smjeru Slovenije duga je dva kilometra, vozila se nalaze na zaustavnom traku, teretno vozilo u kvaru je na autocesti A3 između čvorova Jakuševec i Kosnica u smjeru Lipovca.

Na graničnom prijelazu Gunja-Brčko zabrana je prometa za teretna vozila i autobuse, zbog nestabilnosti mosta. Na prijalazu Bregana (Obrežje) teretna vozila na izlaz čekaju jedan sat na izlaz.

U prekidu su katamaranske linije: Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Jelsa-Bol-Split, Korčula-Hvar-Split i Sobra-Šipan-Dubrovnik te trajektna linija Ubli- Vela Luka- Split.

Promjena vremena donosi kišu

Lokalno će i u ponedjeljak biti obilnije kiše – na Jadranu 30-ak ili čak 40 litara po četvornom metru.

Na sjevernom će dijelu zapuhati sjeverozapadnjak, dok će u Dalmaciji ujutro još uvijek puhati jako jugo. Bit će i obilnije kiše, izraženijih pljuskova, osobito na moru.

Posvuda će biti oblačno, a u kopnenom dijelu susnježica, u gorju i snijeg. Jedino u Slavoniji u početku dana može biti i magle. Bit će hladno, uz temperaturu oko nule, dok će se na Jadranu temperatura kretati većinom između sedam i 10 stupnjeva. Sve skupa, neće nešto posebno porasti tijekom dana.

Valja upozoriti na mogućnost poledice, osobito na zapadu i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će biti i kiše i susnježice. Temperatura poslijepodne će se kretati od dva do četiri stupnja Celzijeva.

I u Slavoniji će, uz sve više oblaka, u drugom dijelu dana mjestimice pasti kiša ili snijeg. Zapuhat će sjeverozaoadnjak, a temperatura će biti između tri i pet stupnjeva Celzijevih.

U gorju će u ponedjeljak padati snijeg, a na sjevernom Jadranu kiša, lokalno moguće i obilnija. Uz sjeverozapadnjak, kasnije će zapuhati i bura. Temperatura će se kretati od devet do 11 stupnjeva, a u gorju oko dva ili tri.

I u Dalmaciji se također očekuju kiša, pljuskovi i grmljavina, no poslijepodne su ponegdje moguća i sunčana razdoblja. Puhat će umjeren i jak jugozapadnjak, a temperatura će biti od 11 do 14 stupnjeva.

U utorak snijeg očekujemo u gorju i Slavoniji, a u četvrtak u zapadnim krajevima. U srijedu mala pauza od oborina, a ponovno će biti hladnije.

Na Jadranu će u utorak još mjestimice kišiti, posebno u Dalmaciji. U srijedu rijetko, a ako je i bude, padat će isto na jugu. U četvrtak ponovno posvuda kiša, a na sjevernom Jadranu uz buru i susnježica. U Dalmaciji će puhati jugo. (Hina/D.B)

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene