Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vremenska prognoza

Iz ljetnog u jesenski režim: Za vikend nas čeka još kiše, DHMZ izdao crveno upozorenje zbog jakog vjetra

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrijeme se ponovno mijenja. Kao što je najavljeno još proteklog vikenda, prvi val kiše i svježiji zrak stigao je početkom tjedna, zatim smo imali dva dana stabilnog vremena, no novi vikend, odnosno već petak nosi novu kišu.

Ovaj tjedan doista je najavio promjenu ljetnog u jesenski režim, kad će prodori svježeg oceanskog zraka postajati češći, a vrijeme nestabilnije. Roditelji bi zato svakako za prvi dan škole školarcima trebali pripremiti kabanice.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vremenska prognoza Stiglo nam je proljeće: Meteorolog otkrio što nas čeka na početku novog tjedna Ilustracija Vremenska prognoza Meteorolog Ivan Čačić otkriva kakvo nas vrijeme očekuje početkom Velikog tjedna

Jutro u petak počelo je s malo kiše u gorskoj Hrvatskoj, potom na sjevernom Jadranu, a zatim i u središnjim krajevima i na sjeveorzapadu. Tu će vrijeme već ujutro biti promjenjivje, dok će se na istoku i jugu zadržati djelomice sunčano i još uvijek uglavnom suho.

Crveni alarm DHMZ-a

U unutrašnjosti će zapuhati sjeverac i sjeveroistočnjak, a na sjevernom Jadranu jaka bura. Zbog snažnog je vjetra Državni hidrometeorološki zavod izdao crveno upozorenje za područje velebitskog kanala, gdje se očekuju udari vjetra između 65 i 130 kilometara na sat.

Jutro će na kopnu biti svježe, uz temperaturu između 12 i 16 Celzijevih stupnjeva, dok se na Jadranu očekuje toplo vrijeme, a temperatura će se kretati između 20 i 23 Celzijeva stupnja.

Promjenjivo vrijeme će se u središnjoj Hrvatskoj nastaviti i poslijepodne, uz mjestimičnu kišu i pljuskove. Ponovno će biti i svježije uz samo 20-ak stupnjeva Celzijevih.

Nestabilno na Jadranu

Na krajnjem istoku bit će više sunca, a uglavnom će se zadržati suho, pa će u takvim uvjetima biti i toplije nego drugdje. Temperatura danju može porasti i do 26 Celzijevih stupnja, dok će zapadnije u Slavoniji ipak biti malo manje toplo, oko 23 stupnja.

Sjeverni Jadran i gorske krajeve očekuje nestabilnije vrijeme, osobito druga polovica dana kad će kiša i pljuskovi biti i učestaliji. Na moru su pri tom moguće i nevere. Puhat će jaka bura, a temperatura će biti između 21 i 26 stupnjeva. U gorju će biti oblačnije i svježije, najviše 17 stupnjeva, a često i koji stupanj manje.

Kako dan bude odmicao, i u Dalmaciji će biti sve više oblaka, a potom će početi i kiša, najprije na sjeveru. Na krajnjem jugu najdulje će se zadržati djelomice sunčano i suho. Temperatura će biti između 25 i 30 Celzijevih stupnjeva. Na sjeveru će puhati bura, a južnije poslijepodne jugo koje će potom i jačati.

Prvi dan škole u kabanici

Za vikend će posvuda biti promjenjivo i povremeno kišovito, pri čemu je vjerojatnost za kišu najveća u subotu prijepodne, nakon čega bi trebali uhvatiti jedan prozor malo ljepšeg vremena. No već u nedjelju stiže nam novi val, a mjestimice i jača i obilnija kiša, osobito prema kraju dana te u noći na ponedjeljak. Zato za prvi dan škole pripremite kabanice. Svakim danom bit će i sve manje toplo.

Slično će biti i na Jadranu. Za vikend se očekuje vrijeme promjenjivo s kišom i pljuskovima, isto tako češćim u noći na subotu te ponovno od nedjelje poslijepodne. Na sjevernom dijelu u početku će još puhati bura, a na južnom jugo, koje će se u nedjelju potom proširiti i na cijeli Jadran te pojačati na olujnu jakost. I na moru će idućih dana biti barem malo manje toplo.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene