Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VRHUNAC VRUĆINE

U tri grada proglašena vrlo velika opasnost od toplinskog vala: Meteorolog otkriva gdje će u Hrvatskoj biti najgore, ali i kada stiže osvježenje

Još uvijek nismo završili s ovim toplinskim valom. Vremenska prognoza za ponedjeljak kaže da će u većini zemlje biti vruće ili čak vrlo vruće, a u Dalmaciji, posebno na krajnjem jugu još i u utorak.

U Rijeci, Splitu i Dubrovniku vrlo je velika opasnost od toplinskih valova, i to u Rijeci i Splitu u ponedjeljak, a u Dubrovniku u ponedjeljak i u utorak, izvijestitli su iz DHMZ-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija Crveni meteoalarm Stiže velika promjena vremena, ponegdje će padati i snijeg: U jednom dijelu Hrvatske vrijeme će biti izuzetno opasno Sunčano vrijeme VREMENSKA PROGNOZA Za vikend uživajte u Suncu, od sredine tjedna drastična promjena: Na jednu stvar treba posebno pripaziti

Dodatno, zapuhat će jugo, pa će uz dosta vlage u zraku u ponedjeljak vrijeme biti i poprilično sparno. Ako ste na moru, birajte plaže okrenute sjeveru, te će svakako biti zaklonjenije od vjetra, ali i čišće, na one južne more bi kao i obično za južine moglo nagurati prljavštinu, savjetuje meteorolog Darijo Brzoja.

Greben anticiklone polako popušta pred dolinom koja se spušta sa sjevera. Krajem dana u blizini će nam biti i jedna hladna fronta, a nestabilan, hladniji zrak tu će se onda zadržavati još i u utorak i srijedu, kad očekujemo kišu i pljuskove.

Prvo jutro u novom tjednu još će biti sunčano i uglavnom dosta toplo. U gorju jedino malo svježije, drugdje na kopnu i 20-ak stupnjeva, dok će na Jadranu nakon još jedne ne baš ugodne i pretople noći, ujutro biti između 23 i 28. Zapuhat će jugo, u početku uglavnom slabo i umjereno.

U središnjoj Hrvatskoj i poslijepodne sunčano, no uz jači razvoj oblaka, osobito prema večeri, moglo bi već biti i pokojeg pljuska, lokalno čak uz grmljavinu i izraženijeg. Temperatura će biti oko 35, 36 stupnjeva.

U Slavoniji i Baranji također sunčano, poslijepodne tek malo oblaka, a pokoji pljusak moguć je krajem dana, uglavnom u zapadnoj Slavoniji te uz granicu s Mađarskom. Temperatura u ponedjeljak ide i do 37. Bit će vrlo vruće i sparno.

I u gorju i na sjevernom Jadranu uglavnom će prevladavati sunčano vrijeme. Više oblaka navečer, uz šanse za pljuskove i grmljavinu, lokalno izraženije prije svega u Istri te u gorskim krajevima. U gorju umjeren jugozapadnjak, dok će na moru pojačati jugo. Najviša dnevna temperatura veća od 30, na moru ponovno i do 36 stupnjeva.

Najviše sunca, ali i vrućine i sparine u ponedjeljak će biti u Dalmaciji. Puhat će umjereno, u drugom dijelu dana i umjereno jako jugo, dok će temperatura biti većinom između 33 i 38 stupnjeva.

Temperatura mora je i dalje oko 27. UV indeks će uz pretežno sunčano vrijeme biti visok ili vrlo visok.

Već u noći na utorak može biti kiše i pljuskova, a uz jače naoblačenje nestabilno će se potom zadržati i tijekom dana, te i u srijedu. Potom slijedi smirivanje vremena i postupno razvedravanje pa će u četvrtak biti barem djelomice sunčano. Nakon ove vrućine, od utorka i osjetno svježije - temperatura će uz sjeverac biti ugodnih 25 stupnjeva.

I na sjeverni Jadran promjena vremena stiže u utorak, a do kraja dana i u Dalmaciju. Kiše, pljuskova i grmljavine potom bit će i u srijedu nakon čega i ovdje slijedi smirivanje. Zapuhat će jaka bura koja će se u srijedu već proširiti na cijeli Jadran, a u potom četvrtak i oslabjeti. Nakon ove promjene, na moru će u drugoj polovici tjedna ponovno biti sunčano i vrlo toplo.

 

U Španjolskoj oboren temperaturni rekord

Kad smo kod vrućina, u Španjolskoj je oboren temperaturni rekord. U mjestu Montoro u Andaluziji zabilježena je temperatura zraka od 47,4 stupnja, najviše otkako u Španjolskoj postoje mjerenja.

Prijašnji rekord je 46,9 stupnjeva i ta temperatura zabilježena je u Kordovi prije četiri godine. Snažan toplinski val koji je pogodio Španjolsku sutra bi trebao početi popuštati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene