Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ugodnije tek za vikend

Pakleni dan pred nama: Toplinski val na vrhuncu, DHMZ izdao upozorenje za cijelu zemlju. Jedna regija je u crvenom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U četvrtak nas čeka vrhunac toplinskog vala, a nešto ugodnije temperature očekuju nas za vikend. Pogledajte kakvo će vrijeme biti do kraja tjedna.

Vrhunac je toplinskog vala. Nešto ugodnija vremenska prognoza očekuje nas za vikend. I dalje će biti većinom sunčano, iako će u petak i subotu biti i nestabilnije, pa je u unutrašnjosti lokalno moguć i pokoji pljusak.

No u četvrtak temperatura ide i do 37, mjestimice na kopnu možda i stupanj više. Rashladite prostorije, držite se hlada i najvažnije, uzimajte dovoljno tekućine.

Pod utjecajem anticiklone te uz pritjecanje vrućeg zraka sa sjevera Afrike, vrijeme će i u četvrtak biti stabilno, suho, ali i pakleno.

DHMZ je, uz upozorenje na opasnost od toplinskog vala, izdao za veći dio zemlje narančastu, a za osječku regiju crvenu razinu upozorenja, i to zbog očekivane visoke temperature.

Toplo već od jutra

Jutro u četvrtak će biti pretežno sunčano i već rano dosta toplo. U većini kopnenih dijelova očekuje se temperatura oko 20-ak stupnjeva, a u gorju tek malo manje, dok će se na Jadranu temperatura kretati 21 i 25 Celzijevih stupnjeva. U početku i bez nekog značajnijeg vjetra, ponegdje će zapuhati tek slab jugozapadnjak.

Pretežno sunčano nastavit će se u središnjoj Hrvatskoj i poslijepodne, prolazno uz umjerenu naoblaku i jugozapadnjak te će biti vrlo vruće. Najviša dnevna temperatura očekuje se između 34 i 37 stupnjeva Celzijevih.

Slično čeka i Slavoniju. Jedino ovdje postoji i mala mogućnost za poslijepodnevni pljusak uz lokalno jači razvoj oblaka. Isto će biti vrlo vruće, do 37 ili čak 38 stupnjeva.

Pretežno sunčano i vruće vrijeme očekuje i sjeverni Jadran i gorsku Hrvatsku. Zapuhat će umjeren, sredinom dana ponegdje jak jugozapadnjak, a temperatura će najčešće biti oko 32 ili 33 Celzijeva stupnja.

Tako će biti i u Dalmaciji, samo ipak više vruće, osobito u zaleđu gdje temperatura u četvrtak može dosezati i do 38 Celzijevih stupnjeva. Duž obale će puhati slab do umjeren jugozapadnjak.

Pročitajte i ovo Ivica Andabak, voditelj kupališta Opreza nikad dosta Spas na od vrućina traži se i na bazenima, evo par savjeta za sigurnost: "Budite oprezni i ne precjenjujte se!"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hrvatska diše na škrge Neobična pojava: Vrućina je stisla, no unatoč jakom suncu, nebo je ponegdje zamućeno. Postoji objašnjenje

More je već dosta toplo, a uz ovako topao zrak i morska površina se dobro zagrijala. Sad je ono ugodno i za najosjetljivije. U četvrtak će se more zagrijati od 24 do 26, a na Krku čak do 27 stupnjeva. UV indeks će u cijeloj zemlji biti vrlo visok, kazao je Darijo Brzoja u Dnevniku Nove TV.

U petak i subotu u unutrašnjosti su mogući pljuskovi i grmljavina. U petak će još biti i dosta vruće, a onda će za vikend vrućina ipak nešto popustiti. Osvježenje stiže s frontom u noći na subotu i uz nju prolazno sjevernim vjetrom, nakon čega od nedjelje ponovno slijedi vedrina.

Na Jadranu će se narednih dana zadržati sunčano i vruće, uz neznatno nižu najvišu dnevnu temepraturu. No kako će vjetar s jugozapadnog okrenuti na sjeveorzapadni, a u jutarnjim satima će biti i nešto bure, svakako će biti ugodnije nego pred vikend.

Jutra na moru i dalje ostaju topla i vrlo topla, i to je ono gdje će kopno i gorje imati prednost ovog vikenda jer će noću biti ugodnije spavati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene