Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vremenska prognoza

Ledeni arktički zrak vratio nam je zimu: Opet će biti kiše i snijega, a na moru će zaprijetiti još jedna opasnost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I u ponedjeljak će biti kiše, ostat će prohladno i vjetrovito.

Tek što smo se poveselili toplom dijelu godine, u naše krajeve stigla je u najmanju ruku neobično hladna zračna masa.

Pročitajte i ovo Ilustracija Promjena vremena Upaljeni meteoalarmi: Stiže olujni vjetar, nevrijeme i drastično zahladnjenje Ilustracija Vremenska prognoza Kakva će biti najavljena promjena vremena? Što sve možemo očekivati donosi meteorolog Ivan Čačić

Arktički zrak koji je zimu vratio većem dijelu središnje Europe sad se polako gura prema jugu. Kod nas, uz kišu, u gorju ima snijega kojeg u svibnju nije bilo najmanje pet, a na Sljemenu ni 30-ak godina.

U ponedjeljak ujutro probleme će dodatno stvarati i bura koja podno Velebita tada može imati orkanske udare. U ponedjeljak i utorak ujutro bit će dosta hladno.

Nad našim krajevima se zadržava ciklonalno polje, no ciklona će se popunjavati i pomicati prema jugoistoku, a sa zapada će pomalo jačati greben anticiklone.

U ponedjeljak ujutro još ipak većinom oblačno, povremeno s kišom, ne osobito toplo i prilično vjetrovito.

Čak i u kopnenom dijelu zemlje sjeverac će povremeno biti jak. Podno Velebita na mahove olujna pa i orkanska bura nikako neće biti dobra za promet.

U gorskoj Hrvatskoj u noći i ujutro padat će snijeg. Na Jadranu, osobito južnije, izgledna je kiša, ali i pljuskovi s grmljavinom. Temperatura će u unutrašnjosti biti oko pet stupnjeva, u gorju blizu nule, a na Jadranu od sedam na sjevernom do 12, 13 stupnjeva na južnom dijelu i otocima, gdje će u početku još puhati jugo.

Središnja Hrvatska

U središnjoj Hrvatskoj od sredine dana postupan prestanak kiše, a potom će se i naoblaka početi kidati. No bit će vjetrovito i prohladno uz tek desetak stupnjeva u zraku.

Slavonija

U Slavoniji će se zadržati oblačno. Kiše povremeno može biti do kraja dana, a uz umjeren i jak sjeverozapadnjak. Vrijeme neće odavati dojam sredine proljeća. I temperatura, desetak do čak 15 stupnjeva ispod prosjeka za doba godine, očekuje se samo šest, najviše devet stupnjeva.

Sjeverni Jadran

Snijega će u gorju uglavnom biti u noći i ujutro, a tijekom dana će oborine postupno prestajati. I na sjevernom Jadranu od sredine dana očekuje se nešto sunca. Tek rijetko možda još malo kiše. Bura koja će ujutro ponegdje imati olujne i orkanske udare kasnije će ipak malo oslabjeti. Dnevna temperatura na moru će biti od 10 do 14, a u gorju većinom između 2 i 5 stupnjeva.

Dalmacija

U Dalmaciji u ponedjeljak uglavnom promjenjivo oblačno, mjestimice s pljuskovima i grmljavinom. Bura će se tijekom dana proširiti i do samog juga zemlje. No prije toga temperatura će ovdje uz jugo porasti i do 17 stupnjeva. Na sjeveru, uz buru, bit će oko 15.

Sljedeća tri dana

U utorak i srijedu očekuje nas djelomice ili pretežno sunčano vrijeme. Danju će prema sredini tjedna opet biti toplije, no jutra će zato biti dosta hladna pa je uglavnom u gorju mjestimice moguć slab mraz. U četvrtak, nažalost, novo naoblačenje, a ponegdje i kiša.

Slično i na Jadranu, dijelom ili pretežno vedro do četvrtka kad će već noć prije na sjevernom, a tijekom dana i na južnom dijelu ponegdje biti kiše, lokalno i grmljavinskih pljuskova. Zapuhat će jugo i u četvrtak još pojačati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene