Obavijesti Video Pretražite Navigacija
dramatična noć

VIDEO Tomašević se oglasio o odsukavanju broda na Savi, u akciji sudjelovala i vojska. U Slavoniji olujno nevrijeme, nestanak struje, intervencije vatrogasaca...

HAK upozorava na mokre kolnike, u priobalju puše jak vjetar. Vozače se poziva na oprez. Civilna zaštita preporučila je građanima da ne kreću na put. Zbog visokog vodostaja organizirano je povlačenje broda teglenice koji je zapeo na slapovima Save kod toplane u Zagrebu. U akciji su sudjelovali vatrogasci, hrvatska vojska, civilna zaštita i ostale službe.

* jake kiše poharale su istočni dio Hrvatske

* Civilna zaštita izdala je upozorenje građanima

* HAK upozorava na jak vjetar u priobalju

Tijek događaja pratite iz minute u minutu:

14:06 O uspješnom odsukavanju broda na Savi oglasio se i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

 

11:24 Županijski centar 112 Slavonski Brod zaprimio je jučer od 17.30 sati, pedesetak poziva s područja Nove Gradiške i prigradskih naselja Prvča i Kovačevac kako je zbog velike količine oborinskih voda došlo do poplavljivanja desetak podruma u Novoj Gradiški. Također je zaprimljeno i desetak poziva s područja Grada Slavonskog Broda o poplavljenim podrumima.

Na području Nove Gradiške i prigradskih naselja, vatrogasci su imali 76 intervencija ispumpavanja vode iz objekata. Na području Slavonskog Broda vatrogasci su imali 23 intervencije ispumpavanja podruma i jednu intervenciju uklanjanja srušenog stabla. 

Oko 19 sati Županijski centar 112 Osijek zaprimio je dojavu kako je ispod nadvožnjaka u Belom Manastiru uslijed obilne kiše plavljen kolnik te je vozilo zapelo u vodi i osobe ne mogu izaći iz njega. Iz vozila su izvučene dvije neozlijeđene osobe. 

Zbog kvara na elektroenergetskoj mreži i dalekovodima tijekom noći je dolazilo do prekida u opskrbi električnom energijom na osječkom području, u Požeško-slavonskoj županiji na području općina Čaglin, Jakšić i Čaglić te u Virovitičko-podravskoj županiji na području Pitomače.

9:43 Brod koji se jučer u blizini Mosta mladosti odvezao i otplovio nizvodno, uspješno je odsukan te je vezan za obalu, izvijestilo je u subotu Ravnateljstvo civilne zaštite. "Brod se zaustavio poprečno na prvom slapu, u visini toplane, a s obzirom na mogući porast vodostaja rijeke Save postojala je opasnost da ga prebaci preko slapova i usmjeri prema Željezničkom mostu kod Jakuševca", navodi se u objavi. Akcija odsukavanja počela je desetak minuta nakon ponoći uz pomoć kopnenog vojnog vozila, nakon čega je brod uspješno odsukan te je usmjeren paralelo s obalom rijeke Save gdje je vezan za obalu.

U akciji su sudjelovale postrojbe Hrvatske vojske, djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH, vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Zagreb i policijski službenici Policijske uprave zagrebačke.

7:30 Kolnici su mjestimice mokri u većem dijelu zemlje, dok jak vjetar puše u priobalju, upozoravaju u subotu ujutro iz Hrvatskog autokluba, a vozače pozivaju na oprez i strpljenje s obzirom na to da se tijekom dana očekuje pojačan promet kao i gužve na graničnim prijelazima.

Povećana je gustoća prometa na autocestama A1 između čvorova Lučko i Otočac u smjeru mora, A3 Bregana-Lipovac, na zagrebačkoj obilaznici između čvorova Jankomir i Lučko u smjeru Lipovca te A2 Zagreb-Macelj, u smjeru Zagreba.

 Tijekom dana poteškoće u prometu zbog veće gustoće prometa moguće su duž jadranske obale na prilazima turističkih gradova i mjesta, na Istarskom ipsilonu, većini graničnih prijelaza sa Slovenijom i Mađarskom na ulasku te Bosnom i Hercegovinom i Srbijom na izlasku, u trajektnim lukama i pristaništima, riječkoj i zagrebačkoj obilaznici, Krčkom mostu, te na dionicama cesta na kojima se zbog radova vozi prema privremeno postavljenoj signalizaciji.

Kiša u Zagrebu

7:29 Civilna zaštita objavila je upozorenje da se ne kreće na put, izlete ili otvoreno. S obzirom na situaciju s poplavama širom Europske unije, Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH pomno prati situaciju kako bi pravovremeno reagiralo u slučaju potrebe, poručuju iz Civilne zaštite. Ujedno, svima koji nemaju izrazitu potrebu preporučaju da ne kreću na put. Vozačima, ako su na putu, savjetuju da budu strpljivi i oprezni tijekom vremenskih nepogoda.

Također pozivaju građane da ne odlaze na izlete u okolno gorje, šume, otvorena područja, zatim na rijeke npr. kampirati, a oni koji borave na moru, da budu posebno oprezni ako namjeravaju provesti noć na otvorenom.

Vlasnike plovila savjetuju da prate prognoze nadležnih službi (DHMZ-a i Pomorsko meteorološkog centra). Ako nastupe nepovoljni vremenski uvjeti, pozivaju građane da ne šire paniku, a za sve značajnije događaje, posebno one u kojima zbog nastalih neprilika može doći do ugrožavanja zdravlja i sigurnosti građana, upućuju da nazovu broj 112 kako bi im na najbrži način bila omogućena pomoć nadležnih službi, priopćila je Civilna zaštita. 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene