Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skupa navika

OPASNA NAVIKA Policija pronašla način kako prekršiteljima stati na kraj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vozači s mobitelom u ruci imaju smanjenu koncentraciju kao da u sebi imaju 0,8 promila alkohola.

Voziti i slati poruke ili se još koristiti društvenim mrežama - na hrvatskim cestama, na žalost više nije iznimka - već pravilo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Za vrijeme nastave Objavljeni detalji napada u osnovnoj školi, policija otkrila što će biti s ocem koji je nasrnuo na nastavnika Nestala djevojčica Danka Misteriozan nestanak Susjed nestale djevojčice Danke: "Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto"

Vozači s mobitelom u ruci imaju smanjenu koncentraciju kao da u sebi imaju 0,8 promila alkohola. Stoga policija osim redovitih kontrola i kazni - vozače s mobitelom uskoro planira otkrivati i nadzornim kamerama.

U vožnji nije opasan samo razgovor. Pisanje poruka, pa čak i 'handsfree' uređaj pridonosi smanjenju koncentracije i usporavanju reakcije za 50 posto.

'Naše kognitivne i vizualne sposobnosti padaju na tu razinu kao da smo pod utjecajem alkohola od 0,8 promila', rekao je Krešimir Viduka iz HAK-a. No, mnogi toga nisu svjesni. Neki negiraju prekršaj. Drugi to pravdaju - hitnim pozivom. Ipak, neki sve priznaju.

Svjesnost neopreznih vozača policija pokušava podignuti pojačanim nadzorom. U Rijeci svakih deset minuta - zaustavi barem jednog s mobitelom za volanom.

Vožnja uz mobitel opasna je i skupa. Razgovor u autu kažnjava se s 500 kuna. MUP-ovi podaci govore da je prošle godine zabilježeno gotovo 39 tisuća prekršaja korištenja mobitela u vožnji, pa su vozači ukupno platili 20 milijuna kuna kazne.

Osim zaustavljanja i kazni, novost je da će vozače s mobitelom uskoro otkrivati i nadzorne kamere. 'Nadzorne kamere, fiksne kamere su namijenjene uglavnom za nadzor nepropisne brzine kretanja, ali ukoliko se na fotografijama utvrde i drugi prekršaji, oni se mogu sankcionirati', rekla je Petar Bosilj, policijska službenica za preventivu u cestovnom prometu.

Mislimo da je u automobilu ipak sigurnije - zaboraviti na mobitel.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene