Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Misija u Afganistanu

Vojni analitičar o napadu na hrvatske vojnike: "Teško se obraniti od takvih napada, bio je jedan od tipičnih"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Napad bombaša samoubojice u Kabulu u kojem je poginuo hrvatski vojnik, a dvojica su ozlijeđena jedan je od tipičnih načina izvođenja napada u većim gradovima u Afganistanu, koji su vrlo često uspješni, a teško im se obraniti, rekao je vojni analitičar Igor Tabak.

"Hrvatska nije od jučer u Afganistanu. Tijekom tih godina ovakvih napada vidjelo se stvarno veliki broj. To je jedan od tipičnih načina izvođenja napada u većim gradovima i, nažalost, takvi napadi vrlo su često uspješni. Dosta im se teško obraniti i tu se ne treba zavaravati", komentirao je Tabak, analitičar portala Obris –obrana i sigurnost.

Pročitajte i ovo Ilustracija Šerijatski zakon Tisuće ljudi na stadionu gledalo javnu egzekuciju u režiji talibana Slika nije dostupna Igor Tabak za DNEVNIK.hr Vojni analitičar o napadu "majkom svih bombi": "To je spektakl i zanimljiv eksperiment"

Ističe kako su posebno konvoji vojnih vozila jako vidljive mete koje skreću pažnju na sebe te je često dobro, kao mjera sigurnosti, u manjem neupadljivom prijevozu skliznuti ispod radara napadača, "ali to, nažalost, ne uspije uvijek". To pokazuje i ovaj slučaj s obzirom na to da je iz službenih izvora vidljivo da je ovdje bila riječ o blindiranim, ali civilnim vozilima, dodao je.

"Nadam se da Hrvatska nije država čiju bi politiku i smjer promijenio jedan taliban s jednom bombom. Mislim da ne treba očekivati nikakavu posebnu promjenu smjera i djelovanja što se hrvatske strane tiče", kazao je Tabak.

Analitičar naglašava da hrvatsko sudjelovanje u konkretnoj misiji, kao i u cjelini, nije od jučer, a pripadnici oružanih snaga RH ondje su uspješno provodili mnogo rizičnije aktivnosti.

"Ovakvo mentoriranje koje se sada radi, iako neugodno talibanima i njihovim saveznicima, mislim da neće prestati zbog toga što je izveden jedan uspješan napad", zaključio je Tabak. (Hina)

Aktualno Glasnogovornica Zvezde postaje prava senzacija, a trener je na mukama Tatjana Šajković (Youtube Crvena zvezda) Tatjana Šajković (Youtube Crvena zvezda) Tatjana Šajković (Youtube Crvena zvezda) Tatjana Šajković (Youtube Crvena zvezda) Tatjana Šajković (Youtube Crvena zvezda) Tatjana Šajković (Youtube Crvena zvezda) Tatjana Šajković (Youtube Crvena zvezda) Tatjana Šajković (Youtube Crvena zvezda) Tatjana Šajković (Youtube Crvena zvezda) Tatjana Šajković (Youtube Crvena zvezda) +4 Tatjana Šajković (Youtube Crvena zvezda) Nogomet Glasnogovornica Zvezde postaje prava senzacija, a trener je na mukama 1/10 >>
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene