Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Roditelji bijesni

Nakon pobune roditelja čija djeca idu u privatne vrtiće oglasio se i Grad: "Možda nije dovoljno onima koji su osnivajući privatne vrtiće htjeli ostvariti ekstra profit"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U zagrebačkim vrtićima zavladala je pobuna. Nisu ljutita djeca koja zbog koronakrize ostaju doma, nego dio vlasnika kojima će zbog izostanka djece - izostati svaka zarada.

Roditelji čija djeca idu u gradske vrtiće oslobođeni su plaćanja, no privatni i vjerski vrtići posluju u drugim uvjetima - pa mjesečne rate ne mogu jednostavno oprostiti kao vrtići grada Zagreba.

Pročitajte i ovo Dječji vrtić - 2 Niske plaće Neočekivana odluka: Vrtić ide u štrajk, grad odbio potpisati kolektivni ugovor: "Spremni smo i na zatvaranje!" Ilustracija Za ožujak Roditelji, provjerite svoje račune: Počinje isplata dječjeg doplatka

Ljiljana Vukšić vlasnica je privatnog vrtića, a financira se od subvencija grada Zagreba i mjesečnim ratama koje plaćaju roditelji.

„Onoga časa kada ja procijenim da je ugrožena opstojnost moje obitelji, ja ću morati zatvoriti vrata“, kaže Vukšić.

Prazni vrtići - manja subvencija

Subvencija koju dobiva od Grada ovisi o prisutnosti djece koja dolaze na čuvanje. Sada kada su vrtići prazni, i subvencija je manja. Ni od roditelja ne mogu tražiti pune mjesečne rate jer djecu u vrtiće ne šalju.

Naljutio ih je Grad jer gradski vrtići ukinuli su plaćanje, a njih ostavili s malim subvencijama.

„Oslobodimo roditelje, ne mi, nego Grad Zagreb koji na taj način jednakopravno prihvaća svoje građane i kaže - oslobađam gradske vrtiće plaćanja, a privatnima dostavljam puni iznos na upisano dijete“, kaže vlasnica privatnog vrtića.

Grad: "Nije riječ o diskriminaciji"

Roditelji se osjećaju diskriminirano.

„Ako se oslobađaju plaćanja roditelji djece koja su u gradskim vrtićima, trebalo bi osloboditi plaćanja i roditelje djece koja nisu u gradskim vrtićima“, priča Mirta Jarnjak.

U gradu kažu kako nije riječ o diskriminaciji. Pobrinuli su se za vrtiće koji su njihova odgovornost, a od privatnika očekuju da se oslone na mjere Vlade.

„Možda nije dovoljno onima koji su osnivajući privatne vrtiće htjeli ostvariti ekstra profit. Nije vrijeme za ekstra profite i dodatne zarade“, kaže Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje

Vlasnica privatnog vrtića je i Križana Brkić. Uz smanjene subvencije i oslobađanje roditelja spasit će je mjere Vlade.

„Odmah smo sa svim našim zaposlenicima razgovarali o mogućnosti da od 1. travnja svi idemo na minimalac, što su i prihvatili kako bismo očuvali vrtić“, poručuje Križana Brkić, osnivačica privatnog vrtića.

No pitanje je hoće li u tome svi uspjeti. Roditelji strahuju od zatvaranja privatnih vrtića.

Na pitanje može li Grad bez privatnih vrtića, pročelnik odgovara kako jedni bez drugih ne mogu jer da gradskih vrtića nema dovoljno. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene