Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Aktivist iz Ploča

Novi ministar unutarnjih poslova, Vlaho Orepić, ponosan na svoj ratni put

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mostovac Vlaho Orepić ponovno je izabran za ministra unutarnjih poslova i u novoj Vladi madatara Andreja Plenkovića.

Vlaho Orepić, član MOST-a, javnosti je poznat po višegodišnjoj borbi protiv gradnje termoelektrane u Pločama. Pločanin i građanski aktivist, predsjednik je Udruge građana "Škanj", koja se godinama bori protiv izgradnje termoelektrane i iznimno je cijenjen u lokalnoj sredini na jugu Hrvatske. U siječnju 2016. godine imenovan je ministrom punutarnjih poslaova RH, od strane bivšeg premijera Tihomira Oreškovića koji ga je odabrao kao dio svog užeg tima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Župan na mjestu ministra Tko je Tomislav Tolušić - novi ministar poljoprivrede Slika nije dostupna Drugi mandat USPJEH OGOVORI SAM ZA SEBE Zdravko Marić ostaje ministar financija

Vlaho Orepić rođen je 6. studenog 1968. godine. Završio je Zapovjedno stožernu školu 'Blago Zadro' u Zagrebu, smjer pomorstvo. Na Pomorskom fakultetu u Dubrovniku stekao je zvanje diplomiranog inženjera pomorskog prometa - smjer Nautika, a na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu stekao je zvanje višeg sportskog trenera.

Orepić navodi kako je posebice ponosan na svoj ratni put. Bio je prvi zapovjednik Ratne luke u Pločama, na čije je mjesto imenovan 8. prosinca. 1991 godine. Bila je to prva postrojba koju je utemeljila Hrvatska ratna mornarica prema zapovijedi zapovjednika admirala Letice od 28. rujna 1991., a ujedno je to bila prva postrojba ročnih vojnika HV-a.

Više je puta odlikovan različitim medaljama i spomenicama. Nakon završetka rata sredinom 1996. godine obavljao je posao izvjestitelja za pomorske snage i minsko protuminska djelovanja, a potom je zasjeo na dužnost voditelja operativnog odsjeka u stožeru ZVPS Jug.

Osim političkog aktivizma, Orepić je poznati i po zalaganju za sport. U travnju 2014. izabran je za dopredsjednika Županijske zajednice športova. A 2007. godine obnašao je dužnost predsjednika Zajednice sportskih udruga grada Ploča.

U obraćanju u MOST-u, Božo Petrov ga je predstavio kao osobu koja je bila kapetan u ratnoj mornarici i koja se istakla, kako u vojnom stažu, tako i kroz 'malih ljudi, koji često budu ugroženi načinom na koji se do sada vodila politika'.

Sve što je na predstavljanju javnosti Orepić rekao jest - 'U meni je prepoznata odlučnost zaštite javnog dobra'.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene