Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OSUJETIO KLOPKU

Šeks o tvrdnjama da je surađivao s jugoslavenskim tajnim službama: "Radi se o još jednoj manipulaciji"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladimir Šeks izjavio je da su teze o njegovoj navodnoj suradnji sa Službom državne sigurnosti netočne, tendenciozne i manipulativne te ocijenio da se njihovim plasiranjem u suradnji s određenim medijima nastoji poništiti razlika između žrtvi i suradnika jugoslavenske tajne službe, priopćeno je u ponedjeljak iz HDZ-a.

"Teze o mojoj navodnoj suradnji sa Službom državne sigurnosti (SDS) su netočne, tendenciozne i manipulativne. Nakon što sam 1971. pokrenuo kazneni postupak protiv Službe državne sigurnosti zbog nezakonitog otvaranja pošte, kroz dva desetljeća bio sam pod kontinuiranim nadzorom i obradom SDS-a, što je uključivalo prisluškivanje telefona, nadzor pošte i uhođenje.

Pročitajte i ovo Branimir Glavaš - 1 Prijavio ga Vladimir Šeks Glavaš u policiji zbog prijetnji, uputio i žestoku poruku Šeksu Slika nije dostupna Kodno ime ''Kolega'' Jugoslavenska tajna služba imala je Šeksa na vezi? "Pokušao sam spriječiti klopku koju su mi namještali"

Pažljivo iščitavanje cjelovitih dokumenata koji bilježe kontakte koje sam 1974. imao sa službenicima SDS-a pokazuje da sam i u slučaju Zlatka Bagarića osujetio jednu od brojnih klopki koje su mi namještali pripadnici jugoslavenske tajne službe.

Zbog tzv. verbalnog delikta suđeno mi je u montiranom procesu koji je započeo djelovanjem agenta provokatora 1981. godine, nakon čega sam služio zatvorsku kaznu u KPD Stara Gradiška i zabranjeno mi je bavljenje odvjetništvom.

Stoga ocjenjujem da se radi o još jednoj manipulaciji, u suradnji s određenim medijima, koja nastoji poništiti razlike između žrtvi i suradnika jugoslavenske tajne službe," stoji u izjavi pročelnika Savjetodavnog vijeća HDZ-a Vladimira Šeksa.

Jutarnji list je objavio da je jugoslavenska tajna služba imala na "operativnoj vezi" Vladimira Šeksa te, iz dosjea Zlatka Bagarića, transkript zabilješke Šeksova razgovora s SDS-om.

Jandroković: Pokušaj diskvalifikacije Vladimira Šeksa

Gordan Jandroković, glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Sabora, tvrdi da tekst o Šeksovoj povezanosti s Udbom nije objavljen slučajno "baš u ovom trenutku". 

Jandroković je za Hrvatski radio rekao da se radi o pokušajima diskvalifikacije Vladimira Šeksa te je odbacio nagađanja kako je upravo Šeks razlog zbog kojeg je nedavno povučen prijedlog imenovanja šest vanjskih članova Odbora za Ustav.

"Napadi na gospodina Šeksa su učestali i oni se događaju ciklički. Otvaraju se sada arhivi, dosjei i pojavljuju neke informacije za koje postoje različite interpretacije. Jedni ga optužuju, a sam gospodin Šeks kaže da je bio u takvoj poziciji da je morao zavarati one koji su ga ispitivali. On je često bio i predmet obrade tih službi, koliko sam vidio iz dostupne literature", rekao je Jandroković. (S.Ve./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene