Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U digitalnom izdanju

Vlada od travnja uvodi dječje kartice: Moći će ih koristiti svi roditelji, a evo što će vam s njima biti jeftinije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od travnja iduće godine Vlada uvodi Dječje kartice. Njima će roditelji moći ostvariti razne popuste i pogodnosti. Kartica će biti u digitalnom izdanju, a na nju će pravo imati svi roditelji - neovisno o visini plaće ili broju djece.

Nacionalni parkovi, muzeji, kazališta i željeznički prijevoz. Sve to za obitelji s djecom bit će jeftinije. "Paralelno ćemo raditi na uključenju što većeg broja privatnih partnera, može to biti od trgovaca automobilima, pružatelja određenih usluga, dakle svih onih benefita koje roditelji trebaju za svoju djecu", kazao je Ivica Bošnjak, državni tajnik u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Potvrdio pomoćnik ministrice Strategija je u izradi: Radi se na tome da se podignu roditeljske naknade za drugih šest mjeseci porodiljnog Dječji doplatak (Foto: Dnevnik.hr) Najavljeno prije 3 mjeseca Pravo na dječji doplatak za više od 150 tisuća djece? Izmjene zakona poslane u javnu raspravu

Malenim koracima do velikih benefita - roditelji im se mogu nadati od travnja iduće godine. "Hrana i odjeća za djecu dosta je skupa i tu nam većina novca i odlazi", objašnjava Zagrepčanin Ilija. "Najbitnija je odjeća, za školsku djecu,možda neki školski pribor i tako", dodaje Miroslava iz Zagreba.

Dalibor iz Križevaca misli pak kako će to možda malo pomoći roditeljima, no da neće imati nekog velikog efekta. On ima ideju i što bi imalo većeg efekta. "Veće plaće, da imaju svi posla, da su svi zadovoljni", objašnjava.

Iako pozdravlja najavljenu mjeru, demograf Stjepan Šterc sumnjičav je zbog mogućnosti opipljive promjene u posljednjoj godini Vladina mandata. "Kad je najava u nekakvoj budućoj varijanti i kad je najava, kad se još uvijek ne zna što zapravo roditelji mogu uz tu karticu kupiti uz kakav popust - onda mi to zapravo više sliči na predizborno obećanje koje će se u nekakvoj doglednoj budućnosti ostvariti po jednom ili drugom modelu", objašnjava Šterc.

U Hrvatskoj je prema zadnjem popisu stanovništva najveći broj obitelji s jednim djetetom. Njih je više od 400 tisuća. Obitelji s dvoje djece je gotovo 320 tisuća. A najmanje je onih obitelji koje imaju troje ili više djece - njih je tek 112.380.

Dječja kartica bit će besplatna i dostupna putem sustava e-Građani u obliku mobilne aplikacije. Moći će je koristiti svi roditelji, neovisno o broju djece i visini primanja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene