Obavijesti Video Pretražite Navigacija
štrajk učitelja

Vlada odgovorila sindikatima: "Ponudili smo najviše što je trenutno moguće"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Vlade su reagirali na pismo čelnika Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske u kojem su upozorili premijera da nije ispravno informiran.

"Ova Vlada otvorena je za dijalog sa predstavnicima svih sindikata. Nitko u Vladi, osobito ne premijer nije krivo informiran. Brojke su lako utvrdive", reagirali su iz Vlade na štrajk u sustavu obrazovanja. Naime, nakon osnovnih i srednjih škola, fakulteti su također najavili da kreću u štrajk, a čelnici Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske obratili su se premijeru Andreju Plenkoviću otvorenim pismom tvrdeći da da ga savjetnici nisu ispravno izvijestili o argumentima sindikata za štrajk.

HDZ-ovci su se u priopćenju okomili na prošlu SDP-ovu vladu i nabrojali svoje uspjehe.

"Za razliku od Vlade SDP-a koja u svom mandatu zaposlenima u obrazovanju nije povećavala osnovicu plaće, smanjila je koeficijente, ukinula je božićnicu i regres, smanjila prava za troškove prijevoza, visinu dnevnice, visinu osnovice za izračun jubilarnih nagrada, ova je Vlada u svom mandatu:

- povećala osnovicu plaće za 587 kuna (11,5%), a plaće su dodatno rasle i temeljem tri kruga poreznih rasterećenja koje smo proveli

- vratila regres i božićnicu za javne i državne službe za što je osigurano 550 milijuna kuna godišnje (samo MZO otprilike 225 milijuna kuna)

- povećala prava za troškove prijevoza (na razini javnih službi ukupno povećanje od 150 milijuna kuna godišnje)

- povećala visinu dnevnice s 150 na 170, a potom nedavno i na 200 kn

- povećala visinu osnovice za izračun jubilarnih nagrada

- zaključila GKU-ove za osnovno i srednje obrazovanje te za sustav visokog obrazovanja i znanosti kojim su ugovorena nova prava (za što je osigurano 50 milijuna kuna na godišnjoj razini)

- samo u 2019. godini slijedom povećanja osnovice za 3+2% rebalansom za plaće osigurala otprilike 300 milijuna kn, odnosno na godišnjoj razini otprilike 550 milijuna kn u sustavu znanosti i obrazovanja.

Pročitajte i ovo Vilim Ribić (Foto: Dnevnik.hr) Poslao priopćenje Vilib Ribić napao Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića: "Obojica su kršili ugovore i pravne obaveze prema vlastitom stanovništvu"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna štrajk prosvjetara Sindikalisti uputili otvoreno pismo premijeru: "Savjetnici vas nisu ispravno izvijestili o našim argumentima"

"Time smo od početka mandata pokazali i da držimo do digniteta i statusa svih zaposlenih u sustavu obrazovanja. Osnovica plaće do današnjeg dana porasla je za 11,5 posto, a Vlada je paralelno s konsolidacijom javnih financija dizala plaće svim državnim i javnim službenicima. To je potvrda da vodimo i vodit ćemo i dalje politiku plaća na odgovoran, sistemski i cjelovit način, gledajući širu sliku.

Zahvaljujući zdravom gospodarskom rastu koji se više ne temelji na zaduženju budućih naraštaja, nego na poreznom rasterećenju, strukturnim reformama, povećanju ulaganja i boljem korištenju europskih fondova osigurali smo u tri godine rast plaća, povećanje minimalca i rast mirovina.

Argumentacija koju imamo prilike čuti proteklih dana o tome da je uslijed toga što je proračun u suficitu, kao i što je proces izrade proračuna za 2020. godinu u tijeku ujedno i prigoda za vršiti pritisak na vladajuće za dodatno podizanje plaće pored svih dosadašnjih i predviđenih budućih povećanja, duboko je pogrešna i promašena te bi Hrvatsku vratila u politiku zaduživanja, a to bi onda dovelo do ponovnog pada kreditnog rejtinga, rasta kamata i posljedično ugrozilo daljnje povećanje plaća u narednim godinama. Taj scenarij nije povoljan ni za koga, zato smo ponudili najviše što je trenutno moguće, a jamči daljni rast plaća.

Tijekom posljednjih sastanaka, svjesni važnosti učitelja i obrazovanja za budućnost Hrvatske, Vlada je sindikatima u obrazovanju, unatoč tome što je granski kolektivni ugovor i dalje na snazi, ponudila povećanje dodataka na plaću za dva posto od 1. listopada ove i 2 posto od prvog lipnja iduće godine te nastavak razgovora o daljnjim povećanjima u nadolazećem razdoblju. Smatramo to razumnom ponudom u postojećim okolnostima te stoga ne razumijemo potrebu za vašom odlukom o prekidu dijaloga i pokretanju štrajka svega mjesec dana nakon početka školske godine", poručuju iz Vlade. 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene