Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U petak rasprava u Saboru

Vlada odbila prijedlog oporbe za pokretanjem opoziva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na dnevnom redu Vlade bili su zakon o investicijskim projektima, izmjene zakona o posebnom porezu na motorna vozila te nacrt kolektivnog ugovora za državne službenike.

Vlada je na današnjoj sjednici raspravljala o nacrtu prijedloga Zakona o strateškim investicijskim projektima Republike Hrvatske.

Pročitajte i ovo Nova lica u Saboru - 4 Velik broj Nova lica u Saboru: Dolaze iz različitih političkih opcija, a ima i jedan volonter Marko Biočina, novinar Nove TV Analiza Dnevnika Nove TV Tko će zasjesti u vruću fotelju? "To je na neki način ukleto ministarstvo, bit će zanimljivo vidjeti hoće li premijer izvući zeca iz šešira"

Vlada je na sjednici odbacila navode oporbenog prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja Vladi o čemu bi se u Saboru trebalo raspravljati u petak.

"Očekujem da se izglasa povjerenje Vladi i da ta još jedna oporbena inicijativa završi kao što su završile i dvije prethodne", rekao je Plenković koji računa na parlamentarnu većinu od 78 zastupnika.

Tijek sjednice Vlade pratite u nastavku:

11:29 Premijer Andrej Plenković na kraju sjednice je kratko komentirao nove procjene Europske komisije o procjeni hrvatskog gospodarskog rasta na 3.2 posto.

"nastavljamo s našim aktivnostima koje su dio reforsmkog procesa s ciljem stvaranja još boljih makroekonomskih pokazatelja"

10:50 Vlada je sjednicu nastavila raspravom o prijedlog zaključka o prihvaćanju Nacrta kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike.

"Pregovori su završili. Dogovorili smo osnovicu od 5421 kune. Iako smo malo prekoračili rok, kolektivni ugovor koji ćemo danas potpisati vrijediti će od 1. studenog tako da neće biti nikakvih rupa. Predstoji nam još potpisivanje ugovora s državnim službenicima", kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

10:40 "Najvažnije da Agrokor i sva njegova društva nastave funkcionirati i da se zadrže radna mjesta. Očekujem da sutra u Saboru otvoreno i temeljito pojasnimo sve što radimo u ovom kontekstu i predstavimo sve što smo napravili za zaštitu radnih mjesta i sigurnost gospodarskog sustava", kazao je Plenković.

Vladu će u Saboru uz premijera Andreja Plenkovića predstavljati ministrica Martina Dalić koja je kazala kako je Zakonom o izvanrednoj upravi popunjena pravna praznina nastala tijekom nastajanja krize u Agrokoru.

"Zaštićen je javni interes i poslovanje, vrijednost za vjerovnike te sve ono što je u interesu Republike Hrvatske. Zakon uravnotežuje te interese", kazala je Dalić i dodala da Ramljak nijedu veliku odluku ne može donijeti bez suglasnosti vjerovnika.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković istaknuo je kako u lex Agrokoru nema nikakvog državnog intervencionizma.

"Izvanredni povjerenik sve odluke donosi u suglasnosti s vjerovnicima kojima je tako omogućen utjecaj na poslovnu politiku društva", kazao je Bošnjaković.

Uz Plenkovića, Vladu će u Saboru sutra predstavljati potpredsjednica Martina Dalić te ministri Tomislav Ćorić, Goran Marić i Marko Pavić.

10:36 Vlada je potom prešla na raspravo o inicijativi oporbe za opozivom Vlade.

"Ovo je već četvrta inicijativa ove godine. Odbijamo sve navode prijedloga za pokretanjem pitanja povjerenja Vlade. Zahtjev je složen na osebujan način. Pokazali smo naše pravilno i razmjerno djelovanje u slučaju Agrokora. Donošenje zakona spriječilo je gubitak radnih mjesta. Odbijamo insinuaciju oporbe o državnoj intervenciji. Očito kolege nisu dobro proučile zakon", kazao je Plenković.

10:19 Potpredsjednica Vlade Martina Dalić predstavila je Zakon o strateškim investicijskim projektima Republike Hrvatske

"Postojeći zakon propisuje proceduru kojom država pruža podršku velikim investitorima tijekom pripreme projekata. Temeljem dosadašnjeg zakona  strateškim projektima proglašeno je njih 17. Izmjene zakona odnose se na uvođenje podrške privatnim projektima. Smanjuju se granične vrijednosti projekta koji se može prijaviti kao strateški investicijski projekt na 75 milijuna kuna umjesto dosadašnjih 150 milijuna kuna", kazala je Dalić.

Poručila je kako se izmjene odnose i na dokaze o osiguranim izvorima financiranja, redefiniranju raspolaganja nekretninama u vlasništvu RH.

Istaknula je i kako se uvodi obveza potpisivanje sporazuma između Ministarstva gospodarstva i investitora.

"Prijave privatnih projekata od sada će se podnositi u Agenciju za investicije i konkurentnost, a javnih u Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta", kazala je Dalić.

"Sporazum će se potpisivati prije nego što se projekt proglasi strateškim", kazala je Dalić.

10:18 Premijer je najavio kako će se sljedeći tjedan održati sastanak s Gospodarsko-socijalnim vijećem.

10:17 Premijer je kazao kako će sutra u Saboru odbaciti "neutemeljene tvrdnje" oporbe koja je podnijela zahtjev za opozivom cijele Vlade.

10:16 "U Saboru nikad veći interes za temu digitalizacije nego jučer. Drugi dio rasprave je zaista bio na razini koja nema nikakve veze s temom", kazao je Plenković koji je jučerašnju raspravu ocijenio riječima "dno dna".

10:14 Plenković se na početku sjednice osvrnuo na jučerašnji dan u Saboru gdje se vodila rasprava o povjerenju ministrici Nadi Murganić.

"Ja sam bio uz Nadu do 1 sat ujutro. Bilo je živahno i dinamično, ali mislim da smo pokazali da je ova inicijativa disproporcijalna s obzirom na temu. Mislim da će nova procedura koju smo dogovorili, da zakoni prije savjetovanja prolaze filtriranje na razini Vlade, biti korisna i spriječiti negativne moguće odjeke u javnosti", kazao je premijer.

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene