Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HEP-U ODOBRENO ZADUŽENJE

Plenković o ublažavanju cijena goriva: "U ponedjeljak donosimo odluku"

Premijer Plenković najavio je pomoć Zagorju u saniranju štete uslijed tuče. Vlada će u ponedjeljak donijeti odluku o ublažavanju cijena goriva. HEP-u je odobreno zaduženje od milijardu eura za kupnju nafte i plina.

Premijer Andrej Plenković u uvodnom se govoru na sjednici Vlade osvrnuo na političke aktualnosti. Izrazio je solidarnost sa sugrađanima u Zagorju zbog jučerašnjeg nevremena i tuče. "Ministrica je danas posjetila pogođena područja. Učinit ćemo sve kako bi sanirali posljedice nepogode, posebice u poljoprivredi", izjavio je Plenković.

"Uništeni su nasadi, oprema, gospodarske zgrade. Pripremit ćemo natječaj, gdje će se svi moći javiti koji imaju oštećenja. Izražavamo žaljenje. Ovakve ekstremne prilike su posljedice globalnih klimatskih promjena", kazao je. 

Osvrnuo se i na Dan državnosti.

"Iza nas je Dan državnosti kojeg smo obilježili koncertom u HNK-u. Dan uoči tog praznika obilježili smo obljetnicu priznanja Hrvatska. MVEP je održao jedan skup u subotu. Mislim da je važno da hrvatska mladež bude svjesna svih važnih datuma. Važno je da taj dan njegujemo i izražavamo značaj prema tih datumima", rekao je Plenković.

Osvrnuo se na zeleno svjetlo koje je Hrvatska dobila za ulazak u eurozonu. 

"Pridružujemo se onim članicama koje su najotpornije, koje imaju najsnažnije gospodarstvo, a našim kompanijama i građanjima ponudit ćemo povoljnije uvjete kreditiranja, poslovanja. Ovo će imati utjecaj i na krediti rejting. Sasvim je zrelo vrijeme da se to dogodi. Provest ćemo najkraći period u čekaoni, ako sve sve dogodi po planu s uvođenjem eura i to je jako dobro i poticajno", izjavio je. 

Osvrnuo se i na šesti paket sankcija Rusiji: "Ovaj paket je uključio i zabranu uvoza nafte, osim nekih iznimaka. Sve to stupa na snagu s 1. siječnja, a za Hrvatsku se otvara mogućnost zbog LNG terminala na Krku, na mogućnost dodatnih povećanja kapaciteta. Tako bi Hrvatska poslatala energetski HUB....dakle dolazimo u poziciju da kapitaliziramo svoj geostrateški položaj. Ista stvar je i s naftom, zbog Omišlja...", napomenuo je. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Izvanredno i alarmantno Vlada obećala sniženje trošarina, ali nisu svi zadovoljni: "Problem je eskalirao"

Vlada će u ponedjeljak donijeti odluku o ublažavanju cijena goriva.

"U ponedjeljak ćemo imati sjednicu Vlade i donijet ćemo određene odluke koje će ublažiti rast cijena naftnih derivata, o tome više u ponedjeljak. Resorna ministarstva sada provode potrebne analize", najavio je premijer. 

Pročitajte i ovo Darko Vukadinović Rekordan rast Stižu i prva upozorenja zbog rasta cijena goriva: "Ne znamo gdje je završetak spirale..."

Premijer je u četvrtak u Osijeku najavio da će Vlada intervenirati u trošarine ili marže bude li to potrebno zbog najavljenog znatnog poskupljenja goriva od idućega utorka. Predviđa se da će od idućeg tjedna cijene svih dizelskih goriva biti veće za 90 lipa po litri, a benzina za oko 70 lipa po litri.

Na dnevnom redu sjednice našle su su dvije odluke vezane uz nabavu energenata - odluka o osiguranju nabave dijela energenata u cilju pouzdane i sigurne opskrbe energijom na teritoriju Republike Hrvatske te odluka o osiguranju zaliha plina na teritoriju Republike Hrvatske.

HEP se ovim odlukama zadužuje za milijardu eura uz jamstvo države.

Naime, Vlada je HEP-u dala odobrenje da za 600 milijuna eura kupi dovoljno energenata putem kredita. HEP će također zapuniti dvije trećine skladišta plina za što im je odobren kredit do 400 milijuna eura.

Usvojena žurna nabava strateških robnih zaliha za potresom pogođena područja

Vlada RH usvojila je u petak žurnu nabavu i korištenje strateških robnih zaliha za sanaciju šteta od potresa, a nabavljat će se roba za opće životne potrebe koje nisu predviđene prije, što je provoditi Stožer civilne zaštite RH.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović izvijestio je da su do 19. travnja 2022. izvršili nabavu robe u vrijednosti 75,5 milijuna kuna, te usluga u vrijednosti 4,6 milijuna kuna. Izvršena je i isporuka robe iz robnih zaliha u vrijednosti 30,8 milijuna kuna, u ukupnom iznosu od 111,1 milijuna kuna.

Vlada je na sjednici također prihvatila predloženi Nacrt izmjena i dopuna Zakona o vježbenicima u pravosudnim tijelima i pravosudnom ispitu.

"Pristupilo se radi preciziranja uvjeta, prema kojima vježbenici u pravosudnim tijelima mogu pristupiti polaganju pravosudnog ispita. Revidira se rad ispitnog povjerenstva za pravosudni ispit da se izrijekom propisuju osnove za razrješenje članova i zamjenika, vrijeme na koje se imenuju propisuje se u trajanju do dvije godine", kazao je ministar pravosuđa Ivan Malenica.

Usvojen je i predloženi Nacrt izmjena i dopuna Zakona o Pravosudnoj akademiji, gdje se uvodi novi koncept ulaska u pravosudne dužnosti za savjetnike koji se dobrovoljno opredijele za daljnju dužnosničku karijeru u pravosuđu.

Oni će biti posebno vrednovani i ocjenjivani te će im se izostaviti potreba polaganja posebnog završnog ispita u Državnoj školi za pravosudne dužnosnike. Ostalima će se vrednovati njihova učinkovitost te ocjene ostvarene kao polaznici Državne škole za pravosudne dužnosnike.

Usvojen je i Nacrt konačnog prijedloga zakona o prestanku važenja Zakona o ovjeravanju potpisa, rukopisa i prijepisa, iz razloga jer se njegove odredbe više ne primjenjuju. Pravna materija koju uređuje predmetni Zakon u potpunosti je uređena drugim propisima, odnosno Zakonom o javnom bilježništvu i Uredbom o uredskom poslovanju.

Vlada je također prihvatila izmjene Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana gdje se uređuje postupak izdavanja putnih isprava djeci.

Ministar Davor Božinović je naglasio da se izmjenama omogućilo da bilo koji od roditelja kao zastupnik djeteta, može podnijeti zahtjev i preuzeti izrađenu putovnicu za dijete.

"Predstavlja žurno ostvarivanje temeljnih djetetovih prava. Pojednostavljenje je u interesu ostvarivanja prava djeteta. Zahtjev za izdavanje neće moći podnijeti roditelj koji je lišen roditeljske skrbi, kojem je ograničeno pravo roditeljske skrbi ili je lišen poslovne sposobnosti u dijelu koji se odnosi na ishođenje putne isprave", naglasio je Božinović.

U iznimnim slučajevima, zahtjev za izdavanje može podnijeti jedan od roditelja, uz izjavu da će drugi roditelj osobno preuzeti putnu ispravu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene