Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PUNA MOBILIZACIJA ZA CIJEPLJENJE

Plenković na Vladi izvijestio o stanju s virusom pa onda imao neobično obraćanje: Poslušajte kako recitira Marulićevu Juditu

"Naša je dužnost da ne prepustimo zaboravu i osudimo ove strašne zločine koji su prije osam desetljeća počinjeni na hrvatskom tlu. A počinjeni su u ime patvorenog poimanja domoljublja", poručio je premijer Plenković u uvodnom obraćanju na sjednici Vlade.

Premijer Plenković u uvodnom se govoru na sjednici Vlade osvrnuo na današnju komemoraciju u Jasenovcu te epidemiološku situaciju u Hrvatskoj. 

"Danas ujutro smo nas sedmero članova Vlade bili u Jasenovcu, gdje smo obilježili Dan proboja iz zloglasnog ustaškog logora i prisjetili se žrtava tog režima, osobito Židova, Srba, Roma i brojnih hrvatskih antifašista", izjavio je premijer i dodao: 

"Naša je dužnost da ne prepustimo zaboravu i osudimo ove strašne zločine, koji su prije osam desetljeća počinjeni na hrvatskom tlu. A počinjeni su u ime patvorenog poimanja domoljublja. Zadaća nam je razvijati društvo u kojem ljubav prema domovini ne može biti mržnja prema drugačijima.

Naša je dužnost da iz mračnog razdoblja hrvatske povijesti izvučemo pouke kako bismo mladima usadili istinsko domoljublje. S pravom se možemo ponositi što predstavnici manjina danas imaju predstavnike u Saboru i Vladi i što su dio parlamentarne većine. To je zalog za izgradnju bolje Hrvatske. To je najbolji put za zacjeljivanje rana", poručio je Plenković. 

"Već deset dana bilježimo određenu stagnaciju"

Osvrnuo se i na situaciju s koronavirusom. "Nakon sedam tjedana rasta, već deset dana bilježimo određenu stagnaciju. To je ohrabrujuće, ali nije znak za opuštanje. Naprotiv, to je razlog da se svi zajedno nastavimo pridržavati mjera kako bismo spriječili širenje zaraze", naglasio je. 

"U posljednjih sedam dana imali smo 15.408 slučajeva zaraze, što je tek 1,8 % više nego u posljednjih tjedan dana. Znatno je manje od prošlotjednog porasta od 29 posto. Nažalost, broj preminulih i dalje je velik i to je odraz visokih brojeva od prije nekoliko tjedana. I to nas sve poziva na oprez. Sad je posebno važno da budemo odgovorni jer očekujemo velik broj doza cjepiva Pfizer. 1,2 milijuna doza više nego što smo trebali dobiti u drugom tromjesečju. 

Na taj način kompenzirat ćemo kašnjenja u dostavi cjepiva AstraZenece. Do ljeta bi se trebalo procijepiti 50-55 % stanovnika starijeg od 18 godina. Do 30. lipnja trebali bismo imati 3,1 milijun doza cjepiva", otkrio je. 

"Puna mobilizacija i masovnije cijepljenje"

Pozvao je na punu mobilizaciju i masovnije cijepljenje. "Država je dakle ispunila svoju zadaću da osigura dovoljno cjepiva i sada je vrijeme, kao što smo jučer razgovarali sa županima, da se proces cijepljenja intenzivira i da se krene u punu mobilizaciju i masovnije cijepljenje.

Stoga pozivam sve naše sugrađane da kontaktiraju sa svojim liječnicima, da se prijave preko web-platforme za cijepljenje. Do sada je barem jednom dozom cijepljeno 17,2 posto odraslog stanovništva, to je 578.000 ljudi. Taj broj moramo znatno povećati u narednim mjesecima. Posebno pozivam starije sugrađane da se prijave i da se cijepe.

Do sada je cijepljeno 43 posto osoba starijih od 65 godina, 47 posto starijih od 80 godina. Čak 77 posto od svih osoba koji su preminuli od koronavirusa, imalo više od 70 godina, a 93 posto više od 60 godina. Zato apeliramo na starije sugrađane da se cijepe", kazao je premijer. 

Osvrnuo se i na gospodarsku situaciju u RH. Naveo je podatak da je u veljači prvi put plaća prosječna bila veća od 7000 kuna te se pohvalio da su razlog porezne izmjene.

"Zahvaljujući mjerama u borbi protiv pandemije broj zaposlenih bio je koncem ožujka za 17.000 veći nego godinu ranije. 10 milijardi kuna izdvojeno je za oko 120.000 poslodavaca i 680.000 radnika koji su dobili plaću od 4000 kuna. Umjesto pada broja zaposlenih, unatoč okolnostima, došli smo u poziciju da imamo veći broj osiguranika", dodao je.

Prosječna dob hospitaliziranih

Ministar Medved izvijestio je članove Vlade o stanju na potresom pogođenom području. "Za sada imamo oko 500 objekata koji su prioritet za uklanjanje, pregledano je više od 30.000 objekata, više ih je od 6000 s oznakom crveno", kazao je Medved. Najavio je i održavanje tematske sjednice Stožera u Hrvatskoj Kostajnici za idući tjedan. 

Ministar Beroš izvijestio je o aktualnoj epidemiološkoj situaciji. 

"144 milijuna ljudi u svijetu zaraženo je koronavirusom. Broj preminulih veći je od 3 milijuna. Danas je u Hrvatskoj ukupno 16.116 aktivnih slučajeva zaraze, a u samoizolaciji je trenutačno 33.940 ljudi. Od početka epidemije u Hrvatskoj ukupno je zabilježeno 316.308 osoba zaraženih koronavirusom. Do danas su ukupno testirane 1.734.234 osobe. Do jučer je u Hrvatskoj iskorišteno 726.315 doza cjepiva protiv koronavirusa, a cijepljene su 578.273 osobe.

Udio broja zaraženih u broju testiranih je 27 %. Najveće stope incidencije imaju PGŽ, Šibensko-kninska i Međimurska županija. Najviše cijepljenih prvom dozom je u Krapinsko-zagorskoj, a drugom u Sisačko-moslavačkoj županiji s obzirom na broj stanovnika", otkrio je. "Koristi od cijepljenja mnogo su veće od rizika", dodao je Beroš i naglasio kako su zatražili dodatne respiratore za bolnicu u Varaždinu.

"17. travnja posjetili smo riječki KBC. Osigurali smo dovoljan broj kapaciteta za bolesnike. Pred nama je dolazak većeg količina cjepiva, a proces cijepljenja intenzivirat ćemo samo zajedničkim naporima.

Počevši od 1. svibnja, dolazit će 230 tisuća doza cjepiva tjedno. Dali smo uputu da se u proces cijepljenja uključe sve zdravstvene službe. Postoji i mogućnost angažiranja dodatne logistike preko Civilne zaštite, vojske, mehanizma HZZ-a, Crvenog križa i drugih volontera. Pripremamo i akcijski plan cijepljenja prioritetnih skupina te će se postupno početi s cijepljenjem šire populacije", rekao je Beroš.

Pritisak na bolnice i dalje je velik. "Broj hospitaliziranih i onih na respiratoru i dalje raste. Prosječna dob hospitaliziranih je 66,7 godina. 15 % hospitaliziranih su mlađi od 50 godina. 15 % su dobi od 50 do 59 godina, a ostalo su stariji od 60 godina. Pozivam građane koji se nisu cijepili da se prijave za cjepivo, koje će im pružiti zaštitu od hospitalizacije i težih posljedica COVID-a", rekao je ministar zdravstva.

Kršenje mjera Stožera

Ministar Božinović govorio je o mjerama Stožera. "Od posljednje sjednice Vlade Stožer je donio 10 odluka, 4 na nacionalnoj razini i 6 na prijedlog županijskih stožera. Nije bilo izmjena na nacionalnoj razini, radi se o produljenju postojećih mjera, a uglavnom isto vrijedi i za prijedloge lokalnih stožera. Ukupno su inspektori proveli 20.838 nadzora, utvrđena su 134 kršenja mjera odluka Stožera. Izdan je 21 prekršajni nalog, 18 usmenih rješenja.

Utvrđeno je 167 kršenja mjera samoizolacije, bit će izdano 165 prekršajnih naloga i dva optužna prijedloga", naglasio je Božinović.

 

Premijer recitira Juditu

Povodom 500. obljetnice prvog izdanja Judite, prvog epa na hrvatskom jeziku, premijer Plenković obišao je trezor Nacionalne i sveučilišne knjižnice, u kojoj je izloženo nekoliko Marulićevih djela. Istaknuo je kako valja imati na umu vrijednosti čitanja u očuvanju i jačanju hrvatske kulture jezika i nacionalnog identiteta. A na početku sjednice Vlade pročitao je ulomak iz Judite.

"Kako je precizno zapisao od rojen'ja Isukarstova u puti godišće parvo nakon tisuća i pet sat, na dvadeset i dva dni miseca aprila. U Splitu gradu", recitirao je premijer. 
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene