Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SJEDNICA VLADE

Plenković o koronavirusu: "Već tri tjedna imamo stagnaciju, ali opasnost nije iza nas." Govorio i o nuspojavama cijepljenih

Premijer Andrej Plenković govorio je na sjednici Vlade o aktualnom stanju s koronavirusom. Ministar Darko Horvat najavio je financiranje struje i za mjesec svibanj za četiri grada i 12 općina na potresom pogođenom području.

Premijer Andrej Plenković u uvodnom se govoru osvrnuo na aktualnu situaciju s koronavirusom i cijepljenjem. "Imamo novu situaciju, drugi tjedan zaredom broj novozaraženih se smanjuje. Imali smo tri tjedna svojevrsne stagnacije, prošli tjedan pad od 10 posto, posljednji tjedan pad od čak 22 posto. Sve je to ohrabrujuće, ali ne smijemo misliti da je opasnost iza nas, dapače", kazao je premijer.

"Opasnost od zaraze nije prošla, moramo ustrajati na odgovornom ponašanju svih u društvu kako bismo uz izgledno ljepše vrijeme koje dolazi, dolazak puno većih količina cjepiva došli u poziciju da zaštitimo naše sugrađane. Od 1. svibnja do 30. lipnja na tjednoj bazi imat ćemo znatno veće količine cjepiva. Cijepljenje je dobro, korisno", naglasio je Plenković. 

"Imamo jedan smrtni slučaj na 47 potvrđenih slučajeva zaraze. Jedan slučaj sumnje na 80.000 cijepljenih", istaknuo je premijer i podsjetio na kanale putem kojih se ljudi mogu prijaviti na cijepljenje, a to su besplatni telefon, obiteljski liječnik, županijski zavod i platforma Cijepi se.

Podsjetio je i da je za plaće poslodavcima za radnike isplaćeno oko 10 milijardi kuna, a da je mjeru koristilo oko 680.000 radnika.

"Tako smo očuvali zaposlenost, koja je čak i povoljnija nego prošlo proljeće. Imali smo brojne oproste poreza, uz naknadu od 4000 kuna, naknadu za skraćeno radno vrijeme, otpis poreza, napravili smo snažne iskorake. Osigurali smo sredstva kroz COVID dodatak za umirovljenike, što je bitna i potrebna gesta i doprinos njihovu standardu", rekao je.

"U hrvatskom društvu nema mjesta za netrpeljivost" 

Osvrnuo se i na incident u Borovu. "Za to nema opravdanja. U hrvatskom društvu nema mjesta za netrpeljivost prema pripadnicima srpske ili bilo koje druge nacionalne manjine. Tome ćemo se uvijek najsnažnije suprotstavljati i jasno osuđivati širenje mržnje prema bilo kojima od naših sugrađana jer se zalažemo za društvo u kojem se svi dobro osjećaju i Hrvatsku doživljavaju kao svoju domovinu.

Taj izgred protivan je interesima Hrvatske i to nije domoljuban čin, već posve suprotno. Bit će i onih koji će u ispadima nastojati izjednačiti žrtvu i agresora i tražiti opravdanja. Imamo zato i razlog više za takvu osudu. Policija je reagirala i privela one koji su sudjelovali u ovom nedopustivom incidentu", kazao je Plenković.

Ministar Medved govorio je o stanju na potresom pogođenom području. Izvijestio je da su do sada na području Sisačko-moslavačke županije postavili 2055 privremenih mobilnih kućica i kontejnera za stradale. Na sjednici Vlade izjavio je da su krajem prošloga tjedna otvorena kontejnerska naselja u Sisku i u Petrinji. Na električnu energiju ukupno su priključili 2285 mobilnih objekata, za što je utrošeno 53,8 milijuna kuna iz državnog proračuna.

Postavili su i sedam GSM baznih postaja kako bi se područje bolje pokrilo mobilnim signalom. Uložili su više od 100 milijuna kuna u sanaciju cesta i mostova oštećenih u potresu. Podijeljeno je ukupno 1040 tona hrane te više od 650.000 toplih obroka.

Zaprimili su 448 zahtjeva za žurno uklanjanje objekata, a do sada su uklonili 66 objekata, dok ih je 15 u postupku uklanjanja. Do sada su prikupili te je u obradi 8136 zahtjeva za obnovu. 

Proces sanacije i obnove započeo je ovoga tjedna na šest objekata, a do kraja tjedna očekuje se pokretanje radova na 80 obiteljskih kuća. Medved je najavio maksimalne napore kako bi tijekom proljeća i ljeta obnovili objekte koji imaju oštećene dimnjake, zabatne zidove i krovišta, a takvih je objekata približno 20.000. Do sada su proveli 155 sanacija bunara.

1640 novozaraženih, s cijepljenjem na prekretnici 

Ministar zdravstva Vili Beroš govorio je o koronavirusu i cijepljenju."Danas je zabilježeno 1640 novih slučajeva zaraze. Udio novozaraženih u broju testiranih je 18,08 posto", rekao je ministar zdravstva na sjednici Vlade. 

"2123 je na bolničkom liječenju, 246 je na respiratoru. Od 360 sekvenciranih uzoraka 57 se odnosi na britansku varijantu, što predstavlja znatan pad u njezinoj cirkulaciji u odnosu na 13. travnja, kada je udio bio 96 posto. U dva uzorka utvrđena je prisutnost južnoafričke varijante", kazao je Beroš.

"Pristiglo je do sada milijun i 366.000 doza cjepiva, sada smo na prekretnici, dolaze veće količine cjepiva. Utrošeno je 979.181 doza cjepiva. U jednom danu utrošeno je 46.887 doza cjepiva. U Hrvatskoj je cijepljena svaka peta osoba", naglasio je Beroš i naveo kako ima dovoljno doza cjepiva.

Napomenuo je i kako je bolnički sustav i dalje preopterećen, da su kliničke slike oboljelih sve teže, a novozaraženi sve mlađi. "Virus ne bira, ali mi možemo", istaknuo je ministar i ponovo apelirao na ljude da se cijepe. 

Delegiranje odgovornosti za cijepljenje 

Beroš je donio odluku o imenovanju odgovornih za organizaciju cijepljenja. "Koordinatori su dužni voditi računa o dolasku cjepiva i dinamici cijepljenja", kazao je.

Nacionalni stožer civilne zaštite nakon prošle sjednice Vlade donio je 11 odluka, četiri na nacionalnoj razini, a sedam na prijedlog županijskih stožera u trajanju do 15. svibnja, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Produljene su mjere nacionalnih odluka koje uključuju zabranu okupljanja, prijelaz granica te rad ugostiteljskih objekata.

Provedeno je 18.512 nadzora te su zbog kršenja mjera izdana tri prekršajna naloga i 14 optužnih prijedloga te naplaćeno pet kazni na mjestu izvršenja prekršaja. Zbog nenošenja maski za lice izdana su 43 upozorenja, 32 prekršajna naloga i naplaćeno je 12 novčanih kazni.

Policija je utvrdila 143 kršenja mjera samoizolacije te će biti podnesena 142 prekršajna naloga i jedan optužni prijedlog. Evidentirana su i tri kaznena djela zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti.

Besplatna struja i za svibanj

Vlada je donijela odluku i o osiguravanju novčane pomoći za nabavu kondenzacijskih bojlera i kotlova u zgradama oštećenim potresom, kao i odluku o otpisu potraživanja i naknade za energiju isporučenu krajnjim kupcima na potresom pogođenom području za svibanj 2021. 

Ministar Darko Horvat izjavio je kako će se ljudima na potresom pogođenom području financirati nabava kondenzacijskih bojlera i kondenzacijskih jedinica u zajedničkim prostorijama, a da će se struja financirati za mjesec svibanj na potresom pogođenom području, odnosno za područje četiri grada i 12 općina. 

"Odluka o plaćanju struje ići će mjesec za mjesec", izjavio je ministar Horvat uoči sjednice Vlade. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene