Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stavljena izvan snage

Vlada poništila odluku o nabavi izraelskih borbenih aviona: Premijer najavio detaljnu analizu i daljnje korake

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska Vlada održala je u ponedjeljak sjednicu na čijem je dnevnom redu bila samo točka o stavljanju izvan snage Odluke o nabavi višenamjenskoga borbenog aviona. Vlada je poništila prethodnu odluku nabavi borbenih zrakoplova.

Na sjednici Vlade održanoj u ponedjeljak bila je samo jedna točka dnevnog reda - stavljanje izvan snage Odluke o nabavi višenamjenskoga borbenog aviona.

Pročitajte i ovo Ministri - 4 U obilasku države HDZ-ovi ministri se rastrčali po cijeloj Hrvatskoj, ali tvrde da nisu u kampanji: "To su redovne aktivnosti" Ilustracija bez signala VIDEO Ovo se rijetko viđa: Sjednica Vlade kasnila zbog nesvakidašnje situacije, Plenković se ispričao

Ministar obrane Damir Krstičević je podsjetio na ključne elemente u procesu nabave izraelskih borbenih aviona i kako je došlo do propadanja tog procesa.

Krstičević je istaknuo da je izraelska strana poručila kako je Hrvatska u procesu pokazala profesionalizam te da nije mogla utjecati na proces ishođenja dodatne dozvole od strane SAD-a, što je bila zadaća i obveza Izraelaca.

"Za ovu neočekivanu komplikaciju nema nikakve odgovornosti s hrvatske strane. Postavili smo prava pitanja i dobili odgovarajuće odgovore. Nikakva financijska šteta nije učinjena", rekao je ministar.

Premijer Plenković najavio je temeljitu analizu zbog čega je došlo do problema realizacije tog projekta.

"Nakon temeljite analize i stečenog iskustva u ovom procesu donijet ćemo daljnje odluke kako zadržati sposobnost HRZ-a", rekao je premijer.

Plenković je dodao na kraju da su borbeni zrakoplovi Hrvatskoj potrebni i da za njihovu nabavu postoji i politička volja.

Vlada je jednoglasno usvojila odluku o poništenju nabave borbenih zrakoplova.

Vijeće za obranu preporučilo poništavanje odluke o nabavi borbenih aviona

Prethodno je u Vili Prekrižje održana sjednica Vijeća za obranu, na kojoj je predstavljeno izvješće o nabavi vojnih aviona.

Hrvatska vlada objavila je u prošli tjedan da će poništiti odluku o nabavi borbenih aviona F-16 Barak, nakon što je izraelsko izaslanstvo ranije tijekom dana izvijestilo hrvatsku stranu da nije uspjelo ishoditi dopuštenje SAD-a za prodaju tih aviona Hrvatskoj nakon čega je Vlada objavila da će poništiti Odluku o nabavi borbenog aviona, ali ostaje privržena nastavku modernizacije HRZ", stoji na Twitteru hrvatske vlade.

Hrvatska je za 2,9 milijardi kuna trebala kupiti 12 rabljenih zrakoplova F- 16 Barak, odnosno modificiranih izraelskih verzija izvorno američkih zrakoplova.

Američka strana, međutim, pristala bi na transfer trećoj strani samo "ogoljenih" zrakoplova iz kojih bi bile uklonjene sve izraelske nadogradnje.

Hrvatska na to nije htjela pristati i dala je do 11. siječnja rok Izraelcima da se izjasne o tome mogu li ispoštivati ugovor onako kako je potpisan.

Izrael je stoga u četvrtak, dan prije isteka roka, službeno izvijestio MORH da ne može dobiti takvo odobrenje.

Hrvatska je izraelsku ponudu izabrala na natječaju na kojem su još konkurirali SAD, Švedska, Grčka i Južna Koreja.

Sućut obiteljima stradalih radnika HEP-a u hidroelektrani Plat

Premijer je u uvodnom govoru prije početka sjednice Vlade izrazio sućut obiteljima trojice djelatnika HEP-a koji su stradali u požaru hidroelektrane Plat. Dodao je kako je u tijeku istraga koja bi trebala razotkriti okolnosti koje su dovele do te tragedije.

"Žao nam je da se to dogodilo. Župan je proglasio dan žalosti za utorak na razini čitave županije", dodao je premijer.

Premijer se zahvalio svima koji su sudjelovali u potrazi.

(Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene