Obavijesti Video Pretražite Navigacija
111. sjednica

Plenković: "Vlada prati situaciju u Uljaniku, no za poslovanje je odgovorna isključivo uprava"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade poručio je da se situacija sa štrajkom u Uljaniku prati te da se sa svim akterima vodi kontinuirani dijalog.

Na dnevnom redu 111. sjednice Vlade od 19 točaka je, uz ostalo, prijedlog izmjena i dopuna Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinovitoj kogeneraciji, prijedlog izmjena i dopuna Zakona o energetskoj učinkovitosti te prijedlog dopune Zakona o tržištu toplinske energije.

Premijer zadovoljan turističkom sezonom

Pročitajte i ovo Plenković i Milanović analiza stručnjaka Je li moguće da na kraju ni Plenković ni Milanović ne budu na čelu Vlade? Pojavila se nova ideja Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se pohvalio: "Prosječna plaća narasla je za gotovo 500 eura"

Prije utvrđivanja dnevnog reda sjednice Vlade Plenković je u uvodnoj riječi istaknuo, između ostalog, kako svi pokazatelji rezultata turističke sezone u tekućoj sezoni govore da će ona biti uspješnija od one lani.

Plenković je naglasio kako su ulaganja u turizam podignuta na milijardu kuna te da je u sezoni 2018., prema rezultatima, dosad ostvareno 5 posto više dolazaka i 4 posto više noćenja nego u rekordnoj 2017. godini.

"Uljanik je ključna gospodarska, socijalna i politička tema"

Premijer se osvrnuo i na situaciju u Uljaniku i 3. maju, gdje je u tijeku štrajk radnika zbog neisplaćenih plaća za srpanj.

"To je ključna gospodarska, sopcijalna i politička tema. Vlada prati situaciju i u kontinuiranom je dijalogu", poručio je premijer.

Plenković je istaknuo da je tu ipak riječ o privatnoj tvrtki i da je odgovornost za njezino poslovanje isključivo u rukama uprave te tvrtke. Ipak, premijer je naglasio kako su hrvatsko pomorstvo i brodogradnja važni za našu zemlju te je podsjetio kako je od proglašenja samostalnosti do danas u sanaciju brodogradnje u Hrvatskoj uloženo 31,3 milijarde kuna.

Na kraju uvodnog dijela premijer Pelnković je poručio da se popodne sastaje s predstavnicima Uljanika.

"Razgovarat ćemo i s upravom uljanika i s njihovim strateškim partnerom o pronalasku sredstava za isplate plaća radnicima i rstrukturiranju", rekao je.

Više novca za sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u četvrtak je najavila, a Vlada na sjednici podržala da Ministarstvo nastavi program sufinanciranja prijevoza učenika srednjih škola, pa su za tu svrhu povećana sredstva u državnom proračunu za 20-ak posto u odnosu na lani.

"Za ovu godinu su osigurana 134, a za iduću 218 milijuna kuna. Ove godine smo podigli limite za 22 posto gdje država sufinancira prijevoz određene kategorije učenika", kazala je ministrica.

Pravo na sufinanciranje od 75 posto troškova međumjesnog prijevoza ostvarivali bi učenici koji su redovito upisali srednju školu i koji kupuju mjesečnu kartu za autobus ili vlak, pri čemu udaljenost od škole mora biti minimalno pet kilometara. Divjak je dodala da bi se za učenike kućanstava koja koriste zajamčene minimalne naknade ili pomoć za uzdržavanje, iznos mjesečne karte financirao u 100-postotnom iznosu, čime se dodatno rasterećuju roditelji i lokalne jedinice.

Vlada je donijela i odluke o utvrđivanju interesa Republike Hrvatske za izgradnju osnovne škole "Horvati" u Zagrebu s dvodijelnom sportskom dvoranom, rekonstrukciju osnovne škole "Stjepan Benceković" u Horvatima s dogradnjom sportske dvorane, te za izgradnju dječjeg vrtića u Ivanjoj Reci.

104 milijuna kuna za razminiranje u Sisačko-moslavačkoj i Ličko-senjskoj županiji

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović predstavio je zahtjev za dodjelu potpora od 104 milijuna kuna za razminiranje u Sisačko-moslavačkoj i Ličko-senjskoj županiji. Istaknuo je da je razminiranje tih županija od značajnog interesa ne samo za te županije, nego i za cijelu Hrvatsku jer bi se time razminiralo ukupno poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj.

Vlada je, među nizom ostalih zakonskih prijedloga i odluka, predložila i donošenje Nacionalnog programa za zaštitu i pomicanje dojenja za razdoblje od 2018. do 2020. godine. Ministar zdravstva Milan Kujundžić istaknuo je kako je riječ o javnozdravstvenom prioritetu većine razvijenih zemalja, pa tako i u Hrvatskoj u kojoj se unatrag nekoliko desetljeća bilježi sve manji broj dojene djece, kao i kratko razdoblje dojenja.

Pozitivni trendovi u zapošljavanju

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić ustvrdio je da se pozitivni trendovi u zapošljavanju održavaju na mirovinskom sustavu te je sada omjer jedan umirovljenik na 1,26 zaposlenih, dok je prije bilo jedan umirovljenik na 1,14 zaposlenih. Kazao je to predstavljajući odluku o davanju prethodne suglasnosti ravnatelju HZMO-a za postupak nabave - najam IBM softvera za središnje računalo za potrebe HZMO-a, odnosno, obračuna mirovina.

Vlada je raspisala prijevremene izbore za općinskog načelnika i zamjenika u Milni na Braču za 30. rujna ove godine, s obzirom da je dosadašnjem načelniku mandat prestao podnošenjem ostavke iz osobnih razloga. (B.V./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene