Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Vlade

Beroš izvijestio o 78 novih slučajeva koronavirusa. Cijene hrane i kozmetike više neće biti ograničene zbog epidemije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pred članovima je Vlade i zaključak o prihvaćanju Nacrta sporazuma Europske komisije i država članica sudionica o nabavi cjepiva protiv bolesti COVID-19.

Premijer Plenković na početku sjednice Vlade rekao je kako je to posljednja sjednica prije ljetne stanke, uz još jednu telefonsku koja će se održati krajem kolovoza. 

Pročitajte i ovo Igor Vidić, brat blizanac nultog pacijenta U Hrvatskoj Nulti COVID-19 pacijent prije četiri godine pod rotirkama odveden u bolnicu: "Traumatično iskustvo gdje se preko noći okrenuo svakodnevni život" Istra tijekom produženog vikenda ruši turističke rekorde (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Ne žele 4 statističke regije Župan pisao premijeru Plenkoviću: ''Neopravdano smo kažnjeni zbog pojedinih ostalih primorskih županija"

Ministar Vili Beroš rekao je kako je u Hrvatskoj u posljednja 24 sata potvrđeno 78 novih slučajeva zaraze koronavirusom. 

"Žarišta u kontinentalnom dijelu Hrvatske su u Ivankovu, novo je u Našicama, povezani su sa svadbama. U priobalju imamo žarište u okolici Sinja, isto se radi o vjenčanju'', dodao je.

"Pridržavanjem mjera i nošenjem zaštitne maske prvenstveno čuvamo zdravlje drugih", rekao je Beroš. 

Ministar Davor Božinović rekao je kako ima novih žarišta, na što se i računalo. 

"Riječ je o svadbama, sprovodima, karminama, momačkim večerima i sličnim okupljanjima", rekao je.

Kazao je i da su prilikom više od 1500 provedenih inspekcija u Hrvatskoj utvrđene 273 nepravilnosti u pridržavanju epidemioloških mjera. 

"Zaključak je da se građani, poslodavci i ostali u velikoj mjeri pridržavaju preporučenih mjera", rekao je Božinović. 

Ministar Beroš rekao je se prihvaćanjem Nacrta sporazuma Europske komisije i država članica sudionica o nabavi cjepiva protiv bolesti COVID-19 Europska komisija ovlašćuje da na razini EU-a pregovara o nabavi cjepiva za članice.

"Ovlašćivanjem ministra zdravstva da potpiše pismo kojim obavještava Europsku komisiju o okončanju unutarnjih postupaka u Republici Hrvatskoj potrebnih za potpisivanje Sporazuma, RH potvrđuje namjeru kupovine cjepiva", rekao je Beroš, a vlada je zaključak prihvatila.  

Ministar Ćorić govorio je o izmjeni Odluke o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode koja je donesena kako bi se zaštitili potrošači i njihovo zdravlje.

"Uzimajući u obzir da se u Hrvatskoj opskrba stanovništva kroz maloprodaju neometano odvija i da nema nestašice, predlaže se da se iz iznimne kontrole cijena izvade prehrambeni i kozmetički proizvodi. No uzimajući u obzir i da ugroza od COVID-19 još uvijek traje predlaže se da u iznimnoj kontroli cijena ostanu lijekovi, medicinski proizvodi, maske i dezinficijensi", rekao je Ćorić.  

Potpredsjednik Vlade iz redova manjina Boris Milošević (SDSS) izvijestio je članove Vlade o namjeri ustroja Ureda potpredsjednika Vlade.

„Ovom uredbom određuje se djelokrug i nadležnost Ureda potpredsjednika Vlade te se utvrđuje okvirni broj zaposlenih u Uredu“, rekao je Milošević, a članovi Vlade izglasali uredbu.

Beroš: Stožer radi dobar posao temeljen na zakonu

Ministar zdravstva Vili Beroš prije sjednice Vlade komentirao je najave za nabavu cjepiva protiv bolesti uzrokovane koronavirusom.

„Komisija i druge inicijative rade svoje projekcije na temelju optimističnih promišljanja, neki kažu da bi cjepivo moglo biti dostupno krajem godine, neki početkom iduće godine. Kada će biti, to vam ne mogu reći. Bitno je da Hrvatska sudjeluje u tim inicijativama, postoje i cijene, ali su vrlo informativne, a to na kraju krajeva nije ni važno. Naći ćemo načina financirati ono što je hrvatskom narodu potrebno", poručio je.

Istaknuo je i kako je bitno da Hrvatska sudjeluje u globalnim inicijativama poput ove, da nam se ne dogodi da "čekajući nešto ostanemo bez cjepiva". Ustvrdio je da će se Hrvatska pridružiti onim inicijativama za koje Vlada promišljanjem dođe da su utemeljene, ovim drugima možda i ne, ali da u njima moramo sudjelovati.

Govorio je i o kritikama predsjednika Zorana Milanovića o neustavnosti Stožera civilne zaštite RH te kazao da misli da „Stožer radi dobar posao temeljen na zakonu“.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene