Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pobijat će arbitražnu odluku

Vlada i dalje ne želi objaviti cijelu presudu izgubljene arbitraže u slučaju INA-MOL

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I nakon djelomične objave od strane MOL-a, hrvatska Vlada i dalje ne želi objaviti cijelu presudu izgubljene arbitraže u slučaju INA-MOL. Dok detalji pokazuju da su svi hrvatski argumenti pobijeni, u Banskim dvorima - sve više problema imaju s otkupom Ine.

U Vladi detalje o izgubljenoj arbitraži i dalje skrivaju. Ministar financija Zdrako Marić nije htio odgovoriti na pitanje kada će Hrvatska objaviti svoju stranu i cijelu odluku arbitraže.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna tvrdio da nije kriv Ivi Sanaderu Ustavni sud odbacio tužbu na presudu u slučaju Ina-MOL Procurili detalji arbitraže (Foto: Dnevnik.hr) - 1 VELIKI HENDIKEP Pravni stručnjak objasnio zašto je arbitražni sud povjerovao argumentima MOL-a

Tek poruka da će pobijati arbitražnu odluku. A MOL objavljuje djelomičnu presudu. ''Ovaj je Sud došao do pouzdanog zaključka da Hrvatska nije uspjela dokazati da je MOL doista dao mito dr. Sanaderu. Zahtjev Hrvatske da se ugovori proglase ništetnima je neuspio'', stoji u presudi.

Arbitražni sud zaključio je jednoglasno da je MOL uložio najbolje mjere za modernizaciju rafinerije. I da je korporativni model upravljanja Inom, u skladu s hrvatskim zakonima.

''Da su članovi Uprave smatrali da im je pravo da upravljaju INA-om nezakonito uskraćeno, mogli su podnijeti tužbu Trgovačkom sudu u Zagrebu, ali niti jedan od njih to nije učinio'', stoji u presudi.

Prvih dana spreman na komentar. No, danas bivši ministar Ivan Vrdoljak, u čijem je mandatu podignuta tužba, šuti. Proziva ga Radimir Čačić, bivši ministar gospodarstva.

''Direktna odgovornost je na Ministarstvu gospodarstva i ministru Vrdoljaku, koji je odabrao tim. Tako katastrofalan pravni poraz još niti jedna hrvatska tužba nije doživjela'', kaže Čačić.

Objavu cijele presude od Vlade traže i Sanaderovi odvjetnici. ''Naravno nama u formalnom smislu ne može to koristiti u predmetu pred Županijskim sudom u Zagrebu, ali nam može biti od pomoći u pripremi i saznjanju nekih novih činjenica'', rekao je Čedo Prodanović, odvjetnik Ive Sanadera.

Nakon što je Ustavni sud srušio osuđujuću presudu za Inu i MOL, bivšeg premijera čeka novo suđenje. U istom slučaju, zbog navodnog davanja mita Sanaderu optužen je i direktor Mol-a Zsolt Hernadi. Mađari tvrde da mu se za isto već sudilo, a to je prihvatio i Interpol. I skinuo ga s tjeralice. No, zagrebački Županijski sud ne odustaje. Traži pomoć o tumačenju europskog uhidbenog naloga u Luksemburgu.

''Već tijekom idućeg tjedna će gotovo izvjesno zahtjev otići sa suda prema Europskom sudu u Luxembourgu. I dok god oni ne donesu dvoju odluku, ovaj će postupak zastati'', pojasnio je Krešimir Devčić.

Istodobno, čini se da je u zastoju i plan otkupa Ine. Mađarska vlada u MOL-u ima tek 25 posto dionica. Ostatak drže strani i domaći investitori. Pa će hrvatska strana za stol - s Hernadijem, od kojeg Vlada želi otkupiti dionice, a pravosuđe ga privesti u zagrebačku sudnici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene