Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada donijela odluku

Hrvatski vojnici u Afganistanu vraćaju se kući, ali dio koji je otišao u misiju u ožujku ostaje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je na sjednici usvojila Odluku o transportu u Republiku Hrvatsku pripadnika 11. hrvatskog kontingenta koji su sudjelovali u misiji Resolute Support u Afganistanu.

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj u četvrtak, 26. ožujka 2020. godine usvojila Odluku o transportu u Republiku Hrvatsku pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske koji su sudjelovali u misiji Resolute Support u Afganistanu.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Govorio i o obnovi Plenković poslao poruku BiH pa poručio: "Naša flota jedna je od najvažnijih na Mediteranu" Ministri - 4 U obilasku države HDZ-ovi ministri se rastrčali po cijeloj Hrvatskoj, ali tvrde da nisu u kampanji: "To su redovne aktivnosti"

 

Ovom Odlukom Vlada Republike Hrvatske daje suglasnost da Croatia Airlines d.d. obavi transport odnosno povratak pripadnika Hrvatske vojske koji su sudjelovali u misiji potpore miru Resolute Support u Afganistanu.

Povratak pripadnika 11. hrvatskog kontingenta iz Afganistana planiran je za 27. ožujka 2020., zrakoplovom Croatia Airlines. Iz misije Resolute Support se vraća ukupno 140 pripadnika 11. kontingenta, od čega 105 pripadnika Hrvatske vojske, 26 pripadnika Vojske Crne Gore, sedam pripadnika Armije Sjeverne Makedonije te dva pripadnika OS Republike Albanije.

Ministar Krstičević: Naša odgovornost je svakog hrvatskog vojnika vratiti njihovim obiteljima

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević izvijestio je članove Vlade RH kako je polazak aviona iz zračne luke Zagreb predviđen u petak, 27. ožujka u jutarnjim satima, a povratak u Zagreb u kasnim večernjim satima, zahvalivši predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću, ministru vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordanu Grliću Radmanu i predsjedniku Uprave Croatia Airlinesa Jasminu Bajiću za potporu u pripremi ove Odluke.

Zbog globalne situacije s koronavirusom povratak pripadnika 11. kontingenta u Republiku Hrvatsku bio je privremeno odgođen

“Zbog globalne situacije s koronavirusom povratak pripadnika 11. kontingenta u Republiku Hrvatsku bio je privremeno odgođen. Procijenili smo kako njihov daljnji ostanak u Afganistanu nakon isteka mandata predstavlja zdravstveni i sigurnosni rizik”, istaknuo je ministar Krstičević poručivši kako je sigurnost svakog hrvatskog vojnika apsolutni prioritet.

“Naša odgovornost je svakog hrvatskog vojnika vratiti njihovim obiteljima! Oni su odradili svoju dužnost, te ih ovim putem pohvaljujem i zahvaljujem jer su šest mjeseci doprinosili miru i stabilnosti u Afganistanu te su promovirali našu zemlju kao pouzdanog saveznika, a sada je na nama ovaj zadnji korak. Taj korak ćemo napraviti kao država, koristeći se svim raspoloživim sastavnicama i resursima sustava domovinske sigurnosti”, rekao je ministar Krstičević.

"Pobrinut ćemo se i za naše saveznike i partnere iz Crne Gore, Albanije i Sjeverne Makedonije i vratiti ih s našim pripadnicima"

Ministar je pojasnio kako se pri povratku naših pripadnika iz misije u Afganistanu vodilo računa i o povratku naših saveznika i partnera koji se nalaze u sklopu 11. hrvatskog kontingenta: “Pobrinut ćemo se i za naše saveznike i partnere iz Crne Gore, Albanije i Sjeverne Makedonije. Zajedno smo u ovoj misiji već dugi niz godina i to je najmanje što možemo učiniti za njih”.

Pripadnici 12. HRVCON-a ostaju do kraja misije: "Vaša vlastita sigurnost i sigurnost vaših kolega mora uvijek biti na prvom mjestu!"

Na kraju svog izlaganja, ministar je naglasio kako 12. hrvatski kontingent koji je početkom ožujka upućen u misiju Resolute Support u Afganistanu ostaje u misiji do kraja poručivši im da se u potpunosti usredotoče na vlastitu sigurnost i na provedbu zadaća: “Vaša vlastita sigurnost i sigurnost vaših kolega mora uvijek biti na prvom mjestu! Ne vodite se rutinom i uvijek i na svakom koraku procjenjujte rizike!”.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene