Obavijesti Video Pretražite Navigacija
na sjednici vlade

Plenković čestitao Pejčinović Burić: ''To je, bez dileme, najveći diplomacijski uspjeh nekog hrvatskog predstavnika''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković u četvrtak je na početku sjednice vlade još jednom čestitao Mariji Pejčinović Burić na izboru za glavnu tajnicu Vijeća Europe i rekao da se radi o fantastičnom postignuću na koje svi mogu biti ponosni.

Na samom početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković uputio je, u ime cijele Vlade i države, čestitke Mariji Pejčinović Burić, koja je jučer izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe. ''To je, bez dileme, najveći diplomacijski i međunarodni uspjeh kad je riječ o bilo kojem hrvatskom predstavniku. Na to svi možemo biti ponosni'', rekao je premijer.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se pohvalio: "Prosječna plaća narasla je za gotovo 500 eura" Premijer Andrej Plenković Tražio deportaciju Plenković o zatvorenim hrvatskim navijačima: "Nije realno da su svi jednako odgovorni za nered"

Rekao je i kako je diplomacija, pri čemu je posebno naglasio onu parlamentarnu, posljednjih mjeseci "poprilično u tišini" radila na izboru Pejčinović Burić za glavnu tajnicu. Zahvalio je pritom svim hrvatskim veleposlanicima i hrvatskim parlamentarnim delegacijama u Vijeću Europe, posebno ovoj aktualnoj, na velikom doprinosu tome i na kontiniutetu rada u VE-u od hrvatskog primitka 1996. godine.

Istaknuo je da je Hrvatska odličan dojam ostavila i tijekom šest mjeseci predsjedanja tom organizacijom prošle godine. Cijela Vlada zapljeskala je u čast Pejčinović Burić. ''Mislim da je to zaslužila'', kaže Plenković.

"Mislim da možemo biti ponosni na njezino ostvarenje, na veliku potporu koju je dobila, možemo biti ponosni na međunarodni položaj i ugled Hrvatske u vanjskopolitičkom smislu, u međunarodnim odnosima, u vrijednostima koje dijelimo", rekao je premijer.

Podsjetio na summit G20

Premijer je potom spomenuo natjecanje u šahu koje se trenutačno održava u Hrvatskoj. Podsjetio je da je ''Hrvatska trenutno prijestolnica šaha'' jer imamo nekoliko svjetskih prvaka.

Podsjetio je da je na sastanku Vijeće Europe, zahvaljujući Hrvatskoj, uvršten problem demografije s kojim se susreće sve više članica Europske unije. ''To je stalna tema i možemo se ponositi da je to uvršteno. To će nam biti i temelj da kada se bude razgovaralo o financijskim problemima, otvorimo niše da se podupre demografski razvoj'', rekao je premijer.

Plenković je govorio i o strategiji uvođenja eura u Hrvatsku. Na marginama summita G20 održao je sastanke s tom temom na kojima je izložio ambicije i stavove Hrvatske, kao i plan za uvođenje eura. U Varšavi će se početkom srpnja održati sastanak na kojem će jedna od tema biti i Hrvatska, a nakon čega će ministar financija i guverner HNB-a biti uputiti formalno pismo za uvođenje eura, a idućeg tjedna Vlada će održati i svoje vijeće na tu temu.

Kazao je da još uvijek nema dogovora o vođama čelnih institucija u Europi.

Sjednici Vlade danas prisustvuje i Wilhelm Moltere, čelnik Europskg fonda za strateška ulaganja. S njim će premijer, ministrica Žalac i ministar Marić razgovarati o pokušaju da se iz tog fonda pokuša realizirati niz projekata.

Promjene u Zakonu koji se odonsi na policiju

Vlada je sa sjednice u četvrtak u saborsku proceduru uputila konačni Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o policijskim poslovima i ovlastima kojima se normira najniže osobno zvanje policijskih službenika koji mogu provoditi dokazne radnje, ispitivanje okrivljenika i svjedoka.

Prema izmjenama, istražitelj ubuduće može biti policijski službenik s najmanje osobnim policijskim zvanjem policijski narednik.

Time se, istaknuo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, povećava broj istražitelja te efikasnost i kvaliteta kriminalističkog istraživanja.

Izmjene zakona, naveo je ministar, propisuju i da se podaci osobama protiv kojih je policija podnijela prijavu čuvaju četiri godine, nakon čega se automatski brišu, dok se podaci o pravomoćno presuđenim osobama čuvaju deset godina.

Propisuje se i da se provjera identiteta osoba obavlja uvidom u informacijski sustav MUP-a, čime je prvi put stvorena pravna podloga i napravljen tehnički iskorak za korištenje tog sustava, istaknuo je Božinović.

Izmjene i u Zakonu u obrani

Propisuje se i da se provjera identiteta, zatražena od tijela državne uprave te pravne ili fizičke osobe, prvenstveno izvrši uvidom u informacijski sustav, a u osobnu iskaznicu ili drugu javnu ispravu s fotografijom samo ako je to naložilo tijelo nadležno za vođenje postupka, naveo je Božinović.

Propisuju se i mogućnosti i uvjeti pod kojima policija kao sredstvo prisile za zaustavljanje vozila može koristiti službena i druga vozila, s obzirom na to da u praksi postoji potreba da se u skladu sa sigurnosnom procjenom koriste vozila za osiguravanje javnih okupljanja, naveo je ministar.

Omogućava se i uporaba sredstava prisile i drugih sredstava za ometanja kretanja prema letjelici (dronovi) ili drugom pokretnom uređaju na daljinsko upravljanje, ako na drugi način nije moguće spriječiti kazneno djelo, prekršaj ili otkloniti opasnost, dodao je ministar.

U Sabor je upućen i konačni Prijedlog izmjena Zakona o obrani kojim se uređuje normativni okvir i pravila djelovanja u kibernetičkom prostoru za potrebe MORH-a i Hrvatske vojske odnosno osnivanje međunarodnih zapovjedništava i vojnih tijela radi razvoja obrambenih sposobnosti u okviru NATO-a i EU-a vezanih za kibernetičku obranu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene