Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Vlade

Marić: "Snižavamo stopu PDV-a na 5 posto za sve lijekove"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je prihvatila prijedlog Državnoga proračuna za 2019. godinu, koji je baziran na projekciji gospodarskog rasta od 2,9 posto te tehnički rebalans proračuna za 2018. godinu.

Ministri su prihvatili i konačne prijedloge devet poreznih zakona među kojima i Zakon o porezu na dodanu vrijednost, kojima je predviđeno proširenje primjene snižene stope PDV-a od 13 posto od 2019. na dječje pelene, isporuku živih životinja, mesa i jestivih klaoničkih proizvoda, ribe i rakova, mekušaca i ostalih vodenih beskralježnjaka, jestivoga povrća, korijena i gomolja, voća i orašastih plodova te isporuku jaja, kao i smanjenje opće stope poreza na dodanu vrijednost (PDV-a) na 24 posto od 2020. godine.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Premijer Andrej Plenković Tražio deportaciju Plenković o zatvorenim hrvatskim navijačima: "Nije realno da su svi jednako odgovorni za nered"

Na početku sjednice Vlade uvodni govor održao je premijer Plenković.

"Posjet Kini prošao je jako dobro, imali smo odličan susret s njihovim premijerom. Taj razgovor je popraćen s dva ključna elementa i s dvije odluke. Kina želi otvoriti svoje tržište za hrvatske izvoznike, a drugi element je da će Hrvatska iduće godine biti domaćin summita Kine i 16 država EU", rekao je Plenković. "Osim toga otvorili smo ured Turističke zajednice, a Kinezi sve više posvećuju Hrvatsku i mogu reći da je naš nastup na EXPO-u u Kini bio zapažen", napomenuo je Plenković.

Marakeški sporazum

Premijer se osvrnuo i na pitanje migracija. "To je pitanje dovelo do krivih informacija. Moramo davati točne i precizne informacije. Očekujem snažan angažman i redovite nastupe na tu temu. Što se tiče Marakeškog sporazuma, Ministarstvo vanjskih poslova podnijet će izvješće vladi idući tjedan, da se do kraja rasvijetli ta tema i da se objasni o čemu se radi", kazao je premijer.
 
"Potom ćemo taj dokument kao informaciju poslati u Sabor, mislim da je to tema koja zavređuje raspravu na barem dva odbora tako da i zastupnici točno znaju o čemu se radi", rekao je Plenković, dodavši kako je važno da sve oko Marakeškog sporazuma bude transparentno.
 
Riječ je o katalogu mjera koji se radi zadnje dvije godine, otkako je na Općoj skupštini UN-a zacrtan put za to", rekao je Plenković dodavši da su na tom zasjedanju sudjelovali i predsjednica i predstavnici tadašnje vlade. "Tu se ne radi o nezakonitim migracijama, već se odnosi na zakonite migracije", pojasnio je Plenković.

O proračunu

Kao najvažniju temu sjednice Plenković je naveo rebalans proračuna za ovu godinu i novi proračun za 2019. godinu. "Ove godine predlažemo rebalans proračuna koji ne povećava razinu rashoda. Drago mi je da je Europska komisija u jesenskim prognozama digla svoju prognozu hrvatskog gospodarskog rasta s 2,6 na 2,8 posto".
 
Naravno, imamo element koji je bitan, a riječ je o protestiranju jamstvima zbog Uljanik grupe koji će nam rashodnu stranu opteretiti i s onime što nismo računali. Od ministara očekujem restriktivnu politiku, odnosno da štede na čemu se može uštedjeti, kako jamstva Uljaniku ne bi više naštetila samom proračunu.
 
Proračun za 2019. godinu je prije svega racionalan i pomaže u tome da završimo s našim prioritetima. S njim želimo pokazati da smo Vlada koja zna kojim pravcem želi ići, dok za proračun možemo reći da je on u funkciji gospodarskog rasta".
 
U vezi prijedloga proračuna za 2019. kazao je da se rast gospodarstva procjenjuje na 2,9 posto. a manjak u proračunu 0,4 posto BDP-a. Prema prijedlogu Vlade, prihodi državnog proračuna iznosit će u 2019. godini 136,1 milijardu kuna, ili 5,5 posto više u odnosu na originalno planirani proračun za 2018. Rashodi za iduću godinu planirani su, pak, na 140,3 milijarde kuna, što je 6,9 milijardi više u odnosu na originalno planirane rashode u ovoj godini.

PDV na lijekove 5 posto

"Domaća potražnja glavni je pokretač gospodarskog rasta", rekao je uvodno ministar financija Zdravko Marić. Ministar je potom predstavio prihode državnog proračun u iznosu od 136,1 milijardu kuna, odnosno 5 posto u odnosu na plan iz 2018. godine.

"Glavni porezni prihodi su PDV, kod kojeg dolazi do rasta, potom porezi i trošarine kod kojih dolazi do rasta od 3 posto. Nakon toga idemo na porez na dobit kod kojeg predviđamo 8,8 milijardi kuna. Od ostalih prihoda najznačajniji su prihodi od poreza na imovinu. Kada se radi o rashodima, oni su planirani u iznosu od 143 milijuna kuna", rekao je Marić. Rekao je i da nema Uljanika, da bi Hrvatska imala višak u proračunu.

Najavio je i novosti vezano za PDV: "Na sve lijekove primjenjivat će se snižena stopa PDV-a od 5 posto. Bez obzira idu li na recept ili bez recepta", rekao je.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene